Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Monetaire verruiming begint te lijken op duwen tegen een touwtje

Gepubliceerd 17-09-2019, 12:19
Geactualiseerd 20-01-2019, 10:55

In het CorWijtvlietJournaal 35 hebben we ruim aandacht gegeven aan het schrikbeeld van de Japanificatie van Europa en de VS. De angst dat het hier zover gaat komen, brengt centrale banken ertoe opnieuw monetair te gaan verruimen. Heeft die verruiming eigenlijk wel zin? Spannen we hiermee niet het paard achter de wagen? Is het niet zo, dat de lange periode van trage groei en lage inflatie in Japan, maar ook in Europa, vooral te wijten was aan het wegblijven van de potentiele geldlener?

In Japan droogde de vraag naar leningen op na het barsten van de vastgoedbubbel in 1990. Daardoor verloor het commercieel vastgoed tot 90% van zijn waarde en viel het terug naar het niveau van 1990. Die implosie had grote gevolgen voor allen die geld geleend hadden om onroerend goed te kopen of die het vastgoed hadden gebruikt om te kunnen lenen.

Het resultaat was dat tallozen zich opgezadeld zagen met verplichtingen uit de jaren voor 1990, maar daar stonden geen assets meer tegenover. Miljoenen zagen zich genoodzaakt om hun schulden te gaan afbetalen, ook al was de rente 0% of negatief. Dat proces van schuldenreductie heeft in Japan 2 decennia geduurd.

Natuurlijk is het voor bedrijven en gezinnen aan te raden om hun schuldenlast binnen de perken te houden. Als iedereen tegelijk gaat afbouwen, dan heeft dat onverwachte uitkomsten. Minder mensen en bedrijven willen geld lenen, maar de economie heeft hier zwaar onder te lijden. Als iemand spaart en ook nog eens zijn schulden afbouwt, dan moet er wel een andere persoon of bedrijf tegenover staan die leent en spendeert. Dat houdt de economie draaiende.

Onder normale economische omstandigheden is de rente een wapen om ervoor te zorgen dat besparingen geleend en gespendeerd worden. Als de economie sterk is en er is meer vraag naar geld dan er besparingen zijn, dan gaat de rente omhoog om nieuwe leningen te ontmoedigen en vice versa.

Als echter de private sector geobsedeerd is door zijn schuldenlast en die wenst te verminderen, dan blijven de besparingen in de financiële sector vastzitten. Daardoor worden ze onttrokken aan de inkomstenstroom waardoor de economie in een deflatoire spiraal terecht kan komen, ook wel een balansrecessie geheten. Als daar niets aan gedaan wordt, dan kan de schade enorm zijn. In de periode 1929 – 1933 verloor de VS 46% van zijn nominaal bruto nationaal product.

In Japan was de balansrecessie van de jaren negentig van de vorige eeuw veel erger dan die van de VS in de jaren Dertig. Toch daalde het BBP in Japan niet noemenswaardig en steeg de werkloosheid nooit tot boven 5,5%. Dat was te danken aan het optreden van de Japanse Overheid als borrower in last resort. Het geld werd vervolgens uitgegeven in de private sector. Dat heeft tot gevolg gehad dat het bedrijfsleven nu financieel gezond is in Japan met een werkloosheidspercentage van minder dan 2,5%. Het zet bedrijven er echter niet toe aan om meer te gaan lenen. Ze hebben nog steeds een trauma van het eindeloos schulden aflossen.
Het gedrag van de Japanners komt overeen met dat van de Amerikanen in en na de jaren Dertig. Ze wilden nooit meer schulden aangaan. Dit trauma kan nog invloed blijven uitoefenen lang nadat de balans weer in orde is.

In 2008 barstte de huizenbubbel in het Westen met dezelfde gevolgen als in Japen eerder. Er werd niet meer geleend en uiteindelijk begonnen de besparingen fors op te lopen ook al ging de rente naar nul of negatief. De Fed wees er terecht op dat overheden moesten gaan fungeren als ‘borrowers in last resort’. Andere overheden en centrale bankiers volgden het Amerikaanse voorbeeld niet en zetten het beleid van fiscale consolidatie onverminderd door. Dat verhinderde dat in een aantal landen, waaronder Nederland, de economie weer snel opveerde. De crisis duurde zodoende onnodig lang.

Tekortfinanciering in tijden van een balansrecessie hoeft geen probleem te zijn. Voor grote partijen als pensioenfondsen is de overheid immers nog de enige serieuze tegenpartij om hun tegoeden bij onder te brengen. Ze kopen daarom de staatsobligaties op gedenomineerd in de eigen valuta. De grote vraag naar schuldpapier drukt de rente naar niveaus die we nooit eerder gezien hebben.

De beste manier om Japanificatie te voorkomen is misschien wel om de overheid zijn rol als ‘borrower in last resort’ te laten vervullen. Die rol moet de overheid blijven spelen totdat het zelfvertrouwen terug is in de private sector. Vanaf dat moment kan het monetair beleid zijn traditionele rol weer gaan spelen. Misschien is het weer tijd om grote publieke werken te entameren met een ‘sociaal rendement’ dat boven dat van het schatkistpapier ligt. Zodoende hoeven nieuwe generaties belastingbetalers niet met een nieuwe schuldenlast opgezadeld te worden.

Dit soort zichzelf financierende projecten zijn schaars. Daar staat tegenover dat in tijden van balansrecessies zelfs projecten met een heel lange doorlooptijd een rendement genereren dat boven dat het huidige obligatierendement ligt. Wat te denken van klimaatinvesteringen?

Cor Wijtvliet

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Actuele commentaren

Hele financiële stelsel is corrupt en dient vooral rijken. Ik doe express zo min mogelijk zaken met banken en verdiep mij in zaken zoals crypto. Ze hebben het zelf verpest
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.