Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Beleggers zijn hun kompas kwijt

Gepubliceerd 30-06-2020, 17:57
Geactualiseerd 20-01-2019, 11:00
Verbazende rally

Sinds maart zitten de beurzen wereldwijd weer in de lift. De rally duurt inmiddels al weer meer dan drie maanden en leidt bij velen tot verbazing en soms zelfs ongeloof. Hoe valt deze rally te rijmen met de zware economische crisis en de vooral in de Verenigde Staten weer oplopende gevallen van besmetting met het virus? Het zeer ruime monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve – en andere centrale banken wereldwijd geldt als de voornaamste motor achter deze rally. Niet alleen wordt de rente op een historisch laag niveau gehouden, maar tevens kopen de centrale banken enorme hoeveelheden aan obligaties, hypotheekleningen en andere effecten op. In feite is er net als in Japan ook in de Vereingde Staten sprake van yield curve control. De lage rente drijft beleggers in toenemende mate naar de beurs. 

There Is No Alternative

There is no alternative luidt het motto. Als gevolg van de lage rente is er geen alternatief meer over voor een belegging in aandelen. Een spaarrekening levert niets meer op en kost in sommige landen zelfs geld. Een belegging in obligaties draagt ook niet meer bij aan enige vorm van vermogensopbouw. Het is dan niet zo vreemd dat steeds meer beleggers de weg naar de beurs weten te vinden. De Federal Reserve maakte recent duidelijk dat het niet van plan is de rente de komende jaren te gaan verhogen. Sterker, men peinst er niet over. De lage rente zou een stimulans moeten zijn voor de economie, maar vooralsnog lijken de geldstromen vooral terecht te komen op de financiële markten.

Winstrendement

De rally heeft de koersen ver opgedreven. Overal valt te vernemen dat aandelen wel erg duur zijn geworden. Zo is bijvoorbeeld de verhouding tussen de Nasdaq 100-index en de S&P 500-index gestegen tot 3,28. Voor de goede orde, dat is een evenaring van deze ratio uit het roemruchte jaar 2000. Iedereen weet wat er nadien met de technologiefondsen is gebeurd. De Nasdaq 100 heeft sinds de glorieuze jaren ’90 nooit meer een rally gemaakt van ruim 45 procent in drie maanden tijd. Aandelen duur? De waardering van een asset class is altijd relatief. Afgezet tegen bijvoorbeeld obligaties zijn aandelen zeker niet duur. Het winstrendement van de S&P 500 bedraagt momenteel 4,6 procent. Vergelijk dat eens met het rendement op een 10-jaars staatslening in de Verenigde Staten van 0,63 procent. Of met de Fed Funds Rate van 0,08 procent. Vergeleken met deze alternatieven zijn aandelen misschien zelfs spotgoedkoop. 

Negatieve correlatie

Dat is echter één kant van de medaille van het ruime monetaire beleid. Er is nog een andere kant. Met name professionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen hebben dermate grote bedragen te beleggen dat een goede diversificatie noodzakelijk is. Zo leidde een spreiding over aandelen en obligaties vroeger tot een reductie van het risico. Wanneer het economisch minder ging daalden de aandelenkoersen, maar ook de rente. Als gevolg van de dalende rente stegen juist de obligatiekoersen. Zodoende werd het verlies op aandelen voor een deel goed gemaakt door een winst op obligaties. Echter, de historisch lage rente lijkt aan deze negatieve correlatie een einde gemaakt te hebben. De rente op obligaties is zo laag dat ze zich als aandelen beginnen te gedragen. Aandelen en obligaties bewegen in toenemende mate in dezelfde richting. 

Ander risico management

Bent u een particuliere belegger en zit u volledig in aandelen dan heeft u niet direct een probleem. Maar denk eens aan verzekeraars en pensioenfondsen die over het algemeen meer gelden in obligaties dan in aandelen belegd hebben. Door de lage rente is hun risicomanagement opeens heel anders geworden. Het marktrisico is fors gestegen. TINA maakt deze beleggers tot een dobberend bootje op een wilde oceaan. Daar komt nog iets anders bij. Want de enige mogelijkheid om risico te prijzen was altijd door het ene risico tegen het andere af te zetten. Ieder risico is immers relatief. De waardering van aandelen kon alleen vastgesteld worden wanneer vergeleken met bijvoorbeeld obligaties of de spaarrente. Wanneer aandelen in verhouding met obligaties goedkoop waren kocht je bij. Andersom verkocht je juist. 

Kompas kwijt

De historisch lage rente of de afwezigheid van een “natuurlijke“ rentecurve heeft ertoe geleid dat er geen methode meer is om risico in de markt te prijzen. Met andere woorden, er valt met geen fatsoenlijk woord meer te zeggen of aandelen nu duur of goedkoop zijn. Beleggers zijn met de feitelijke afschaffing van de rente hun kompas kwijt. Dat is zorgwekkend. Want beurzen zijn momenteel niets anders dan een grote Titanic, varend in een dichte mist. Waar eindigt dit?

Actuele commentaren

De Titanic ligt nu op de bodem van de zee. Heel ongezond geen rente dit kan nooit de bedoeling zijn van alle maatregelen. De balans is hierdoor zoek. Ik ben voorstander van een vrije marktwerking zonder beïnvloeding van de centrale banken. Een gezonde markt hoort op en neer te gaan en niet alleen maar omhoog.
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.