Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Wat als de handelsoorlog echt losbarst?

Gepubliceerd 21-11-2019, 14:35
Geactualiseerd 09-07-2023, 12:32

Het handelsconflict speelt weer op na dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump. Hoewel het er alle schijn van heeft dat China over de langste adem beschikt, staat het niet vast dat er weer een compromis wordt bereikt.

Een paar weken geleden leek een oplossing voor het handelsconflict binnen handbereik te komen. Op 11 oktober vertelde een woordvoerder van het Witte Huis dat hierover op hoofdlijnen een akkoord was bereikt. Afgelopen dinsdag vertelde Trump echter dat hij 15 december een pakket nieuwe invoerheffingen introduceert als er dan geen pakket afspraken ligt waar hij tevreden mee is. De kans dat beide partijen de strijdbijl definitief begraven is heel klein. De grote wens van Trump is dat China de binnenlandse markt openstelt voor Amerikaanse bedrijven en scherper let op ondernemingen die het niet al te nauw nemen met intellectueel eigendom.

China heeft een lange adem


Daar zit China echter niet op te wachten. Het land wil graag greep houden op ondernemingen met veel invloed op de binnenlandse economie. Daarnaast wil China de technologische kloof met de Verenigde Staten dichten. Een sterke technologiesector moet de groeimotor van de toekomst worden. President Xi Jinping vecht graag op korte termijn een handelsoorlog uit om de groeikansen voor de lange termijn veilig te stellen. Het helpt dat de tarieven minder pijn doen dan de krantenkoppen vaak doen vermoeden.

Maakfabriek van de wereld

China staat bekend als exportland bij uitstek. De binnenlandse economie wordt echter steeds belangrijker als economische groeimotor. In plaats van Made in China, zijn het straks Vietnam, Cambodja en Bangladesh die de wereld overspoelen met allerlei artikelen. Daar komt bij dat China de economische groei op verschillende manieren op gang kan houden. De afgelopen jaren heeft de regering strenge maatregelen genomen om de overmatige kredietgroei in te dammen. Een wat soepeler beleid laat wat meer ruimte voor economische groei. Ook kan de regering via fiscale maatregelen de economie een impuls geven.

Wie knippert eerst?

China kan het zich permitteren om de handelsoorlog voorlopig te laten doorsudderen. Aan de andere kant moet Trump rekening houden met de presidentsverkiezingen van 2020. Vanuit dit perspectief kunnen de nieuwe heffingen – die vooral betrekking hebben op elektronica - heel vervelend uitpakken. Volgens onderzoek van financiële nieuwsdienst Reuters zit bijvoorbeeld in maar liefst 92% van alle producten die Apple (NASDAQ:AAPL) verkoopt onderdelen die onder de nieuwe importtarieven vallen. Niet voor niets heeft Trump al gesuggereerd om Apple vrij te stellen van alle invoerheffingen. Bovendien heeft hij zijn handen vol aan de binnenlandse politiek, nadat EU-ambassadeur Gordon Sondland hem woensdagavond liet vallen tijdens een getuigenis in het impeachment-proces.

Eindejaarsrally

Het meest waarschijnlijke scenario is dat Trump straks een halfslachtig compromis presenteert als een grote overwinning in de handelsoorlog. Op aandelenmarkten is dat misschien het startsein voor een eindejaarsrally. De dollar doet mogelijk juist een stapje terug, omdat financiële partijen liever kiezen voor valuta’s met een hogere groei en hogere rente zoals die uit opkomende landen. Maar zover is het voorlopig nog niet. Want met Trump weet je het nooit.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.