Grote rendement verschillen tussen passieve beheerders

Grote rendement verschillen tussen passieve beheerders

Koen Laarhoven  | 30.06.2020 14:02

De prestaties van Nederlandse vermogensbeheerders met een passieve strategie liepen sterk uiteen in het eerste kwartaal van 2020. Waar de ene vermogensbeheerder zijn verlies voor de neutrale portefeuille beperkt hield tot -10 procent, moest de ander een verlies van -17 procent verteren.

Dat zegt Koen Laarhoven in een reactie op de door Vermogensbeheer.nl gepubliceerde gemiddelde nettorendementen van Nederlandse vermogensbeheerders en banken in het eerste kwartaal van 2020.

Het overkoepelende beeld van de Vermogensbeheer Rendement Index (VBR-index©) is er één waarin Nederlandse vermogensbeheerders in een kwartaal hun winst over 2019 deels of geheel hebben verspeeld. In defensieve portefeuilles haalden ze bijvoorbeeld een rendement van -7,2 procent in het eerste kwartaal, tegenover een winst van 7,1 procent over heel 2019.

De verliezen in de andere portefeuilles waren nog groter, met bijvoorbeeld een gemiddeld verlies van meer dan 13 procent voor neutrale portefeuilles en meer dan 19 procent voor offensieve portefeuilles.

vbr-q1-2020-1538x442Actief versus passiefDe vergelijking tussen de prestaties van beheerders met een actieve strategie en die met een passieve strategie leert dat vooral de verschillen tússen passieve vermogensbeheerders groot zijn. Laarhoven van Vermogensbeheer.nl plaatst die in de actuele discussie rond de vraag ‘hoe passief passief nu eigenlijk is’.

‘Dat zit hem niet in actief ingrijpen in de portefeuilles - dat hebben ze natuurlijk niet gedaan - maar in de vraag hoe ze de mandjes vullen en of ze daarbij bijvoorbeeld meer of minder voor bepaalde sectoren of regio’s kiezen. Feitelijk worden bij het vullen van de portefeuilles alsnog menselijke, actieve keuzes gemaakt die ook op de lange termijn grote verschillen tussen beheerders opleveren.’

Sommige vermogensbeheerders met een actieve strategie hebben de pijn die hun passieve collega’s hebben geleden in de eerste drie maanden van dit jaar, een beetje kunnen verzachten. Laarhoven: ‘Een aantal actieve clubs heeft het relatief prima gedaan. Natuurlijk is het daarbij wel spannend of ze de stijging na de dalende markt ook hebben meegemaakt.’
Maximaal profiterenDe beste actieve managers hebben overigens ook geen positieve rendementen gehaald sinds het jaarbegin, zoals bijvoorbeeld in het geval van Bank ten Cate & Cie waarover directeur eerder deze week tegen Fondsnieuws vertelde. Maar omdat het verlies dit jaar slechts klein is, blijft er nog een flink positief rendement over van 2019, in het geval van Ten Cate bijvoorbeeld +24 procent.

Laarhoven: ‘Tel daarbij op dat dit soort vermogensbeheerders vorig jaar al maximaal hebben mee geprofiteerd en je weet dat ze er goed voorstaan. Maar er zijn natuurlijk meerdere momenten belangrijk in een markt als deze: als ze op een bepaald moment meer liquide zijn gegaan of hebben geschoven, zijn ze dan op het juiste moment weer wél aanwezig?’

Hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar de cijfers over het tweede kwartaal en de vraag of de relatief goed presterende vermogensbeheerders hun goede prestaties hebben vastgehouden en geen herstel hebben misgelopen.

Over specifieke beleggingsstijlen verzucht Laarhoven tenslotte dat waarde het echt dramatisch blijft doen. ‘Ook in een sterk dalende markt. Intussen hebben groei-bedrijven en sterk defensieve waarden goede rendementen gehaald. Maar natuurlijk, een beleid aanpassen en twee keer misgooien is ook niks. Consistentie is juist heel belangrijk.’

Koen Laarhoven

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app

Meer marktinzichten, meer meldingen, meer manieren om activavolglijsten aan te passen, alleen in de app

Investing.comr is nog beterr via de appr!

Meerr informatie, snellerer noteringen en grafieken, en een soepelerer ervaring, alleen via de appr.