Stilte voor de cijferstorm

Stilte voor de cijferstorm

Fintessa  | 10.07.2020 15:22

Met een nagenoeg lege bedrijfsagenda blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. Dat is ook niet verwonderlijk als je bedenkt dat de beurzen sinds het dieptepunt in maart met meer dan 40 procent zijn gestegen en we binnenkort bedolven worden onder de tweede kwartaalcijfers. Maar liefst driekwart van alle Europese en Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zal de komende drie weken de boeken openen.

Normaliter zou je zeggen dat, omdat zo weinig winstwaarschuwingen het nieuws hebben gehaald de afgelopen weken, die cijfers wel goed zullen zijn. Maar doordat de verspreiding van het coronavirus en de impact van allerlei lockdown maatregelen zo lastig in te schatten is, hebben veel bedrijven bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers al hun vooruitzichten voor het gehele jaar ingetrokken. En als je je omzet- en winstontwikkeling niet aan iets hoeft te spiegelen, dan valt er ook weinig te waarschuwen. Wat dat betreft hebben beleggers niet veel houvast en varen we dit cijferseizoen even blind.

Maar gelukkig hebben we nog wel het analistengilde met de voorspellingen voor de individuele aandelen. Veel zal dan ook afhangen of de bedrijven daaraan kunnen voldoen en of dat ze over die lat weten te springen. Gelukkig ligt die lat laag, wat de kans op meevallers vergroot. Voor de Europese bedrijven rekent men ruwweg op een gemiddelde omzet- en winstdaling van respectievelijk 21 en 58 procent. Voor de Amerikaanse bedrijven liggen die percentages op 11 en 42 procent. Het vormt heerlijk voer voor de pers, want slecht nieuws verkoopt nu eenmaal beter dan goed nieuws.

We mogen dan ook veel negatieve en in chocoladeletters geschreven kopteksten tegemoet zien.
Als het goed is prikt een echte belegger er doorheen. Het draait om die lat van de analisten én nog meer om het verhaal bij de cijfers. Hoe ziet de topman bijvoorbeeld de toekomst? Je koopt een aandeel nu eenmaal niet voor de winsten die in het verleden behaald zijn. Nee, je schaft het aan omdat je een deel van de koek wilt die men in de toekomst denkt te verdienen. Dat het nu slecht gaat en dat het nog lang kan duren voordat de economie er weer bovenop is gekrabbeld, dat is wel bekend. Dat zit, als het goed is, al in de koersen verwerkt.

Hopelijk beseften en beseffen vele beleggers dat er ook tal van bedrijven zijn die zich niets van deze crisis hebben aangetrokken, of er zelfs volop van hebben geprofiteerd. Denk bijvoorbeeld aan de technologiebedrijven die de vraag naar hun producten en diensten zagen exploderen. Het gaat daarbij om toonaangevende bedrijven die de drijvende kracht achter de hedendaagse beurzen zijn.

Voor de richting van de beursindices is dan ook niet meer alleen het algemene plaatje van belang. Belangrijker is het dat deze toonaangevende bedrijven het goed doen. Sommige aandelen leggen nu eenmaal wat meer gewicht in de schaal dan andere. Als we bijvoorbeeld kijken naar ‘onze’ AEX-index dan zien we enorme verschillen. Zo zal een koersstijging van 5 procent in ASML (AS:ASML), dat komende woensdag zijn cijfers publiceert, zwaarder wegen dan een verdubbeling van de koers van ABN AMRO (AS:ABNd). De eerste heeft een weging van ongeveer 16 procent in de AEX, de tweede rest nog slechts een weging van 0,52 procent.

Het is gelijk weer een bevestiging is van hoe zinloos en onverantwoord het is om je als Nederlandse belegger te beperken tot het kopiëren van de AEX-index. Een goed huisvader kijkt niet alleen tijdens zijn vakantie over de grens.

Fintessa

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app van Investing.com

Ontvang gratis realtime noteringen, grafieken en meldingen over aandelen, indexen, valuta's, grondstoffen en obligaties. Raadpleeg gratis de beste technische analyses en prognoses.

Investing.com is nog beter via de app!

Meer informatie, snellere noteringen en grafieken, en een soepelere ervaring, alleen via de app.