Wist u dat? De prijs van een obligatie varieert omgekeerd met haar rendement

Wist u dat? De prijs van een obligatie varieert omgekeerd met haar rendement

Oblis  | 07.07.2020 09:40

De prijs van een obligatie uitgegeven tegen een vaste rente zal over het algemeen in de tegenovergestelde richting bewegen van het rendement. Waarom?  

Wanneer een emittent een obligatie met een vaste coupon uitgeeft, wordt deze coupon aan de hand van verschillende criteria bepaald: de kwaliteit van de emittent, de looptijd van de obligatie en het algemene niveau van de rentevoet op het moment van uitgifte.

Een obligatie uitgegeven met een coupon die na een renteverhoging vastgesteld is, biedt pari pasu, een hogere coupon dan een obligatie die vóór deze renteverhoging uitgegeven is.Stel nu dat u deze obligatie aanhoudt en dat u deze op de secundaire markt wilt verkopen om liquiditeiten te krijgen. U zal alleen een koper vinden als het rendement op uw obligatie vergelijkbaar is met het rendement op de obligatie die na de renteverhoging uitgegeven is geweest.

Aangezien de coupon van uw obligatie vast is, zal de prijs zich aanpassen. Namelijk de prijs zal dalen tot het rendement van uw obligatie overeenkomt met het rendement van het rendement van de obligatie met een hogere coupon. Alleen maar dan zal u een koper vinden.

U begrijpt dus wel de rol van een renteverhoging op de koers van een bestaande obligatie: het duwt de koers van die obligatie naar beneden. Opgemerkt is dat hoe langer de obligatie, hoe meer dit effect zich zal gebeuren. Uiteraard werkt het effect ook in de andere richting, in het geval van een renteverlaging.

Daarom varieert de prijs van een obligatie in een omgekeerde relatie met haar rendement.

Oblis

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app van Investing.com

Ontvang gratis realtime noteringen, grafieken en meldingen over aandelen, indexen, valuta's, grondstoffen en obligaties. Raadpleeg gratis de beste technische analyses en prognoses.

Investing.com is nog beter via de app!

Meer informatie, snellere noteringen en grafieken, en een soepelere ervaring, alleen via de app.