Chinese auto-aandelen prikkelen de fantasie

Chinese auto-aandelen prikkelen de fantasie

Fintessa  | 20.11.2020 16:32

Euforie in de automobielmarkt

De koersontwikkeling van aandelen uit de technologiesector spreekt in dit coronajaar zonder meer tot de verbeelding. Zo staat de Nasdaq-index op een winst van ruim 32 procent. Beleggers in technologie-aandelen gaan dezer dagen met een brede glimlach door het leven. De mooie resultaten van fondsen als Amazon (NASDAQ:AMZN), Microsoft (NASDAQ:MSFT), Apple (NASDAQ:AAPL) en Facebook (NASDAQ:FB) vallen echter in het niet bij de ongekende koersexplosie in een andere sector. Niets op de beurs is dit jaar zo hot als de markt voor elektrische auto’s. Eenieder denkt dan meteen aan Tesla (NASDAQ:TSLA), waarvan het aandeel dit jaar zes keer over de kop ging. De euforie in de automobielmarkt blijft echter niet alleen beperkt tot dit troetelkind van Elon Musk. Er is meer gaande.

Beursgenoteerde Chinezen

Zo maakten twee Chinese producenten van elektrische auto’s dit jaar hun gang naar de beurs van New York, Li Auto en XPeng. Ze voegden zich bij een derde, reeds langer genoteerde, fabrikant van elektrische auto’s, namelijk Nio. Vooral de koersontwikkeling van dit laatste bedrijf blaast alles omver. Het aandeel is dit jaar met niet minder dan 1100 procent gestegen. Nu zijn er naast deze drie in de Verenigde Staten genoteerde Chinese autofabrikanten nog meer bedrijven actief in deze sector. China telt inmiddels 119 fabrikanten van elektrische voertuigen. De meest tot de verbeelding sprekende daarvan is het aan de beurs van Hong Kong genoteerde BYD.

Build Your Dreams

BYD – de afkorting staat voor Build Your Dreams - bestaat al wat langer en werd opgericht door de scheikundige Wang Chuandu en begon in 1995 als maker van oplaadbare batterijen voor mobiele telefoons. Wang zag echter ook toekomst in elektrisch vervoer en ging zich vanaf 2003 richten op hybride en elektrische personenauto’s. De batterijen vormen nog steeds de ruggengraat van het bedrijf. BYD is een van de grootste producenten van oplaadbare batterijen in de wereld. Het bedrijf maakt echter ook bussen en zonnepanelen. Juist die batterijen maakten het afgelopen decennium een flinke evolutie door. De omvang werd steeds kleiner en is momenteel gereduceerd tot de grootte van twee laptops. BYD steeg dit jaar reeds met 369 procent en maakt in tegenstelling tot de andere genoemde bedrijven al jaren winst. De PE bedraagt momenteel 104. Dat is niet weinig, maar aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld Tesla.

Spectaculaire ontwikkeling

Na een jaar durende neergang in de verkoop van hybride en elektrische auto’s in China is de markt sinds deze zomer weer sterk opgeleefd. De gereduceerde overheidssubsidies en de uitbraak van het coronavirus hadden de automarkt in China geen goed gedaan. In augustus steeg de auto-omzet echter weer met 45 procent op jaarbasis. China is de snelst groeiende markt voor elektrische auto’s. Volgens het Internationaal Energie Agentschap reden er vorig jaar 2,5 miljoen elektrische auto’s rond in het land. Zowel in de Europese Unie als in de Verenigde Staten ligt dat aantal onder de 1 miljoen. Momenteel is vijf procent van alle auto’s in China elektrisch. De Chinese overheid streeft er naar dat 25 procent van alle auto’s in 2025 elektrisch of hybride moet zijn. BYD domineert de binnenlandse markt. Tesla gaat in Shanghai een megafabriek bouwen die jaarlijks een half miljoen auto’s moet gaan afleveren. Echter, niet alleen voor China, maar wereldwijd. De Model 3 van Tesla is overigens wel de meest verkochte auto in China. Musk heeft blijkbaar uitstekende contacten met de Chinese autoriteiten. De lancering van het nieuwste model van Volkswagen (DE:VOWG_p) – de ID3 – wordt in China overigens met meer dan de gebruikelijke interesse gadegeslagen.

Een enorme boost

De komst van Tesla had een enorme boost onder de Chinese toeleveranciers tot gevolg. Zo kon er een omvangrijke industrie van onderdelen voor elektrische auto’s van de grond komen. Het zal waarschijnlijk de voornaamste reden zijn geweest waarom Tesla zich in Shanghai heeft mogen vestigen. Belangrijk om te weten is dat zowel Tesla als BYD meer zijn dan autofabrikant. Beiden zijn groot in de productie van batterijen. Het is de batterij die BYD groot heeft gemaakt. De batterij maakt het grootste deel uit van de prijs van een elektrische auto. Deze bedraagt nu nog 160 dollar per kWh, maar zal naar verwachting zakken naar 100 dollar in de komende drie jaar. Met die prijs wordt kostenpariteit bereikt met een gewone benzine-auto.

Een grote sprong voorwaarts

De Chinese automobielindustrie lijkt al een grote sprong gemaakt te hebben naar een elektrische toekomst. De koersen van de Chinese autofabrikanten zijn daar al wel fors op vooruitgelopen. Een eerste echte crashtest lijkt in deze sector dan ook onvermijdelijk. Hoe groots de perspectieven ook mogen zijn, de koersen zullen op enig moment weer terugkeren op aarde. En dat is voor beleggers voor de langere termijn waarschijnlijk het moment om in deze sector in te stappen. Overigens, ’s werelds meest vermaarde belegger – Warren Buffett – deed dat al eerder. Zijn belang in BYD bedraagt 8 procent.

Fintessa

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app van Investing.com

Ontvang gratis realtime noteringen, grafieken en meldingen over aandelen, indexen, valuta's, grondstoffen en obligaties. Raadpleeg gratis de beste technische analyses en prognoses.

Investing.com is nog beter via de app!

Meer informatie, snellere noteringen en grafieken, en een soepelere ervaring, alleen via de app.

';