Kan iets de stijgende olieprijzen tegenhouden?

Kan iets de stijgende olieprijzen tegenhouden?

Ellen R. Wald, Ph.D.  | 16.05.2018 10:18

Geschreven voor Investing.com in het Engels op 17 mei 2018.

Met de prijs van Brent die opklimt naar $80 per vat beginnen marktanalisten zich af te vragen of er iets is dat de stijgende olieprijzen dit voorjaar kan stoppen. Dat is wel wat anders dan vorige lente en zomer, toen Brent-prijzen nauwelijks boven de $55 per vat kwamen. Nu heeft de Bank of America het zelfs over olieprijzen tot $100 per vat.

Brent Weekly 2015-2018

Er zijn momenteel drie belangrijke factoren die de stijgende prijzen beïnvloeden:

  1. Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw sancties tegen Iran in te stellen
  2. De ineenstorting van de Venezolaanse olie-industrie, en
  3. De OPEC/Non-OPEC productiebeperkingsovereenkomst

1. Sancties tegen Iran

Hoewel het niet duidelijk is of de landen en bedrijven die Iraanse olie hebben gekocht, vervoerd en verzekerd allemaal onder de Amerikaanse sancties vallen, nemen velen de regering Trump serieus en zijn begonnen met het aanvragen van vrijstellingen of opties op alternatieve oliebronnen.

De CEO van ENI (MI:ENI), het Italiaanse oliebedrijf, uitte zijn onvrede over het besluit van president Trump om afstand te doen van de overeenkomst met Iran. Hij verduidelijkte echter dat ENI, hoewel het in gesprek is geweest om mogelijk olie- en gasvelden in Iran te exploïteren, het daar op dit moment geen belangen heeft en niet van plan is om investeringen in Iran te doen. Opmerkelijk is dat de CEO zei dat ENI niet geïnteresseerd is in investeringen in de Iraanse energiesector vanwege de ongunstige voorwaarden die door Iran werden aangeboden, niet vanwege het besluit van President Trump om opnieuw sancties in te stellen.

De onzekerheid over het lot van de Iraanse olie-export blijft de olieprijzen omhoog stuwen. De grootste speler in de Iraanse olie-invoer is China, die ongeveer 24% van de totale olie-export van Iran voor zijn rekening neemt.

We zullen waarschijnlijk een soort van onderhandeling tussen de VS en China zien om de Chinezen ertoe aan te zetten hun Iraanse olie-import te verminderen. Als de regering Trump er in slaagt China te overtuigen de Iraanse olie-import te verminderen, kunnen we verwachten dat de olieprijzen hoger zullen uitvallen. Als China op dezelfde schaal Iraanse olie blijft importeren - of de invoer verhoogt - kunnen de olieprijzen naar beneden gaan naarmate het prijseffect van de aankondiging over het Iranakkoord afneemt.

2. Instorting van de olie-industrie in Venezuela

De invloed van de instortende olie-industrie in Venezuela kan niet worden overschat. Afgelopen week onteigende ConocoPhillips (NYSE:COP) met succes Venezolaanse olie in het Caribisch gebied via een juridisch schuldvonnis, verliet PDVSA de Isla-raffinaderij op Curaçao en kocht Venezuela ruwe olie op de markt om uit te wisselen tegen goederen met Cuba. Dit zijn allemaal verdere tekenen van de voortgaande ineenstorting van de volledige olie-industrie in Venezuela. De crisis zal waarschijnlijk in de komende maanden tot uitdrukking komen in verdere productiedalingen.

3. OPEC/Non-OPEC productiebeperking

Het OPEC/non-OPEC productiebeperkingsakkoord blijft de hogere olieprijzen ondersteunen. Hoewel Saoedi-Arabië heeft aangegeven dat het van plan is de productie te verhogen om marktdislocatie te voorkomen die veroorzaakt kan worden door geopolitieke gebeurtenissen in Iran en Venezuela, heeft Saoedi-Arabië nog geen daadwerkelijke stappen ondernomen. Het lijkt erop dat de markt zal wachten op het officiële antwoord van de OPEC wanneer de organisatie over iets meer dan een maand bijeenkomt.

Mogelijke remmende factoren op de stijgende prijzen

Er zijn enkele signalen die de stijging van de olieprijzen kunnen doen stoppen of op zijn minst vertragen. Eén daarvan is het jaarlijkse olie hedging proces in Mexico. Het prijsniveau van deze hedges is nog niet bekend, maar het proces verhoogt de marktvolatiliteit en heeft de reputatie in het verleden scherpe dalingen in de olieprijs te hebben veroorzaakt.

Amerikaanse schalie-olieproductie is een andere onvoorspelbare factor. Productieniveaus hebben de voorspellingen overtroffen, maar de prijzen stijgen nog steeds.

Aan de andere kant kunnen beperkingen qua infrastructuur en personeel in schalie-oliegebieden sommige producenten ertoe dwingen olie met korting te verkopen. De WTI-Brent-spread bereikte dinsdag zelfs $8 per vat, een hoogtepunt in drie jaar.

Hoewel er in Noord-Amerika meer pijplijnen worden aangelegd, zal WTI, totdat ze online komen, nog steeds met aanzienlijke kortingen verkocht worden, wat de stijgende WTI-prijzen in toom zal houden.

Ellen R. Wald, Ph.D.

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Fusion Media aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor verlies of schade als gevolg van het vertrouwen op de informatie weergegeven op deze website, waaronder inbegrepen data, koersen, grafieken en koop / verkoop signalen. Gelieve u volledig te informeren over de risico's en kosten verband houdende met het handelen op de financiële markten. Het is een van de meest risicovolle investeringsvormen. Handelen of investeren in cryptovaluta gaat gepaard met potentiële risico's. Prijzen van cryptovaluta zijn extreem volatiel en kunnen beïnvloed worden door externe factoren zoals financiële, regulerings- of politieke maatregelen en gebeurtenissen. Cryptovaluta zijn niet geschikt voor iedere belegger. Alvorens u besluit om in valuta of enig ander financieel middel of cryptovaluta te handelen, dient u uw beleggingsdoelstellingen, ervaring en risicobereidheid zorgvuldig te overwegen.
Fusion Media wijst u erop dat de gegevens op deze website niet noodzakelijkerwijs real-time of accuraat zijn. Alle CFDs (aandelenkoersen, indexen, futures), forex-koersen en cryptovaluta worden niet door verhandeling bepaald, maar veeleer door market makers. Daarom kunnen de prijzen soms niet accuraat zijn of kunnen zij afwijken van de werkelijke marktprijs. Het voorgaande houdt in dat de prijzen indicatief zijn en niet geschikt voor handelsdoeleinden. Fusion Media draagt dan ook geen enkele verantwoordelijkheid voor eventuele exploitatieverliezen die u zou kunnen oplopen als gevolg van het gebruik van deze gegevens.
Fusion Media wordt mogelijk gecompenseerd door de adverteerders die op deze website verschijnen, afhankelijk van uw interactie met de advertenties of adverteerders.
De Engelstalige versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+