AEX, tijd om winst te nemen?

AEX, tijd om winst te nemen?

Marcel van Vliet  | 11.01.2019 09:49

De pure ‘price action’ traders moeten niets hebben van technische indicatoren op hun grafiek, terwijl de grafieken van ‘daytraders’ er vaak mee volgepropt zitten. Zelf neig ik er zo’n beetje tussenin. Ik geloof niet in de voorspellende waarde. Ook ben ik van mening dat de meeste technische indicatoren slechts een interpretatie zijn van de prijs, die daarom door de markt eerst neergezet moet worden, voordat de berekening kan plaatsvinden. Met andere woorden, de informatie die de technische indicatoren verschaffen lopen vaak achter de prijs aan. ‘Lagging’ noemt men dat in het technisch analyse jargon.

De grafieken voor de QSM waren tot voor kort slechts voorzien van de 50MA en van een zelfgebouwde indicator die het koop/verkoop volume weergeeft. Echter, door de ‘choppy’ markt condities van de laatste tijd, was het handig om de 50MA te veranderen in een 50 ‘Exponential Moving Average’ (EMA) en mijn ‘toolbox’ uit te breiden met de 21EMA. Ik heb gekozen voor het getal 21 in plaats van 20, omdat dit een getal uit de rekenkundige reeks van Fibonacci is. Deze EMA biedt mij meer duidelijkheid over de intensiteit van de mid-lange termijn trend en fungeert hiernaast als extra dynamische steun/weerstand.

Maar nu snel naar de AEX voor mijn wekelijkse analyse.

Netherlands Cash €40 contract

Vandaag ziet het ernaar uit dat de weerstand die wordt gevormd door het ‘round number’ van 500 punten weleens geraakt kan worden. De vers toegevoegde dynamische weerstand door de 21EMA werd precies een week geleden gebroken. Zijn grote broer, de dynamische weerstand die wordt gevormd door de 50EMA, bevindt zich op bijna 502 punten. Deze ondersteund dan ook de weerstand van 500 punten. Een andere weerstand die dient als versteviging is het 50% ‘retracement’ niveau op de weekgrafiek dat ook ligt op 502 punten. Tel hierbij op dat de trend voor de langere termijn nog neerwaarts is en mijn gedachte dat het tijd om winst te nemen voor de traders die ‘long’ zitten moet duidelijk zijn.

Marcel van Vliet

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
ton knijnenburg
ton knijnenburg

ik gebruik indicatoren om mijn visie te bevestigen omdat inderdaad de waardens achterop lopen. ook bevestiging van plan helpen daar bij. een ja of nee trigger als een indicator een bepaalde waarde heeft is voor mij niet alles zalig makend.voorbeeld trumpie hoeft maar iets te roepen en het gaat de andere kant op of juist de goede kant op.  ... (Lees meer)

11.01.2019 08:55 GMT· Antwoord
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+