Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Bullmarket in grondstoffen op komst

Gepubliceerd 22-12-2020, 16:35
Geactualiseerd 20-01-2019, 11:00
Een bizar jaar komt ten einde

Een bizar beleggingsjaar loopt bijna op zijn eind. Het spectaculaire herstel sinds de bodem ten tijde van de eerste coronagolf werd gekenmerkt door de ene na de andere All Time High op de beurzen. Ook de obligaties bleven maar oplopen. Zo zakte de rente naar nooit eerder vertoonde diepten. Ook obligatiebeleggers konden zo ondanks de historisch lage rente bij aanvang van dit jaar toch nog enig rendement maken. Voor de huizenbezitters tenslotte was 2020 ook een verrassend goed jaar. Eigenlijk waren de ontwikkelingen van de genoemde markten – aandelen, obligaties en vastgoed – niet meer dan een voortzetting van wat we het afgelopen decennium hebben gezien. De afgelopen tien jaar werden gekenmerkt door een voortrazende bullmarket in aandelen, obligaties en vastgoed.

Een vergeten asset class

Een andere asset class stak daar behoorlijk schril bij af. In tegenstelling tot bovengenoemde drie belandden de grondstoffen namelijk in het verdomhoekje. De Bloomberg Commodity Index daalde het afgelopen decennium alleen maar. In 2008 bereikte deze index zijn top met 237 punten na een jarenlange grondstoffenhausse om vervolgens steeds verder in waarde af te nemen. Tot de huidige stand van 76 punten, 68 procent lager. Inderdaad, voor beleggers in grondstoffen was het afgelopen decennium geen onverdeeld succes. De index bestaat naast olie en gas ook uit edelmetalen als goud en zilver, industriële metalen als koper, zink en nikkel en zogenaamde soft commodities zoals koffie, cacao, suiker, maïs, tarwe, sojabonen, fruit en vee.

Decennium van technologie en rentestanden

Waar de aandacht van beleggers het afgelopen decennium dus vooral uitging naar technologiefondsen en rentestanden zou dat de komende jaren echter wel eens kunnen gaan veranderen. Technologiefondsen, obligaties en vastgoed hadden immers vooral baat bij een voortdurend dalende rente. De rente is inmiddels zo ver gedaald dat de rek er zo langzamerhand wel een beetje uit begint te raken. Niet dat er nu op korte termijn een flinke rentestijging verwacht wordt, verre van dat zelfs. Maar hoe aannemelijk is het de komende tien jaar een herhaling van de afgelopen tien jaar te verwachten? Er zou wel eens een beleggingsklimaat kunnen ontstaan waarin een “vergeten” asset class weer tot leven zou kunnen komen.

Investeringen in infrastructuur

Niet alleen de rente speelt daarin een rol. Zo lijkt ’s werelds grootste grondstoffenverbruiker – China – de nadelige gevolgen van de pandemie van zich te hebben afgeschud. China is de enige vooraanstaande economie die dit jaar zelfs groeit. Grootschalige investeringen in de infrastructuur hebben de vraag naar ijzererts, koper en andere grondstoffen opgestuwd. Zo liep de prijs van koper sinds maart met 67 en de prijs van ijzererts zelfs met 120 procent op. De Bloomberg Commodity Index steeg in deze periode met een kleine 30 procent. Maar er is meer.

Oceaan aan spaargeld

De pandemie heeft ertoe bijgedragen dat een groot gedeelte van de bevolking – zij die hun baan en inkomen behielden – hun inkomen niet of maar beperkt konden uitgeven. De financiële huishouding van veel consumenten staat er daardoor beter voor dan ooit. Waar de inkomsten gelijk bleven of enigszins afnamen daalden de uitgaven veel harder. Dit, samen met de gestegen aandelen, huizenprijzen en de enorme staatssteun, heeft geresulteerd in een niet eerder vertoond spaaroverschot. In de Verenigde Staten wordt zelfs gesproken van een stijging van het netto vermogen van de huishoudens van 5000 miljard dollar sinds het einde van 2019. Deze oceaan van spaargeld gaat op enig moment weer uitgegeven worden aan zaken waar het nu nog niet aan besteed kan worden. De ontwikkelingen rond het vaccin bepalen tijd en tempo, maar het zal gaan gebeuren.

Vraag naar grondstoffen

Het zal de economie een enorme boost gaan geven. Samen met de enorme investeringen in de energietransitie – zonnepanelen, windmolenparken, elektrische auto’s – zal dat de vraag naar grondstoffen doen exploderen. Denk eens aan alle koper en zilver die hiervoor benodigd zijn. China heeft reeds aangekondigd zijn capaciteit in zonne- en windenergie de komende tien jaar te zullen verdrievoudigen. Volgens Trafigura kan de energietransitie de vraag naar koper in tien jaar met 40 procent doen stijgen. En dat terwijl het aanbod van deze grondstoffen hapert. Aandelen zijn duur, hoewel dat afgezet tegen obligaties wel weer meevalt. Die zijn nog duurder. De huizenprijzen zijn voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Grondstoffen? De index staat 68 procent onder zijn top uit 2008. En mocht de inflatie de komende jaren toch nog gaan stijgen – al was het maar een beetje – dan zijn grondstoffen wel een mooie bescherming daartegen.

Actuele commentaren

Nou het gaat goed he? Met het spaarpotje zilver!!
Olie?
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.