Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Niets veranderlijker dan Trump

Gepubliceerd 17-06-2019, 18:30
Geactualiseerd 20-01-2019, 11:00

Ieder mens kan op ieder moment van mening veranderen en dat geldt in het bijzonder voor president Trump. Waar hij eerder zei dat hij vond dat de Chinese president XI op de G20 top in Japan aanwezig moest zijn, gaf hij dit weekend in een interview met Fox News aan dat het niet uitmaakt of hij daar daadwerkelijk een ontmoeting met Xi zal hebben. Hij is er nog steeds van overtuigd dat China vroeger of later wel een deal zal willen sluiten en tot die tijd incasseert hij al dat extra geld dat komt uit de hogere invoertarieven. Het is een druppel op de gloeiende plaat van het Amerikaanse begrotingstekort dat inmiddels ongeveer 5 procent bedraagt. Het is dan ook maar de vraag of dat niet iets te kort door de bocht is. In ons beursbericht van vorige week woensdag hebben we u voorgerekend wat het eventuele efficiëntie-verlies kan zijn voor de Amerikaanse economie als Amerikaanse importeurs hun producten niet meer uit China halen maar bijvoorbeeld uit Taiwan. Dat de Amerikaanse president wel enig politiek besef heeft blijkt uit het feit dat hij de toespraak van z’n vicepresident Mike Pence over de mensenrechten in China vooruitlopend op nieuwe onderhandelingen voor onbepaalde tijd heeft laten uitstellen.

Tarief-oorlogen lijken überhaupt Trump’s nieuwe internationale wapen. Door de unieke positie van de Verenigde Staten in het internationale financiële systeem kunnen ze grote invloed uitoefenen. Immers, 80 procent van alle transacties wereldwijd verloopt in Amerikaanse dollars. Door een land (Iran) of een bedrijf (Huawei) op een zwarte lijst te zetten worden de duimschroeven aangedraaid. Omdat de Verenigde Staten voor veel landen het exportland bij uitstek is, kunnen ze met (het dreigen met het invoeren van) tarieven (veel) onrust veroorzaken. Het toegeven van Mexico vorige week draagt niet bij aan de behoefte van andere landen dat Trump zich eens iets terughoudender opstelt. Dat het aanzien van de Verenigde Staten daalt zal Trump vast niets doen. Trump moet herkozen worden terwijl Xi op zich wat steviger in het zadel lijkt te zitten. Het is natuurlijk een botsing tussen twee grootmachten; de uitdagende en het establishment. Hoe anders was dat zo’n tien jaar geleden? Toen heerste in de algemene opinie in de Verenigde Staten en de rest van de Westerse wereld nog het beeld van ‘Chimerica’. Om met z’n allen nog lang en gelukkig te leven moesten conflicten worden vermeden…

Deze week wachten beleggers op de Fed. De beleidsmakers komen morgen en overmorgen bijeen. De markt prijst al een aantal renteverlagingen in en hoopt deze week meer duidelijkheid te krijgen of, hoe en wanneer die zullen plaatsvinden. Ondertussen heeft Stanley Fischer, de invloedrijke vicevoorzitter van de Fed, in een interview voorspeld dat Donald Trump, als hij wordt herkozen als Amerikaanse president naar alle waarschijnlijkheid Jerome Powell niet zal herbenoemen. Nu heeft Trump natuurlijk al diverse keren aangegeven dat hij op z’n zachtst gezegd ‘niet blij’ is met het beleid van Powell. Als deze verwachting breed in de markt leeft kan het natuurlijk de autonomie van de Fed en het gezag van Powell ondermijnen.

Microsoft versnelt de kosten te snel

Onderzoeksinstituut CERN, gevestigd in Zwitserland, wil af van Microsoft. Deze Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes en waar men met behulp van deeltjesversnellers met grote snelheid deeltjes op elkaar laat botsen zou in de ogen van Microsoft geen wetenschappelijk organisatie zijn. Daardoor geeft Microsoft geen korting meer aan het CERN. Het gevolg ervan is dat het CERN door alle individuele licenties waarvoor ineens afgerekend zou moeten worden tien keer duurder uit is en daar hebben ze in Zwitserland geen zin in. Microsoft dreigt daarom de deksel op de neus te krijgen, want het CERN wil alles van Microsoft vervangen door andere software en dan nog het liefst open source. Bovendien wil men andere onderzoeksinstituten helpen dezelfde weg te bewandelen. Voor substantiële invloed op de omzet van Microsoft (NASDAQ:MSFT) zijn wij niet zo bang. Bij Fintessa zijn we van mening dat de groeimogelijkheden van Microsoft nog steeds enorm zijn. Het CERN is al een aantal jaar geleden begonnen met het implementeren van alternatieven. Wat open source platformen betreft timmert Microsoft stevig aan de weg en heeft het vorig jaar GitHub overgenomen.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.