Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Verwachtingsmanagement

Gepubliceerd 22-02-2021, 16:42
Geactualiseerd 20-01-2019, 11:00

Terwijl een aantal beleggers hoogtevrees lijkt te krijgen en er soms wat angst voor inflatie in de markt sluipt zijn de bedrijfscijfers tot op heden in het merendeel van de gevallen nog steeds beter dan verwacht. Uit de S&P 500 heeft inmiddels 83 procent van de ondernemingen de boeken geopend. Daarvan heeft maar liefst 79 procent de verwachtingen voor de winst per aandeel overtroffen. Toch wordt door de markt niet altijd even enthousiast gereageerd op dergelijke positieve resultaten. In eigen land zagen we dat de afgelopen week bijvoorbeeld gebeuren bij Ahold Delhaize (AS:AD). Het retailconcern behaalde vorig jaar weliswaar een recordomzet, maar in reactie op de publicatie van de beter dan verwachte resultaten daalde de koers van het aandeel. De crux zat ‘m, net zoals bij veel andere bedrijven, in de afgegeven verwachtingen voor het lopende jaar. En tja, aangezien een beurskoers niets meer of minder hoort te zijn dat de contante waarde van de verwachte toekomstige winsten lijkt zo bezien de reactie van beleggers minder onlogisch dan ‘ie op het eerste gezicht wellicht lijkt.

Daarbij komt het punt dat de rente, in ieder geval in de Verenigde Staten, sinds de zomer van vorig jaar wel is opgelopen. De consumentenprijsindex, de inflatie, bedraagt in de Verenigde Staten momenteel slechts 1,4 procent, maar de inflatieverwachting (ingeprijsd in de TIPS) ligt een procent hoger. Nu hoeven inflatieverwachtingen uiteindelijk niet uit te monden in reële inflatie. Dat is in het verleden ook niet altijd gebeurd. Maar we zien de verwachtingen momenteel wel terug in de rente. Die stijgt. Zo is de tienjaarsrente in de Verenigde Staten opgelopen naar 1,34 procent. Deze was in de zomer nog 0,5 procent.

Deze rente wordt daarmee wel weer een issue. De enorme koersstijgingen van financiële assets (aandelen, obligaties en vastgoed) zijn immers voor een heel groot deel het gevolg van de historisch lage rente waartegen de toekomstige kasstromen kunnen worden verdisconteerd. Zodra de rente stijgt komen de waarderingen van financiële assets onder druk. De centrale banken hebben echter aangegeven vooralsnog niet van plan te zijn de rente te verhogen. Zij maken zich juist nog steeds zorgen over een gebrek aan inflatie en zijn daarom niet van plan het huidige ruime monetaire beleid te verkrappen. Van de Fed wordt er zelfs pas op zijn vroegst een verhoging verwacht in 2023. Maar hoe lang houden de centrale bankiers dit vol als de inflatie wel oploopt?

Verder is het van belang om in de onrust over de stijgende Amerikaanse lange rente en de versteiling van de yieldcurve goed in de gaten te houden wat er nu precies gebeurt. De nominale rente is inderdaad opgelopen, net als de inflatieverwachting. Maar de reële rente, gecorrigeerd voor de inflatie, is verder gedaald. Zolang de centrale banken bereid zijn de inflatie wat op te laten lopen en de nominale rente niet verhogen, zakt de reële rente verder. Daardoor kan de vreemde situatie ontstaan dat ondanks oplopende inflatie en nominale rente, de reële rente gelijk blijft of zelfs verder zakt. Een lagere reële rente is gunstig voor een belegging in aandelen. De wereld zit na de coronapandemie zo diep in de schulden dat de centrale banken het huidige beleid van financiële repressie niet snel zullen en kunnen laten varen. Zolang de rente immers lager is dan de economische groei smelten de schulden als sneeuw voor de zon en blijft de huidige situatie voor beleggers gunstig. Het lijkt het Nederlandse weer van de afgelopen anderhalve week wel…

Tesla (NASDAQ:TSLA) is winstgevend, toch?

Wat niet als sneeuw voor de zon verdwijnt is het vermogen van Elon Musk en dus van Tesla. Nog niet zo lang geleden maakte de bouwer van elektrische auto’s bekend voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin te hebben gekocht. Sinds die 8 februari is die investering al 1 miljard dollar meer waard geworden en daarmee verdient het concern (veel) meer dan met de hele verkoop van z’n auto’s. Nu heeft Musk met z’n uitingen op Twitter zelf ongetwijfeld bijgedragen aan de koersstijging en populariteit van Bitcoin, net zoals die van andere crypto-currencies. Je zou je zomaar af kunnen vragen of dat geen staaltje van koersmanipulatie is.

Bitcoin is nu erg populair, maar het is de vraag hoe lang de autoriteiten deze ongereguleerde handel nog zullen laten voortbestaan. En zeg nu zelf, voor het minen van digitale munten is heel veel computerkracht nodig. Die computers draaien heus niet uitsluitend op schoon opgewekte elektriciteit, dus hoe is dat te rijmen met het businessmodel van Tesla dat zich profileert als voorloper in de energietransitie?

Actuele commentaren

Deze vrouw weet waar ze het over heeft!
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.