Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Benzineprijzen kunnen vanaf november weer stijgen

Gepubliceerd 15-08-2018, 08:17
Geactualiseerd 02-09-2020, 08:05

Hoewel de prijs van Amerikaanse benzine deze zomer getemperd bleef, zou deze misschien aan het einde van het jaar nog wel eens een sprintje kunnen trekken. De zogenaamde Reformulated Blendstock voor Oxygenate Blending - ofwel RBOB-benzine - staat halverwege augustus op 5% verlies bovenop de daling van 2,2 procent in juli, na vier opeenvolgende maanden van winst.

RBOB Weekly

Met de slotkoers dinsdag van $2,0341 per gallon op de New York Mercantile Exchange lagen RBOB-futures voor levering in september 11 procent lager dan de piek over bijna 4 jaar van $2,2855 per gallon die in mei werd genoteerd voor het toenmalige front month contract. Nu de zomervakantie bijna ten einde loopt, hebben analisten de hoop laten varen dat RBOB het niveau van $3 per gallon, zoals eerder dit jaar geprojecteerd, nog zal kunnen bereiken.

Die forse voorspellingen werden aanvankelijk gedaan terwijl Amerikaanse ruwe olie zelf op een hoogtepunt over drieënhalf jaar stond, bij krappe voorraden en een piek van boven de $75 per vat in juli. De dagelijkse technische indicatoren van Investing.com geven een "sterk verkoopadvies" voor RBOB, met Fibonacci-patronen die weerstand tonen bij $2,0582 - 2,4 cent boven de slotkoers van dinsdag - en vervolgens bij $2,0687 en $2,0856. Sterke steun is alleen te zien onder de $2, op $1,9970. De indicatoren geven pas een "sterk koopadvies" wanneer de 200-daagse moving average van 1,9979 wordtdoorbroken.

Waarschijnlijke opmars in november

Vanuit een fundamenteel perspectief echter lijkt de toekomst van de benzineprijzen veel minder donker. De seizoensgebonden vraag naar benzine in de VS daalt vanaf september doorgaans snel, omdat mensen in het herfst- en winterseizoen alleen de auto nemen als het nodig is. Maar de komende maand november zou wel eens een grote uitzondering kunnen vormen voor zowel ruwe olie als RBOB, aangezien de regering Trump zich opmaakt een algehele handhaving van de sancties tegen de Iraanse olie-export af te dwingen, waardoor de brandstofprijzen sterk zouden kunnen stijgen.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

"We denken dat de benzineprijzen in september en oktober waarschijnlijk nog een beetje kunnen zakken, terwijl ruwe olie waarschijnlijk ook zal dalen vanwege het seizoensgebonden onderhoud aan raffinaderijen", zegt Tom Kloza, analist bij Oil Price Information Service (OPIS) in Rockville, Maryland. "Maar vanaf 4 november, de ingangsdatum van de sancties tegen Iraanse olie, zou de markt omhoog kunnen komen", voegt Kloza toe. "Daarbij zullen de dalen in oktober niet zo diep zijn als in voorgaande jaren, omdat leveranciers zich reeds proberen in te dekken tegen de verwachte daling van de Iraanse olie-export."

Iran produceert ongeveer 2,5 miljoen vaten olie per dag en ongeveer een miljoen daarvan zouden onder de sancties gevaar kunnen lopen, hetgeen volgens Trump bedoeld is als strafmaatregel tegen het vermeende nucleaire programma van het land. Wetende dat de sancties een prijsstijging aan de benzinepomp kunnen veroorzaken, heeft Trump voorgesteld om ruwe olie van de Strategic Petroleum Reserve te verkopen, om zo binnenlandse raffinaderijen van voldoende aanbod te voorzien. Met de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres op 6 november voor de boeg, betwijfelen sommige analisten echter of de president zou willen riskeren de oliereserves te verkopen te midden van een ongunstig politiek klimaat.

Goldman, Morgan Stanley) voorzien prijsstijging

Wall Street's toonaangevende voorspeller van energieprijzen Goldman Sachs) stelde in een vooruitblik eind juli de gemiddelde prijs voor RBOB over drie maanden op $2,20 en over zes maanden op $2,05. Goldman en Morgan Stanley voorspellen dat de wereldwijde prijzen van ruwe olie - in navolging van Britse Brentolie - in de tweede helft van het jaar ten minste $80 per vat of meer kunnen bedragen, deels als gevolg van het strenger dan verwachte Amerikaanse beleid tegen Iran. Brent wordt momenteel onder de $73 per vat verhandeld. Als het 7 dollar of meer per vat weet te winnen, zou dat de prijzen van Amerikaanse olie en benzine ook omhoog brengen.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Het OPIS-instituut van Kloza voorspelde eind juni dat de Amerikaanse benzineprijzen gemiddeld $2,77 zouden bedragen over de tweede helft van het jaar, met een aanzienlijke stijging in juli en augustus.

"Maar nu lijkt iedere dag de kans op pieken boven de $3 per gallon kleiner te worden", aldus Kloza dinsdag, verwijzend naar benzinepompprijzen die gestagneerd zijn rond de $2,75- $2,85 per gallon.

Hij voerde daarbij de invoer van grote hoeveelheden Aziatische benzine naar de VS en Canada en ruime raffinagemarges van bijna $20 per vat benzine aan als redenen voor de relatief stabiele prijzen, ondanks sterke schommelingen van de Amerikaanse brandstofvoorraden.

"Wij denken dat de jaarlijkse pieken verleden tijd zijn; nu is het afwachten hoe laag de prijs kan gaan in de laatste vier maanden van het jaar", aldus Kloza. Hij voegde er echter aan toe dat de sancties tegen Iran de prijzen zeker op kunnen drijven.

Jim Ritterbusch, oprichter van Ritterbusch & Associates, een adviesbureau voor de energiemarkten in Galena, Illinois, is het daarmee eens.

"Er zijn genoeg factoren die de opmars van benzine voorlopig kunnen stoppen", zei Ritterbusch. "De afgelopen maand is de vraag aanzienlijk afgenomen. Ik zie dus niet veel prijsondersteuning - afgezien natuurlijk van wat er in november met de Iraniërs en Trump gebeurt."

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.