3 belangrijke punten voor de oliemarkt uit BP's jaarlijkse World Energy Review

3 belangrijke punten voor de oliemarkt uit BP's jaarlijkse World Energy Review

Ellen R. Wald, Ph.D.  | 13.06.2019 11:29

BP Plc (LON:BP), het Britse multinationale olie- en gasbedrijf, heeft zojuist zijn Statistical Review of World Energy 2019 uitgegeven. Het rapport onderzoekt de belangrijkste trends in energie vanaf het kalenderjaar 2018.

CEO Bob Dudley concentreerde zich in zijn inleiding van het rapport op de kwestie van koolstofemissies en de poging om over te gaan naar koolstofarme energiebronnen. Het rapport bevat echter enkele interessante gegevens voor olie- en energiehandelaren, waaronder informatie over oliereserves, energievraag en aardgas.

1. Oliereserves

BP verhoogde zijn schatting van de totale bewezen oliereserves in Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. Eind 2008 had Saoedi-Arabië 264,1 miljard vaten bewezen oliereserves, volgens BP. Aan het einde van 2017 steeg dat aantal tot 296 miljard vaten. Aan het einde van 2018 meldt BP dat Saoedi-Arabië 297,7 miljard vaten had.

Deze cijfers zouden het aandeel van Saoedi-Arabië in de totale wereldwijde bewezen reserves op 17,2% zetten, de tweede in de wereld en slechts 0,3% achter Venezuela. Dit benadrukt hoe belangrijk management en toegankelijkheid zijn bij het vertalen van oliereserves naar rijkdom.

Volgens Platts produceerde Venezuela in mei slechts 720.000 vaten per dag, hoewel het meer olie heeft dan welk ander land dan ook. Het BP-rapport zet de Amerikaanse bewezen reserves op 61,2 miljard vaten.

Hoewel sommige producenten niet betrouwbaar zijn - Venezuela en Nigeria komen op korte termijn voor de geest, maar Rusland kan een goed voorbeeld zijn voor de langere termijn - zijn de VS en Saoedi-Arabië stabieler. Aramco is bijvoorbeeld trots op zijn 99% tijdige levering aan haar klanten en Amerikaanse producenten profiteren van de stabiele politieke en juridische situatie in dat land.

De hogere reservegetallen voor de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zouden voor enige troost moeten zorgen dat het aanbod voor de komende tijd zeker is gesteld.

2. Energievraag

Volgens BP groeide het primaire energieverbruik vorig jaar met 2,9%. Dit is bijna het dubbele van het 10-jarige gemiddelde groeipercentage. Ter verduidelijking: er bestaat een groot verschil tussen de vraag naar olie en de totale vraag naar energie.

Het rapport van BP snoert de monden van degenen die zich volledig inzetten voor het idee van dalende olievraag of zelfs piekolie. De oliemarkten zijn over het algemeen geobsedeerd door het idee dat de economische vertraging de vraag naar olie zal doen instorten.

WTI daalde woensdagmiddag ongeveer 3%, nadat de EIA een opbouw van de olievoorraad rapporteerde en de voorspelling voor de groei van de vraag in 2019 opnieuw verlaagde. Het BP-rapport zou marketwatchers eraan moeten herinneren dat, hoewel organisaties en banken hun prognoses voor de groei van de vraag naar olie in 2019 verlagen, de wereld in het algemeen nog steeds energie nodig heeft - en meer zelfs.

WTI prijs grafiek

Meer mensen in de wereld besturen voertuigen en steeds meer mensen hebben meer elektriciteit dan ooit tevoren nodig. De totale vraag naar energie zal blijven toenemen naarmate de wereldbevolking blijft groeien en gemeenschappen zich blijven ontwikkelen.

Voorlopig is olie nog steeds een onderdeel van die energiemix. De vraag is hoe groot het aandeel van olie in deze mix is. Zolang de energiebehoeften blijven groeien, kan de vraag naar olie alleen op de lange termijn dalen als het door iets beter wordt vervangen.

3. Aardgas

De vraag naar aardgas groeide in 2018 met 40% - meer dan bij elke andere vorm van energie. Interessant genoeg was de groei van de vraag naar aardgas het grootst in de Verenigde Staten.

We horen veel over China als grootste markt voor aardgas en China was de op een na grootste bron van vraaggroei voor aardgas. Het nieuws over de Amerikaanse vraag herinnert ons er echter aan dat, hoewel Amerika al lang een ontwikkelde economie is, het energieverbruik nog steeds versneld groeit en de energiebronnen zich nog steeds aan het ontwikkelen zijn.

Er zijn aanwijzingen dat de economische groei in de VS alleen maar wordt ingeperkt door onzekerheid over het handelsconflict met China. Als dat wordt opgelost, zou de Amerikaanse economische groei kunnen toenemen - en daarmee ook de energievraag.

De prijs van aardgas zou vooral worden beïnvloed door een enorme groei van de Amerikaanse economie, omdat het aantal aardgasgestookte elektriciteitscentrales in de VS is toegenomen. Een handelsovereenkomst met China zou ook de Chinese vraag naar Amerikaans aardgas doen groeien, dat naar China kan worden geëxporteerd als LNG.

Ellen R. Wald, Ph.D.

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+