Win-winsituatie

Win-winsituatie

Fintessa  | 08.11.2019 15:41

Het aantal 65-plussers in Nederland groeit jaarlijks met 8 procent. Hierdoor zijn er in 2035 naar verwachting 4,6 miljoen ouderen, ongeveer 45 procent meer dan nu. Vaak is er veel aandacht voor de nadelige gevolgen van de vergrijzing van de maatschappij. Zo rijzen de zorgkosten de pan uit en door het groeiend aantal pensionado’s is het lastig om de economische groei op peil te houden. De vergrijzing slaat met name toe in de ontwikkelde economieën als Japan, Europa en in mindere mate de Verenigde Staten. Zelfs China krijgt te kampen met de problemen van de vergrijzing als gevolg van de eenkindpolitiek. Binnen de Europese Unie zijn er nu nog vier werkenden op iedere gepensioneerde. Naar verwachting daalt dit naar nog maar twee op de één in 2050.

Vergrijzen doet reizen

Maar er zijn ook sectoren die juist profiteren van de vergrijzing van de maatschappij. Reisbrancheorganisatie ANVR becijferde eerder dit jaar dat de ouderen in Nederland de komende vijf jaar een half miljard euro extra aan reizen gaan uitgeven. Deze groep besteedt meer aan reizen dan de rest van de markt. Ouderen zorgen ervoor dat de komende jaren de reiswereld flink blijft groeien.

Een deel van de ouderen gaat nu nog niet op vakantie omdat zij denken dat hun budget niet toereikend is. Door die groep op aanbiedingen te wijzen wil de reisbranche hen toch over de streep trekken.

Online reisaanbiedingen toegespitst op de behoefte van een doelgroep is een uitstekende manier om mensen aan het reizen te krijgen. De grootste beursgenoteerde online reisorganisatie Booking Holdings beheerst dit als geen ander. Booking Holdings maakt slim gebruik van Google’s zoekmachine om met online aanbiedingen de doelgroepen te bereiken. Voor de online marketing geeft Booking jaarlijks meer dan 1 miljard dollar uit aan advertenties op Google en is daarmee de grootste reisadverteerder. Booking Holdings wil met deze strategie bereiken dat het de ‘Amazon’ van de reiswereld wordt. Volgens CEO Glenn Fogel is Booking Holdings al aardig op weg omdat meer dan de helft van alle boekingen rechtstreeks op Booking.com plaatsvindt zonder tussenkomst van Google.

Minder zichtbaar

De zakelijke relatie tussen Booking Holdings en Google is dus gebaseerd op een win-winsituatie. Dit geldt overigens niet voor de concurrenten Expedia en Tripadvisor van Booking Holdings. Beide concurrenten kwamen gisteren met minder dan verwachte omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Belangrijkste reden voor de zwakke resultaten is de wijziging van de zoekalgoritmen van Google waardoor beide bedrijven minder zichtbaar waren in de zoekresultaten. De aandelen van de online reisbureaus werden massaal van de hand gedaan. Zowel Expedia als TripAdvisor (NASDAQ:TRIP) verloren ongeveer een kwart van de beurswaarde. In hun koersval namen zij ook Booking Holdings mee met een daling van 8 procent op het slot.

Opgelucht

Beleggers keken derhalve met belangstelling uit naar de resultaten van Booking Holdings gisteravond nabeurs.

In tegenstelling tot Expedia en TripAdvisor kwam Booking wel met beter dan verwachte kwartaalcijfers. De aangepaste winst per aandeel steeg met 20 procent op jaarbasis naar 45,36 dollar. Analisten hadden gerekend op 44,50 dollar winst per aandeel. Ook de omzet van 5 miljard dollar viel licht hoger uit dan verwacht. Beleggers haalden opgelucht adem en zetten het aandeel nabeurs ruim 5 procent hoger waardoor iets meer dan de helft van het koersverlies van gisteren wordt goedgemaakt.

Fintessa

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app

Meer marktinzichten, meer meldingen, meer manieren om activavolglijsten aan te passen, alleen in de app

Investing.comr is nog beterr via de appr!

Meerr informatie, snellerer noteringen en grafieken, en een soepelerer ervaring, alleen via de appr.