Goud is "het nieuwe Goud"

Goud is "het nieuwe Goud"

Bart Brands  | 04.06.2019 09:42


Het is mooi om te ontdekken welke grondstof, technologie nieuwe organisatie er “het nieuwe goud” wordt genoemd. Een belangrijkere vraag is misschien, waarom men dit zo noemt? Waarom spreekt men steevast van de nieuwe goudkoorts als er zich een populaire investeringsmogelijkheid voordoet en waarom is goud daarin de instinctieve standaard?
Vragen die ik kort zal beantwoorden en voor mij redenen zijn om goud "het nieuwe goud" te noemen en aan te geven dat een investering in goud iets is dat iedere investeerder zou moeten laten meewegen in de samenstelling van een portfolio.

Goud is zeldzaam
Kijkend naar de rijen en rijen baren goud die te zien zijn op foto’s genomen in kluizen doen u misschien denken dat er heel veel goud op de wereld is. Het tegenovergestelde is echter waar. Volgens de cijfers van de World Gold Council past het goud in de hele wereld dat ooit is gemijnd in formaat of een kubus van 21.4 meter. Dat maakt goud bijzonder zeldzaam. Het wordt ook steeds moeilijker en duurder om het nog resterende goud uit de grond te halen.

Goud is van cultureel belang
In West-Europa heeft goud nog amper culturele waarde. Sieraden worden steeds minder gedragen en met een zogenaamd robuust betalingsysteem lijkt de noodzaak voor het hebben van goud bij veel mensen niet meer nodig. West-Europa is echter een klein deel van de wereld met een nog kleiner deel van de wereldbevolking. In landen als China en India, elke met meer dan een miljard inwoners, speelt goud een bijzonder belangrijke rol in het leven van de bevolking. Van het aanhouden van goud als reserve, het geven van gouden sieraden als nieuwjaargeschenk of bruidsschat en het betalen in goud. Het zijn allemaal redenen waarom de vraag naar goud in deze en andere landen voorlopig niet significant zal afnemen.

Goud = geld
Goud en zilver zijn de enige universele, en millennia lang, aanvaarde vormen van geld die bestaan. Ze voldoen aan alle kenmerken of karakteristieken die we toedelen aan geld. Een goed voorbeeld zijn valuta. Euro’s, dollars, peso’s. Allemaal zijn het vormen van valuta die ons het vertrouwen moeten geven dat ze wat waard zijn. inflatie zorgt er echter onherroepelijk voor dat uw valuta waarde verliest. Zo was een dollar in 1930 ruim 14X zoveel waard als een dollar in 2019. Vrijwel alle valuta zijn waardeloos geworden. Goud daartegen is al 5000 jaar de standaard. De gouden standaard!

Waarom goud "het nieuwe goud" is
Goud heeft na een scherpe piek in 2011 van 1900 dollar nu alweer 8 jaar geen nieuwe records laten zien. Iets dat goed past bij het edelste van metalen, maar ook iets dat, zeker als we kijken naar alle fundamentele factoren, wel weer in de lijn der verwachting zou kunnen liggen. Daarmee zou dit zeldzame, cultureel historisch essentiële echte geld een bijzonder goede investering kunnen blijken.

Bart Brands

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Sebastiaan Seghers
Sebastiaan Seghers

Aangezien het delven van goud duurder en moeilijker wordt, is het dan nog aantrekkelijk om goudmijn-aandelen te bezitten?  ... (Lees meer)

05.06.2019 18:07 GMT· 1 · Antwoord
Luc Stolle
Luc Stolle

ik ben het daarmee volkomen eens ! Goud is voor vele mensen zowat het waardevolste wat er bestaat op deze aardbol (naast diamanten, maar daarin kun je erg bedrogen worden). Het is dan ook merkwaardig dat alle vergankelijke goederen en activa zoveel in geld zijn gestegen de laatste 8 jaar, dit terwijl het onvergankelijke goud (en zilver) nauwelijks zijn gestegen. Als ik lees hoeveel fiat-money mensen op hun spaarrekeningen hebben, dan stel ik me wel eens de vraag waarom die mensen niet een deel van deze gelden uit het risico-circuit halen en beleggen in goud/zilver, teneinde zo een beetje uw eigen centrale bank aan te leggen.  ... (Lees meer)

05.06.2019 11:51 GMT· 1 · Antwoord
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+