Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Het gaat los in de grondstoffen

Gepubliceerd 10-12-2020, 17:07
Geactualiseerd 20-01-2019, 11:00

Nu er zicht is op een vaccin en op een einde van de pandemie, schieten de prijzen van metalen en andere grondstoffen weer omhoog. Veel vraag naar diverse metalen komt vooral van automakers. De prijs van koper staat inmiddels op een 8-jaars hoogtepunt, aluminium en zink staan zo’n 40 procent hoger dan in mei. IJzererts blijft echter de best-performing asset van 2020. De stijgende prijscurve van dit metaal versteilde stevig de afgelopen maand. Maar ook de meest gevolgde grondstofprijs van allemaal, die van olie, zat de afgelopen weken stevig in de lift. Brent-olie steeg sinds 1 november met 29 procent (en sinds 1 mei met 84 procent). Prettig voor de beleggers die vertrouwen in Koninklijke Olie hielden, want dit aandeel pluste afgelopen maand met maar liefst 44 procent door de hogere olieprijzen. En dan ging het aandeel ook nog eens ex-dividend. Desondanks noteert het aandeel helaas nog steeds fors lager voor dit jaar.

De Bloomberg Commodity Index brak vorige week uit boven alle toppen van de afgelopen maanden. Het kenmerkt het begin van een nieuwe bullmarkt in commodities. In 2014 begon de dalende trend in deze sector. Sindsdien is de stand van de index gehalveerd en staat deze op het niveau van eind jaren negentig. Dat er dus nog veel meer in het vat zit, zou logisch zijn. Goldman Sachs (NYSE:GS) bracht vorige week een uitgebreid rapport uit over de grondstoffenmarkten. Hun conclusie luidde dat een nieuwe grondstoffenhausse aanstaande is. Hiervoor geven ze twee redenen. Ten eerste zijn er wereldwijd forse overheidsinvesteringen, vooral in infrastructuur. Denk hierbij niet alleen aan (spoor)wegen en bruggen maar ook aan investeringen in de digitale infrastructuur zoals alles wat te maken heeft met de komst van het snellere mobiele netwerk 5G. Alle soorten van (bijzondere) metalen zijn hiervoor benodigd. Ten tweede zijn de investeringen van grondstoffenbedrijven flink achtergebleven de afgelopen jaren. Oliemajors hebben hun zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden op een laag pitje gezet. Maar ook bij de mijnbouwbedrijven liggen de investeringen op minder dan de helft van wat ze waren in 2012. Door het beperkte aanbod zullen er al snel tekorten ontstaan met fors oplopende prijzen tot gevolg. Tel maar uit wat dit voor gevolgen heeft voor de aandelen Rio Tinto (LON:RIO) waar Fintessa voor haar cliënten in heeft belegd. Rio Tinto is de op één na grootste mijnbouwer ter wereld en delft en verkoopt vooral ijzererts. Maar ook met koper en bauxiet (aluminium) is het een grote speler wereldwijd.

Het gaat los 2.0

De beursintroductie gisteren van het in 2013 in San Francisco opgerichte Doordash was een redelijk uitslaande brand. En de verwachting is dat de beursintroductie van Airbnb vanmiddag net zo zal gaan. Nog maar 5 dagen geleden maakte de Amerikaanse maaltijdbezorger Doordash bekend in een prijsrange van 75 à 85 dollar per aandeel naar de beurs te gaan. Al snel werd dit bijgesteld naar 90 à 95 dollar. De uiteindelijke emissieprijs werd 102 dollar. Maar ook deze prijs heeft nooit op de borden gestaan. Toen de nieuwe notering eindelijk open ging, waren de eerste prijzen al veel hoger. Het verse aandeel piekte uiteindelijk op 195,50 dollar en sloot gisteravond op 189,51 dollar.

De beursgang zorgde voor een grote vraag naar andere maaltijdbezorgers. Zo ging in Duitsland Delivery Hero (DE:DHER) 6,7 procent hoger de dag uit en in Amsterdam sloot Just Eat (LON:JE) TakeAway 7,3 procent hoger. Op basis van de slotkoers heeft Doordash een marktwaarde van zo’n 70 miljard dollar. Hiermee is het qua marktwaarde het derde bedrijf ter wereld in de restaurantsector achter McDonalds (NYSE:MCD) en Starbucks (NASDAQ:SBUX). Het thuisbezorgen floreert dan wel dankzij de coronacrisis maar toch zou je kunnen zeggen dat de waardering van Doordash aan de forse kant is. Het Japanse SoftBank (T:9984) is hier overigens blij mee. Het zag zijn investering in Doordash met ruim 11 miljard dollar in waarde stijgen. Daarom sloot het aandeel SoftBank vanochtend bijna 12 procent hoger in Tokio. 

Hoe zal het de Amerikaanse woningverhuursite Airbnb vergaan vanmiddag? De officiële vraagprijs voor de aandelen bedraagt 56 à 60 dollar. Maar gisteren maakte Airbnb bekend de emissieprijs toch te willen verhogen tot boven de 60 dollar. Het stuwt de marktwaarde van de site tot ver boven de 45 miljard dollar. Terwijl analisten in april, op het hoogtepunt van de coronacrisis, het bedrijf nog op een waarde van zo’n 18 miljard dollar schatten.

Actuele commentaren

En hoe zit her met de softgeinstofden koffie en suiker?
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.