Lastig, maar lucratief zakendoen in China

Lastig, maar lucratief zakendoen in China

Fintessa  | 08.10.2019 23:57

Na een heerlijk herstel afgelopen vrijdag van de Amerikaanse beurzen, waar beleggers wat recessievrees van zich af wisten te schudden door het ideale banenrapport, schakelde Wall Street gisteren een tandje achteruit. Stond vorige week vooral in het teken van de inkoopmanagersindices, deze week zal de focus worden verlegd naar het stroeve handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.

Bijna elke week weer gooien beide partijen extra olie op het handelsvuur, hetgeen het voor de onderhandelaars er niet makkelijker op maakt. Zo maakte China in aanloop naar de nieuwe onderhandelingen bekend dat het een aantal onderwerpen van tafel heeft gehaald. Het maakt daarmee duidelijk dat ze geen buitenlandse inmenging in het binnenlandse beleid accepteert.

En dat zint Trump natuurlijk niet. Die wil een alomvattende deal. Niet geheel verwonderlijk zijn gisteren dan ook 28 nieuwe Chinese bedrijven toegevoegd aan de zwarte lijst van bedrijven waarmee Amerikaanse bedrijven niet of nauwelijks zaken mogen doen. Hieronder zitten onder andere Hikvision, leverancier van videobewakingscamera’s met gezichtsherkenningssoftware en SenseTime, een grote speler op het vlak van Artificial Intelligence die mede dergelijke gezichtsherkenningssystemen heeft helpen ontwikkelen voor de Chinese overheid.

De kans dat de op 15 oktober geplande verhoging van 15 procent naar 30 procent van de Amerikaanse invoerheffingen op USD 250 miljard aan goederen niet doorgaat, of uitgesteld wordt, lijkt dan ook klein. Positief is wel dat Larry Kudlow, de economisch adviseur van het Witte Huis, wederom heeft aangegeven dat Amerika niet van plan is om de Amerikaanse beursnoteringen van Chinese bedrijven te schrappen. Vanaf aankomende donderdag, wanneer de Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He naar Washington afreist, zullen we zien waar het één en ander toe leidt. De Chinese beleggers zijn blijkbaar wat hoopvoller dan de Amerikaanse, want in tegenstelling tot de Amerikaanse beurzen wist de Chinese beurs gisteren wel te stijgen. En dat terwijl de Chinese dienstensector in september minder hard is gegroeid dan in augustus.

Eerste zwaluwen in Duitsland?
Dat het in China door de handelsoorlog allemaal wat minder gaat, daar merken ze bij Mercedes-Benz helemaal niets van. Het derde kwartaal was het beste kwartaal ooit voor het hoofdmerk van Daimler (DE:DAIGn). Wereldwijd verkocht het dik 590.000 auto’s in het derde kwartaal, hetgeen een stijging is van 12,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Meer dan 30 procent van de verkochte Mercedessen, 181.233 stuks, werden in China verkocht. Een stijging van 12,9 procent. Voor de Duitse premiummerken, ook die van BMW (DE:BMWG) en Audi, blijft het dus goed zakendoen in China ondanks dat de totale autoverkopen daar dalende zijn. Zo zag het Franse PSA in het eerste halfjaar daar nog zijn verkopen meer dan halveren. Voor de Duitse automobielsector, die door alle sjoemelsoftware door een diep dal gaat, is het een welkome opsteker. Wie weet is het de eerste spreekwoordelijke zwaluw. Daarnaast werd vanochtend bekend gemaakt dat de Duitse industrie in augustus meer geproduceerd heeft dan in juli. De productie steeg met 0,3 procent, waar analisten op een daling van 0,1 procent hadden gerekend.

Gevaarlijke tweets
Wie ook graag goede zaken blijft doen in China is de NBA, de National Basketball Association. Ongeveer 490 miljoen Chinezen volgen deze Amerikaanse basketbalcompetitie via de digitale platformen van Tencent (HK:0700) en het televisiekanaal van de staatszender CCTV. De uitzendrechten en merchandise leveren veel geld op en dat wil je niet zomaar in de waagschaal stellen. Maar dat deed afgelopen weekend Daryl Morey wel. Hij is de directeur van de Houston Rockets, het meest populaire team in China. Met zijn tweet “Fight for freedom. Stand with Hong Kong” deed hij vele Chinese fans ontploffen van woede.

De NBA bood snel haar nederige excuses aan op haar eigen Chinese website voor deze ‘ongepaste’ opmerkingen, maar het leed was al geschied. Sponsordeals met de Rockets worden intussen opgeschort, de wedstrijden van het team worden niet meer uitgezonden en nergens in China is nog enige merchandise van het team te koop. Voor de overige basketbalteams is het te hopen dat het geen weerslag op hen heeft.

Voor de NBA, dat diep door het stof ging, krijgt het overigens ook nog een staartje in eigen land. Van zowel Republikeinse als Democratische zijde wordt er schande van gesproken dat ze hiervoor hun excuses hebben aangeboden. Diverse politici achten het een schande dat ze voor de big bucks kiezen in plaats voor de moraal. Het is duidelijk dat de verkiezingen in de Verenigde Staten in aantocht zijn!

Fintessa

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+