Opmerkelijk veel interesse voor nieuwe obligatie 4,5% 2120 van de staat Israël

Opmerkelijk veel interesse voor nieuwe obligatie 4,5% 2120 van de staat Israël

Oblis  | 03.04.2020 08:02

100 jaar, dat is de looptijd van de nieuwe lening die enkele uren geleden met groot succes werd uitgegeven door Israël op de schuldenmarkt in dollar. De obligatie wordt op de secundaire markt verhandeld aan 105% van de nominale waarde, of een rendement van 4,28%, met een looptijd tot 3 april 2120 en een coupon van 4,5%.

Met de lening kon de staat Israël één miljard dollar ophalen, enkel en alleen met deze obligatiebon. Want, inderdaad, daarnaast werden er nog twee bonnen uitgegeven: één op 10 jaar (coupon van 2,75%) en een andere op 30 jaar (coupon van 3,875%), dit telkens ter waarde van 2 miljard dollar.

In totaal is dat dus 5 miljard dollar dat Israël binnenhaalde op de kapitaalmarkten, werkelijk 'du jamais vu' in 's lands geschiedenis. "De operatie genoot opvallend veel interesse, want de vraag bereikte maar liefst 25 miljard (verdeeld over de drie)", verklaarde Rony Hizkiyahu, voorzitter van de Rekenkamer en vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën. Uit gegevens van de overheid blijkt dat het orderboekje verdeeld is over 400 investeerders uit 40 verschillende landen.

Israël, dat een "Investment grade" rating heeft bij de grote agentschappen (AA- bij S&P, A1 bij Moody’s en A+ bij Fitch Ratings), komt op die manier in het zeer selecte groepje van emittenten met schulden op 100 jaar. Ook Oostenrijk, Argentinië en Mexico horen daarbij.

De opgehaalde fondsen zullen dienen om het herstelplan te financieren ter waarde van 80 miljard sjekel (22 miljard dollar) dat de autoriteiten begin deze week aankondigden. Bedoeling is de economie van het land te steunen tegen de gevolgen van de Covid-19 epidemie.

"Sterke economische fundamenten"

"Als enige staat in de regio lid van de OESO en een BBP van 42 000 dollar per capita in 2019, kan Israël, met zijn 9 miljoen inwoners, prat gaan op sterke economische fundamenten", staat er te lezen op de website van de algemene directie van de Franse Schatkist.

In dat document van 3 december 2019, dus nog vóór de corona-epidemie, wees de Franse Schatkist erop dat tijdens de laatste drie boekjaren de groei van het BBP altijd tussen 3 en 4% lag. Verder stond er ook te lezen dat dankzij de ontdekking van grote offshore aardgasreserves Israël één van de belangrijkste spelers in de regionale gasproductie zou kunnen worden. Met de exploitatie van deze natuurlijke rijkdommen zouden ze "de toestand van de overheidsfinanciën moeten kunnen verbeteren" en "hun uitvoeroverschot, dat ze al 15 jaar hebben, zo goed als structureel maken".

Een andere economische troef van Israël is zijn high-tech sector dat voor 8% van de tewerkstelling zorgt, voor 13% van het BBP en voor 45% van hun goederen- en dienstenexport. Het land heeft 7 000 actieve startups, 200 risk capital fondsen en 350 R&D-centra van multinationals. Ze spenderen 4,3% van hun BBP aan civiel Onderzoek & Ontwikkeling, dit is het hoogste percentage van de wereld volgens de Franse Schatkist.

De dynamiek van de technologiesector staat wel in contrast met de achterstand die men kan vaststellen in de meer traditionele sectoren. In het document wordt er ook gesproken over de blijvende socio-economische verschillen, de productiviteit per uur, de bureaucratie en het tekort aan transportinfrastructuur. Tot slot vermeld de Franse Schatkist nog dat investeerders moeten rekening houden met het risico op een exogene schok door het gebrek aan stabiliteit in de regio.

Oblis

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app

Meer marktinzichten, meer meldingen, meer manieren om activavolglijsten aan te passen, alleen in de app

Investing.comr is nog beterr via de appr!

Meerr informatie, snellerer noteringen en grafieken, en een soepelerer ervaring, alleen via de appr.