Ook Biden wil China blijven aanpakken

Ook Biden wil China blijven aanpakken

Fintessa  | 03.12.2020 15:54

Tijdens zijn regeerperiode de afgelopen jaren heeft president Trump de handel met China stevig aangepakt. Zozeer zelfs dat er een heuse handelsoorlog ontstond tussen de Verenigde Staten en China. Deze oorlog kwam voorlopig ‘on hold’ met het begin dit jaar gesloten handelsakkoord (Fase 1 genaamd) waarin de Chinezen zich verplichtten dit en volgend jaar voor 200 miljard aan Amerikaanse producten te kopen.

President-elect Joe Biden heeft tijdens een interview met The New York Times gezegd dat hij vooralsnog de Chinezen aan dit handelsakkoord zal houden en het beleid ten aanzien van China niet zal versoepelen. De speculatie in de markt dat Biden aan het begin van zijn regeertermijn de importheffing van 25 procent op vrijwel de helft van alle geïmporteerde producten uit China zou schrappen, is volgens hem nergens op gebaseerd. Voorlopig blijft deze heffing dus van toepassing. Wel wil hij samen gaan optrekken tegen China met de Amerikaanse bondgenoten in Europa en Azië. Waar Trump de confrontatie met China alleen opzocht en hiermee ook bondgenoten van zich vervreemde hetgeen zelfs tot handelsruzies kwam met deze bondgenoten, wil Biden gezamenlijk een coherente strategie ontwikkelen om China aan te pakken. Hij ziet dit voornemen als één van zijn prioriteiten tijdens de beginweken van zijn presidentschap.

De belangrijkste motivatie van Trump om China aan te pakken was het grote handelsoverschot van China met de Verenigde Staten. Dit gegeven, dat ondanks de handelsoorlog alleen maar groter is geworden, maakt Biden niet uit. Hij wil zich meer focussen op de oneerlijke concurrentie van China omdat zij producten verkopen met overheidssubsidie. Tegen deze lage prijzen kunnen de Amerikaanse producten niet opboksen. Ook wil hij de Chinese diefstal van Amerikaanse technologie nog harder gaan aanpakken. Dit is belangrijk omdat Biden fors wil gaan investeren in onderzoek en ontwikkeling, infrastructuur en onderwijs. En dan moeten de resultaten hiervan niet weglekken naar China.

Ondertussen heeft Biden nog een andere kwestie met China op te lossen en dat is de opgestelde ‘zwarte lijst’ van de huidige regering Trump. Op deze lijst staan 31 (Chinese) bedrijven waarin Amerikanen niet meer mogen investeren omdat deze bedrijven banden zouden hebben met het Chinese leger. Vlak voor de inauguratie van de nieuwe president zal deze boycot van kracht worden. 

Congres stemt in met aanpak Chinese beursnoteringen in de Verenigde Staten

Gisteravond is het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden akkoord gegaan met een wetsvoorstel waarmee de notering van Chinese bedrijven aan de Amerikaanse beurzen, zoals Alibaba (NYSE:BABA) en Tencent (HK:0700), op het spel is komen te staan. Eind mei van dit jaar ging de Senaat al akkoord met het wetsvoorstel en het is nu aan president Trump om zijn handtekening onder de wet te zetten zodat de wet van kracht zal worden.

Met de nieuwe wet willen de Amerikanen de jarenlange zorgen wegnemen over de betrouwbaarheid van de Chinese bedrijfscijfers. De wet regelt dat wanneer Chinese bedrijven een notering wensen aan een Amerikaanse beurs, zij hun boeken zullen moeten laten nakijken door Amerikaanse accountants. Dit gebeurt nu nog niet omdat de Chinezen daar geen toestemming voor geven. De Amerikaanse accountants zullen moeten garanderen dat de bedrijven voldoen aan de ‘globale standaarden’ en niet onder controle staan van een buitenlandse (Chinese) regering. Ook wordt het de bedrijven verplicht een ‘speciale adviseur’ aan te stellen die bekend is met de toezichtregels.

De problemen die de nieuwe wet oproept voor Chinese beursnoteringen in de Verenigde Staten zijn gelukkig niet acuut. De wet voorziet in een gewenningsperiode van drie jaar. Indien er drie jaar niet aan de nieuwe regels wordt voldaan, volgen er straffen waaronder dus het schrappen van de beursnotering. De Chinese regering heeft aangegeven de nieuwe wetgeving niet te zien zitten en wil daarom snel in gesprek om deze kwestie op te lossen.

Fintessa

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app van Investing.com

Ontvang gratis realtime noteringen, grafieken en meldingen over aandelen, indexen, valuta's, grondstoffen en obligaties. Raadpleeg gratis de beste technische analyses en prognoses.

Investing.com is nog beter via de app!

Meer informatie, snellere noteringen en grafieken, en een soepelere ervaring, alleen via de app.