Dit zijn de 3 grote invloeden op de olieprijs

Dit zijn de 3 grote invloeden op de olieprijs

Ellen R. Wald, Ph.D.  | 30.05.2019 16:51

Tot nu toe is 2019 goed geweest voor oliehandelaren, met prijzen die vanaf het begin van het jaar gestaag zijn gestegen, tot verrassing van verschillende waarnemers en analisten die al maandenlang een dreigende recessie voorspellen. Het nieuws kan echter uiteindelijk omslaan naar de negatieve kant, nu de tekenen van een wereldwijde economische vertraging steeds sterker worden. Tegelijkertijd betekent de verkrapping van het aanbod dat prijzen hooggehouden kunnen worden. Olie-investeerders moeten de ontwikkelingen in de grote olieproducerende landen nauwlettend in de gaten houden, omdat de tegenstrijdige signalen voor grote verrassingen kunnen zorgen.

1. Wereldwijde economische indicatoren

Steeds meer economische indicatoren geven tekenen van een komende wereldwijde economische vertraging. Dit zorgt ervoor dat de oliemarkt stagneert of daalt omdat traders vrezen dat een economische vertraging zal leiden tot een dalende vraag naar ruwe olie en aanverwante producten.

De stand van de handelsbesprekingen tussen China en de VS heeft altijd invloed gehad op de verwachtingen van de vraag naar olie, maar recente nieuwsberichten hebben tot grotere bezorgdheid geleid dan voorheen. De Wall Street Journal meldt dat de wereldwijde rente op overheidsobligaties nieuwe meerjaarlijkse dieptepunten heeft bereikt. Dit betekent niet dat er zeker een recessie in het verschiet ligt, maar het geeft wel aan dat beleggers zich zorgen maken over de gezondheid van de economie.

Een analist bij Morgan Stanley gooit olie op het vuur door te zeggen dat dat de VS op “recessiewacht" moet staan. De orders voor in de VS vervaardigde producten daalden in april meer dan verwacht, en de bedrijfsactiviteit in de productie van de VS is volgens IHS Markit tot een driejarig dieptepunt gevallen.

Zolang de marktfocus blijft liggen op de indicatoren die een vertraging van de economische activiteit laten zien, is het onwaarschijnlijk dat de olieprijzen zullen stijgen.

WTI weekly price chart

2. Olievoorraden

Terwijl de vooruitzichten voor de vraag naar olie negatiever zijn geworden, is het aanbod van olie nu ook krapper. In de maand mei blijkt er een aanzienlijke daling van de Iraanse olie-export te zijn opgetreden. Volgens TankerTrackers.com zijn er in de eerste 21 dagen van de maand 137.000 vaten per dag als geëxporteerd geregistreerd. Dat aantal kan stijgen, aangezien het lijkt dat er extra tankers zijn vertrokken met Iraanse olie, maar de totale hoeveelheid Iraanse export zal ver onder de export van 1 miljoen bpd van april liggen.

De productie van andere OPEC-landen is gemengd. Volgens Platts bedroeg de Venezolaanse export in april gemiddeld 780.000 bpd (een zeer lichte stijging), terwijl de Angolese productie in april tot het laagste niveau sinds 2007 is gedaald. Het land produceerde slechts 1,41 miljoen bpd in april.

De productie van Saoedi-Arabië was in april ook gedaald (slechts 9,82 miljoen bpd), hoewel Saoedi-Arabië zijn productie in mei weer heeft verhoogd tot naar verwachting 10 miljoen bpd. De olieproductie zou voor juni kunnen stijgen, maar Saudi-Arabië zegt dat dat enkel van de klantenvraag afhangt.

De Russische productie- en exportsituatie blijft gecompromitteerd door vervuiling. Het probleem zou eind april opgelost moeten zijn, maar nu wordt verwacht dat de normale olie-export pas in juni weer hersteld zal zijn. De olieproductie in Rusland is 11,126 miljoen bpd gekrompen, waardoor ze onder zijn OPEC+ quotadoelstelling van 11,18 miljoen bpd ligt. De olieproductie in Kazachstan ligt ook nog steeds onder het normale niveau, hoewel de productie in het reusachtige Kasjagan-veld op 16 mei weer is opgestart.

3. Benzineproductie

Amerikaanse consumenten laten een recordniveau in hun vraag naar benzine zien, en sommige Amerikaanse raffinaderijen hebben moeite om deze vraag bij te houden. Wereldwijd zien we een tekort aan zware ruwe olie. De Amerikaanse sancties tegen Iran en Venezuela, evenals de politieke en economische problemen van Venezuela, hebben de productie en export van zware ruwe olie uit deze landen beperkt.

Alternatieve bronnen van zware ruwe olie blijken voor sommige raffinaderijen moeilijk te vinden. De Amerikaanse raffinaderijen in het midwesten hebben zware ruwe olie uit Canada gekregen, maar de raffinaderijen in de Golfregio waren afhankelijk van Venezuela. Colombia heeft wat zware ruwe olie geleverd, maar de prijzen voor zware ruwe olie zijn gestegen en de marges voor deze raffinaderijen zijn aan het krimpen.

Op dit moment liggen de benzineprijzen nog steeds onder het vijfjaarsgemiddelde, maar het is mogelijk dat we deze zomer raffinaderijen op minder dan volledige capaciteit zien draaien als ze niet genoeg zware ruwe olie kunnen verkrijgen.

Ellen R. Wald, Ph.D.

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+