Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Booking komt met beter dan verwachte cijfers

Gepubliceerd 08-08-2019, 16:54
Geactualiseerd 20-01-2019, 11:00

Gisteravond, na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, kwam online reisbureau Booking Holdings (NASDAQ:BKNG) met de cijfers over het tweede kwartaal. De winst en de omzet waren beter dan verwacht. CEO Glenn Fogel, naast de baas van het gehele concern tegenwoordig ook CEO van het succesvolle dochterbedrijf Booking.com, hield vast aan de eerder uitgesproken verwachtingen voor het lopende jaar. Ook noemde hij de prima cijfers het gevolg van een solide start van het vakantieseizoen. De mindere economische vooruitzichten hebben nog geen impact op de vakantieboekingen. In de elektronische handel nabeurs steeg Booking met ruim 5 procent. Het lijkt erop dat het aandeel vanmiddag met een soortgelijke winst zal gaan openen.

Wederom meer winst

Opnieuw lukte Booking het om de winst met dubbele cijfers te laten groeien. In het tweede kwartaal steeg de aangepaste winst per aandeel met 14,1 procent naar 23,59 dollar. Deze winststijging is vooral te danken aan de inkoop van eigen aandelen; de aangepaste nettowinst (non-GAAP) steeg slechts met 2.4 procent naar 1,03 miljard dollar. De omzet steeg met 7,4 procent naar 3,8 miljard dollar. Bij constante wisselkoersen zou de omzet met 12 procent zijn gestegen. Er werden 213 miljoen hotelkamerovernachtingen geboekt, een toename van 11,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er werd een groei van 9 procent verwacht.

Vooral Europa trok de kar

Volgens Booking waren de boekingen in Europa zowel in het eerste als in het tweede kwartaal boven verwachting. Vorig jaar werden de boekingen gedrukt door slecht weer en het WK-voetbal. Dit jaar was het weer, vooral in juni, een stuk beter in Europa. In de Verenigde Staten en in China ondervindt Booking hevige concurrentie van respectievelijk Expedia (NASDAQ:EXPE) en Ctrip (NASDAQ:CTRP). Daarnaast zijn deze twee landen ook de hoofdrolspelers in de huidige handelsoorlog hetgeen ook niet meehelpt. Door de moeilijke situatie in China reizen er minder Chinezen naar de Verenigde Staten, het onrustige Hongkong en Taiwan. Wel gaan ze nog in groten getale naar Europa. In het derde kwartaal zal de aangepaste winst per aandeel uit gaan komen tussen de 43,60 dollar en 44,60 dollar volgens Booking. Dit is een kleine 17 procent meer dan vorig jaar. Aangezien analisten gemiddeld 44,02 dollar verwachten, is dit in lijn met de verwachtingen.

Uitkeringsmogelijkheden Rio Tinto beperkt

Vorige week kwam mijnbouwbedrijf Rio Tinto (LON:RIO) met de halfjaarcijfers. Geholpen door de fors hogere ijzerertsprijs klom de onderliggende winst met ruim 11 procent naar 4,9 miljard dollar. Rio Tinto zit ruim in de cash. Niet alleen de hogere winst maar ook de verkoop van bedrijfsonderdelen (steenkolenmijnen) hebben hiervoor gezorgd. Aangezien Rio Tinto een overschot aan cash niet nodig heeft, keert men het uit aan de aandeelhouders. Dit is al een tijdje gaande. Afgelopen jaar bedroeg de dividendgroei 117 procent, gemiddeld over de afgelopen 3 jaar groeide het dividend met 44 procent per jaar. Daarnaast keerde Rio Tinto ook bonusdividend uit. Vorige week kondigde het mijnbouwbedrijf aan het reguliere interim dividend met 19 procent te verhogen naar 1,51 dollar per aandeel. Daarnaast kondigde Rio Tinto wederom een bonusdividend aan. Dit keer mag de aandeelhouder 0,61 dollar per aandeel verwachten. Vandaag ging het aandeel ex dividend (zowel het interim als de bonus), per 19 september zal het betaalbaar worden gesteld.

Hoewel de dividenduitkeringen natuurlijk best prettig zijn voor de aandeelhouders, zou het mijnbouwconcern liever kiezen voor het in het Angelsaksische deel van de wereld meer gebruikelijke inkoop van eigen aandelen. Het inkopen van eigen aandelen is erg populair dit jaar en bovendien aantrekkelijker voor zowel het bedrijf als de aandeelhouder. Hierover leest u meer op deze plaats in het beursbericht van morgen.

Helaas komt Rio Tinto in moeilijkheden wanneer het zou kiezen voor een inkoop van eigen aandelen. De reden hiervoor ligt in het recente verleden. Tijdens de financiële crisis in 2008 kochten Chinezen veel aandelen van mijnbouwers. De koersen stonden immers historisch laag en Chinezen zijn de grootste verbruikers van grondstoffen. Door massaal aandelen van mijnbouwers op te kopen, kochten zij invloed. De Australische overheid, grote leverancier van onder andere ijzererts, zag dit niet zitten en bepaalde dat (Chinese) aandeelhouders maximaal 15 procent in Rio Tinto en BHP (ASX:BHP) mochten verkrijgen. Deze beperking geldt vandaag nog steeds. Rio Tinto heeft zo’n grote aandeelhouder. Het is de Aluminium Corporation of China beter bekend als Chinalco.

Chinalco bezit via holding Shining Prospect Pte Ltd momenteel 14,5 procent van de aandelen van Rio Tinto. Wanneer Rio Tinto ertoe zou besluiten om eigen aandelen in te gaan kopen, zou het belang van Chinalco boven de 15 procent uit gaan komen en zou Chinalco gedwongen worden aandelen te moeten verkopen tegen haar wens in. Hoewel een meerderheid van de aandeelhoudersvergadering voor het inkopen van eigen aandelen heeft gestemd, heeft Rio Tinto daarom besloten om geen eigen aandelen in te kopen en te kiezen voor een hoger dividend en een bonusdividend. Je grootste investeerder stoot je immers liever niet tegen het hoofd.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.