4 Redenen waarom oliemarkt niet reageert op onrust Midden-Oosten

4 Redenen waarom oliemarkt niet reageert op onrust Midden-Oosten

Ellen R. Wald, Ph.D.  | 16.05.2019 14:31

De spanningen in de Perzische Golf nemen toe. Dat is de boodschap die uit alle media komt. De Verenigde Staten versterken hun marine- en luchtmacht in de regio en evacueren personeel uit Irak. De retoriek van de Iraanse regering escaleert, met onder meer bedreigingen om de Straat van Hormuz te sluiten en verklaringen van de Iraanse Revolutionaire Garde “we zullen [de Amerikanen] in het hoofd raken als ze een verdere stap zetten.”

De markten, die van oudsher zeer gevoelig zijn voor mogelijke conflicten in de Perzische Golfregio, hebben niet erg sterk op dit nieuws gereageerd. Op zondag werden vier olietankers in de buurt van Fujairah in de VAE "gesaboteerd" en liepen ze schade op aan hun buitenste romp. De olieprijzen stegen echter slechts met 2% alvorens deze winsten weer snel uit te wissen.

Op dinsdagochtend werden twee pompstations langs de Oost-West pijpleiding, die Saudi-Arabië doorkruist, aangevallen door gewapende drones. De pijpleiding moest worden onderbroken, maar de olieprijzen stegen die ochtend slechts met 1,5%. En het grootste deel van die winst was dinsdagavond bij het sluiten van de handel alweer verdwenen.

WTI prices

Ook toen er berichten opdoken dat de VS 120.000 militairen naar het Midden-Oosten wilde sturen, later ontkend door president Trump, reageerden de olieprijzen niet. Krantenkoppen duiden op een naderend conflict tussen de VS en Iran, maar oliehandelaars lijken die niet te lezen. Dit zijn de 4 redenen voor hun afzijdigheid:

1. Handelaren weten dat krantenkoppen overdreven zijn

Aanvankelijk werden beide sabotagegevallen als veel ernstiger gerapporteerd dan ze in werkelijkheid waren. De “aanvallen” op Saoedische olietransport waren van ondergeschikt belang en hadden geen invloed op de olieproductie of -export. Geen van de vier schepen die schade hebben geleden, vervoerde olie; de schade aan de pompstations was gering; en de pijpleiding werd de volgende dag weer normaal in gebruik genomen.

Satellietbeelden van TankerTrackers.com van beide incidenten deden al snel vragen rijzen over de vermeende ernst en hielpen duidelijk te maken dat deze kwesties geen invloed zouden hebben op de oliestroom. Handelaren zijn het beu om steeds verklaringen van Saoedi-Arabische en Iraanse bronnen te zien die overdreven blijken te zijn.

2. Markt kijkt meer naar handel China en VS

Hoewel de onderhandelingen niet zijn afgebroken, is er geen overeenkomst tussen China en de VS bereikt en blijven beide landen de tarieven op elkaars goederen verhogen. De vrees bestaat dat de handelsoorlog zal leiden tot een recessie die de olieprijzen zal drukken. Deze zorgen wegen veel zwaarder op de gemoederen van de handelaars dan welk akkefietje dan ook in de Perzische Golf.

3. Handelaren meer geïnteresseerd in vraag dan in aanbod

Het maandelijkse statistische rapport van de OPEC voor april, dat dinsdag werd gepubliceerd, voorspelt dat de vraag naar olie in 2019 slechts 1,21 miljoen vaten per dag hoger zal zijn dan vorig jaar. Op woensdag gaf de IAE haar laatste prognoses voor de vraaggroei vrij en verlaagde het zijn vooruitzichten met 90.000 bpd tot een groei van slechts 1,3 miljoen bpd. Dit nieuws heeft potentiële aanwinsten in olieprijzen getemperd.

4. Markten wachten om te zien wat OPEC beslist

De OPEC komt eind deze week in Jeddah bijeen en zal de vooruitgang evalueren die is geboekt bij het terugdringen van de wereldwijde olievoorraden. Het is echter niet waarschijnlijk dat de commissie aanbevelingen zal doen over de vraag of de OPEC en haar niet-OPEC-partners hun huidige productieovereenkomst moeten voortzetten. Dit besluit zal waarschijnlijk pas eind juni komen, wanneer de hele groep in Wenen bijeenkomt.

Ellen R. Wald, Ph.D.

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+