Goudgerand op weg naar de afgrond?

Goudgerand op weg naar de afgrond?

Fintessa  | 14.08.2019 09:35

Struikelblok

In ons artikel van gisteren stelden we reeds vast dat beleggers steeds weer worden verrast door het feit dat de rente toch weer verder blijkt te kunnen zakken dan eerder aangenomen. Om die reden blijken rendementen op obligaties telkens iedere verwachting te overtreffen. Toch is de gedachtegang van beleggers niet vreemd. De huidige lage rente kent immers geen precedent. Nooit eerder in de historie was de rente op obligaties en spaarrekeningen zo laag of zelfs negatief. Deze historisch lage rente vormt momenteel het grote struikelblok voor beleggers in hun jacht op rendement.

Defensieve aandelen

Voor beleggers die het risico in hun portefeuille het liefst aan de lage kant houden – en dat zijn er nogal wat – vormen beleggingen in zogenaamde defensieve aandelen een mooi alternatief voor obligaties. Aandelen die vanwege hun relatief beperkte beweeglijkheid ook wel low volatility stocks worden genoemd. Aandelen van bedrijven die weliswaar minder hard oplopen in goede tijden op de beurs, maar in slechte tijden ook minder schade oplopen. Of zelfs helemaal geen verlies lijden tijdens correcties. Daarbij moet men denken aan aandelen van nutsbedrijven, farmaceutische bedrijven of bedrijven uit de consumentengoederensector. Aandelen die wellicht wat minder tot de verbeelding spreken maar in een goed gespreide portefeuille niet zouden misstaan.

Dividend in plaats van groei

Goudgerande beleggingen in bedrijven als Nestlé (SIX:NESN), Unilever (AS:UNA) en Beiersdorf (DE:BEIG) spreken misschien minder tot de verbeelding dan hippe technologie- of biotechaandelen. Maar ervaren beleggers weten dat als gevolg van de lage volatiliteit het rendement op langere termijn vaak hoger is. Bovendien keren zogenaamde defensieve aandelen over het algemeen een aantrekkelijk dividend uit. Dat dividend is nodig om beleggers aan zich te blijven binden daar de echte groei er bij deze volwassen bedrijven al jaren uit is.

Defensieve waarden blijven overeind

Nu volgens veel beleggers de bullmarket op zijn laatste benen loopt, neemt de belangstelling voor deze goudgerande saaie dividendaandelen toe. Want volledig uit de markt stappen is voor veel beleggers geen interessante optie. Mede daarom zijn deze defensieve waarden de laatste tijd behoorlijk opgelopen. Aandelen als Nestlé en Beiersdorf zijn vanwege hun degelijkheid altijd al duur geweest, maar hun prijs ten opzichte van de rest van de markt lijkt verder toe te nemen. En misschien niet ten onrechte. Terwijl tijdens de laatste twee correcties de markt procenten aan waarde verloor, tikten meerdere defensieve waarden nieuwe All Time Highs aan. Eens te meer een bevestiging van de noodzaak dergelijke waarden in portefeuille te hebben.

Proxy-bonds

Het is echter de vraag of defensieve waarden in hun functie van proxy-bonds zo langzamerhand niet wat al te prijzig zijn geworden. Zo zijn Europese nutsbedrijven dit jaar met ruim 15 procent gestegen. Het dividendrendement bedraagt 4,22 procent. Zowel de koerswinst als het dividend zijn hoger dan de gemiddelde markt. En dat voor gas- en elektriciteitsbedrijven. Maar ook de consumentengoederen en de voeding- en dranksector doen het opvallend goed met koerswinsten van respectievelijk 16 en 30 procent. Aanmerkelijk beter dan de brede indices.

Nifty-Fifty

Defensieve aandelen zijn inmiddels opgelopen tot drie standaarddeviaties boven het langjarig gemiddelde. Met andere woorden, in 99 procent van de tijd waren ze goedkoper dan nu. Dat zou beleggers tot enige voorzichtigheid moeten manen. Echter, defensieve aandelen hebben diverse voordelen zoals een negatieve correlatie met de rente, veronderstelde veiligheid en een aantrekkelijk dividend. Ooit, in de jaren 70, waren in de Verenigde Staten de zogenaamde Nifty Fifty-aandelen populair. Goudgerande aandelen van bekende bedrijven die een onverwoestbare status zouden hebben. Helaas, ook daar kwam een einde aan.

Fintessa

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+