Algoritmen veroveren de beurs

Algoritmen veroveren de beurs

Fintessa  | 09.10.2019 15:28

De sigaren rokende vermogensbeheerder
Ooit werd de effectenhandel geassocieerd met overbevolkte beursvloeren met door elkaar schreeuwende handelaren. Handelaren die op weg naar hun werk herkend konden worden aan de Wall Street Journal en hun gestreepte pakken. De beursvloer of kantoorruimte werd gedomineerd door een tickertape op de achtergrond en televisieschermen met de laatste beursberichten. Achter het scherm zat een vermogensbeheerder met een omvangrijke sigaar op basis van de laatste analyses zijn koop- en verkoopopdrachten door de telefoon te brullen. Hoe anders is het nu. Een wandeling over een willekeurige handelsvloer geeft de complete transformatie weer die de financiële wereld de afgelopen decennia heeft ondergaan.

Een keerpunt
Geen schreeuwende handelaren meer, maar zoemende servers. Het levende bewijs dat computers een groot deel van menselijke arbeid hebben overgenomen. In eerste instantie werd de eenvoudige executie van orders overgenomen door computers. In het afgelopen decennium zijn computers zich ook in toenemende mate gaan bezighouden met het beheren van portefeuilles. Exchange Traded Funds (ETF’s) en gespecialiseerde beleggingsfondsen volgen markten volledig geautomatiseerd. Afgelopen maand hadden deze digitale vehikels niet minder dan 4300 miljard dollar aan Amerikaanse aandelen onder beheer. Dat was voor het eerst meer dan assets beheerd door menselijke wezens. Een keerpunt in de beleggingshistorie.

Handelende algoritmen
Steeds minder transacties worden er op de beursvloer in New York uitgevoerd. Steeds meer worden er daarentegen uitgespuugd door de zoemende serves in New Jersey. Inmiddels wordt maar liefst 90 procent van de aandelenfutures door algoritmen aangestuurd. En niet minder dan 80 procent van de normale aandelenhandel. Ook de strategieën van de geautomatiseerde handel veranderen. Van de vijf grootste hedgefunds ter wereld zijn er vier – Bridgewater, TwoSigma, AQR en Renaissance – volledig gebaseerd op algoritmen. Niet alleen de handel zelf, maar ook het onderzoek en de analyse worden in toenemende mate gedaan door algoritmen. De helft van de Raad van Bestuur van een toonaangevende bank als Goldman Sachs (NYSE:GS) bestaat uit software engineers. De bankier in zijn gestreepte pak is een anachronisme aan het worden.

AlphaZero
Welke implicaties heeft dit voor de beurzen? Het zet opmerkingen van nieuwsdiensten dat beleggers optimistisch of somber gestemd zouden zijn in een ander daglicht. Algoritmen hebben geen gevoel. Maar algoritmen worden uiteindelijk toch aangestuurd door mensen, zult u terecht zeggen? Ja, dat is waar. Maar in toenemende mate wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde zelflerende machines. Waar Deep Blue in 1997 nog een schaakspel kon winnen van Gary Kasparov op basis van eenvoudige ingegeven regels, gaat AlphaZero – jawel, van Google – veel verder. Het kostte deze computer maar vier uur om Stockfish, de beste geprogrammeerde schaakcomputer – te verslaan. AlphaZero is zelflerend. Ook hier neemt de rol van mensen af.

Financiële instabiliteit?
Is deze ontwikkeling slecht? Dat valt te bezien. De automatisering draagt bij aan steeds lagere kosten en meer efficiëntie. In de Verenigde Staten heeft de zero cost broker reeds zijn intrede gedaan. Voor zowel beleggers als de beursgenoteerde bedrijven een vooruitgang. Bedreigen algoritmen de stabiliteit van de financiële markten dan niet? Zo werd de crash van 1987 reeds veroorzaakt door volledig ontspoorde program trading. Denk verder aan de flash crash van 2010, waarin de beurs 5 procent verloor in een paar minuten. En wat te denken van de – bijna – kerstcrash van 2018, toen de beurzen eerst volledig ineen leken te storten om vervolgens aan een opzienbarend herstel te beginnen. Misschien waar, maar in alle bovengenoemde gevallen zou de markt vrij snel weer herstellen. En werd de daling toch vooral veroorzaakt door menselijk falen.

Voorkennis
Geeft de automatisering dan geen oneigenlijke voorkennis aan degenen die zich de forse investeringen in dure apparatuur kunnen veroorloven? Jazeker, maar iedere voorsprong is maar tijdelijk. Na verloop van tijd zal het gat door de rest van de markt weer gedicht worden. En dan nog, informatievoorsprong van een kleine groep is er in de historie altijd al geweest. Beleggers in de VOC haalden hun voorkennis over de staat van schepen nog gewoon uit de krant (die niet voor iedereen beschikbaar was). De Rothschilds beschikten over een ingenieuze nieuwsdienst van postduiven zodat ze eerder dan anderen wisten hoe de Slag bij Waterloo was verlopen. En tegenwoordig investeren flitshandelaren in razendsnelle internetverbindingen. Is het u opgevallen dat veel flitshandelaren zich vestigen nabij het hypermoderne datacenter Equinix in Amsterdam?

Fintessa

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Erik van Netten
Erik van Netten

Als 90% van de future-handel wordt bepaald door algoritmen die worden bepaald door vomputerprogramma’s dan zijn de uitkomsten van die berekeningen toch nagenoeg hetzelfde. Waardoor wordt de richting dan bepaald als je altijd een koper en een verkoper nodig hebt voor een koersbepaling. Waarbij de uitkomt van de algoritmen dan haaks tegenover elkaar zouden staan als de 1 koopt en de ander verkoopt. Of begrijp ik het niet, graag nadere informatie.  ... (Lees meer)

10.10.2019 11:04 GMT· Antwoord
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+