Buffett‘s blunder en andere monumentale vergissingen

Buffett‘s blunder en andere monumentale vergissingen

Meer voor beleggers  | 06.05.2019 15:41

Buffett‘s blunder en andere monumentale vergissingen

Iedereen die de laatste tijd het financiële nieuws heeft gevolgd, heeft gezien hoe Berkshire Hathaway (NYSE:BRKa) 4,3 miljard dollar verloor door een ongelukkige belegging in Kraft Heinz (NASDAQ:KHC). Dit is niet de eerste keer dat dit beleggers overkomt en zal ook zeker niet de laatste zijn. Dit soort enorme fouten kunnen ons helpen vergelijkbare blunders in de toekomst te voorkomen. Hieronder vindt u de 5 grootste fouten, blunders en slechte keuzes van beleggers uit de recente historie.

Warren Buffett

1. De (eerste) Berkshire-miljardenblunder van Buffett

Wist u dat Warren Buffett in 1962 al voor het eerst belegde in Berkshire Hathaway? Op dat moment was het nog maar een textielbedrijf in een uitzichtloze situatie. Buffett kocht een grote hoeveelheid aandelen en hoopte te kunnen profiteren wanneer de andere textielproducenten hun deuren zouden sluiten. Het bedrijf zag kansen en probeerde meer geld los te krijgen van Buffett, wat hem enorm boos maakte. Uit wraak kocht hij het merendeel van de aandelen van het bedrijf en ontsloeg hij de CEO. Vervolgens heeft hij 20 jaar geprobeerd het bedrijf winstgevend te maken. Toen hij ernaar werd gevraagd, zei Buffett dat hij ongeveer 200 miljard dollar aan het bedrijf heeft verloren. WOW...

2. Geen hapje van de appel

Naast Steve Jobs en Steve Wozniak had Apple (NASDAQ:AAPL) nog een 3e oprichter: Ronald Wayne. Wayne speelde tijdens de beginperiode een cruciale rol in het bedrijf, maar na 11 dagen concludeerde hij dat het bedrijf geen toekomst had. Hij verkocht zijn aandelen voor 800 dollar (ja, inderdaad, achthonderd dollar). Als hij deze aandelen niet had verkocht, zouden ze nu 32,5 miljard dollar waard zijn. Soms is het beter om nog even geduld te hebben...

Star Wars

3. Hoe 20th Century Fox de mist in ging

In 1977 bracht de jonge en nog niet erg bekende regisseur George Lucas de eerste Star Wars-film uit. De directeurs van Fox (NASDAQ:FOX) hadden weinig vertrouwen in het project, en wel zo weinig dat ze de licentierechten voor het merk aan Lucas overdroegen. In 2012 verkocht Lucas zijn bedrijf Lucasfilm aan Disney (NYSE:DIS) voor 4 miljard USD en in 2018 was de Star Wars-franchise maar liefst 65 miljard USD waard.

4. Hoe 70.000 dollar 1,1 miljard dollar werd. Aan verlies.

In 1983 werkte Toshihide Iguchi als portfoliomanager in het New Yorkse filiaal van de Japanse Daiwa Bank (OTC:DSEEY). Iguchi handelde in Federal Reserve Notes (FRN) maar leed 70.000 dollar verlies. In een poging om zijn verliezen te verdoezelen en zijn reputatie te redden, hield Iguchi zijn fouten jarenlang geheim, terwijl het verlies steeds groter werd. In 1992 gaf Iguchi 2 jonge handelaren de schuld van het verlies, dat inmiddels 350 miljard dollar bedroeg, waardoor een federaal onderzoek in gang werd gezet, dat niets opleverde. In 1995 had Iguchi al meer dan 1 miljard dollar verlies geleden. Gedwongen door schuldgevoel stuurde Iguchi uiteindelijk toch een brief naar de directeur van de bank waarin hij schuld bekende. Hij werd gearresteerd. Als dit geen voorbeeld is van iemand die zijn verliezen niet op tijd wist te beperken ...

Google

5. Excite raakte niet opgewonden van Google

Veel mensen zullen zich dit niet meer herinneren, maar in 1999 was er een ware oorlog gaande tussen zoekmachines. De giganten van dat tijdperk waren onder meer Yahoo!, Excite en Altavista. Google (NASDAQ:GOOG) was nog maar 3 jaar oud en had nog geen serieus marktaandeel. De toenmalige eigenaar van Google, Larry Page, stapte naar Excite om het bedrijf de technologie van Google aan te bieden voor 750.000 dollar. Excite was niet geïnteresseerd. Vandaag de dag bestaat Excite eigenlijk niet echt meer en is Google (nu onderdeel van Alphabet (NASDAQ:GOOGL)) 777 miljard dollar waard.

Wat is uw grootste beleggingsblunder? Vertel het ons in de commentaren.

Reageer als eerste op

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app van Investing.com

Ontvang gratis realtime noteringen, grafieken en meldingen over aandelen, indexen, valuta's, grondstoffen en obligaties. Raadpleeg gratis de beste technische analyses en prognoses.

Investing.com is nog beter via de app!

Meer informatie, snellere noteringen en grafieken, en een soepelere ervaring, alleen via de app.