Het effect van de "shutdown" van de Amerikaanse overheid op de markten

Het effect van de "shutdown" van de Amerikaanse overheid op de markten

Meer voor beleggers  | 02.04.2019 16:57

Het effect van de

Tussen 22 december 2018 en 25 januari 2019 heeft de langste "shutdown" (stilstand) ooit plaatsgevonden bij de Amerikaanse overheid. De shutdown duurde 35 dagen en was de tweede tijdens het presidentschap van Trump. De situatie werd met name veroorzaakt doordat Trump en de oppositie het niet eens konden worden over de 5,7 miljard USD aan financiering voor de muur aan de zuidgrens.

What's a Shutdown & Why Does It Happen?

Wat is een "shutdown" en waarom gebeurt dit?

Met een "government shutdown" wordt in de Amerikaanse politiek verwezen naar een periode waarin geen financiering beschikbaar is, waardoor de activiteiten van de federale overheid en agentschappen gedeeltelijk of geheel stil komen te liggen. Shutdowns komen voor wanneer de publieke begroting voor het volgende begrotingsjaar niet wordt goedgekeurd en/of er geen tijdelijke financieringsmaatregelen kunnen worden getroffen. Dit gebeurt meestal wanneer men het binnen de overheid niet eens kan worden over de voorgestelde begroting. (bron: Wikipedia)

Hoe de markt op de shutdown heeft gereageerd

Volgens het Amerikaanse begrotingsbureau (U.S. Congressional Budget Office) heeft de laatste shutdown de Amerikaanse economie ongeveer 11 miljard USD aan directe kosten opgeleverd. Wij wilden echter graag weten hoe de markten erop gereageerd hebben. Om die effecten te meten, hebben we historische gegevens bekeken van 7 van de belangrijkste indexen ter wereld en van de belangrijkste Amerikaanse staatsobligaties. De bevindingen waren erg interessant. Tijdens de shutdown steeg de waarde van elk van de indexen die we onderzochten met een percentage dat varieerde van 2% tot 15%, terwijl de Amerikaanse staatsobligaties ongeveer 1% daalden (op één uitzondering na).

Staatsobligaties: wat gebeurde er?

We hebben 4 belangrijke staatsobligaties geanalyseerd: die van 1, 5, 10 en 30 jaar. US 1 jaar daalde 1,44%, US 5 jaar daalde 1,48%, US 10 jaar daalde 1,04% en US 30 jaar steeg verrassend met 1,19%. Waarschijnlijk was de shutdown hier echter niet de oorzaak van. Onze senior analist Clement Thibault zegt hierover dat "de Fed ook de rente verhoogde, hetgeen over het algemeen ongunstig is voor staatsobligaties".

Indexen: Wat gebeurde er?

In tegenstelling tot wat er gebeurde met de staatsobligaties, stegen de indexen die we analyseerden juist. Bescheiden stijgingen werden geregistreerd voor de FTSE 100, met 1,84%, gevolgd door de Nikkei 225, met 3,01%. De DAX en Euro Stoxx 50 stegen beide met respectievelijk 6,09% en 6,37%. Voor de Amerikaanse indexen was de stijging aanzienlijk groter: de S&P 500 en Dow stegen met 13,34% en 13,51%, en de NASDAQ zelfs met 15,69%. Clement zegt hierover: "De markten weten dat particuliere bedrijven prima zonder de federale overheid kunnen. Het zal in de meeste gevallen geen gevolgen hebben voor hun activiteiten en er was dus geen reden voor paniek."

 

Interessante lessen

Er kunnen nog geen definitieve conclusies worden getrokken, maar wat we hebben gezien is dat een shutdown van de overheid gunstig kan zijn voor de markten. Ziet u dat anders? Laat het ons weten in de commentaren hieronder.

Disclaimer: Deze post moet niet worden opgevat als een aanbeveling of beleggingsadvies. Doe uitgebreid onderzoek voordat u belegt in bepaalde activa of activaklassen.

Reageer als eerste op

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app van Investing.com

Ontvang gratis realtime noteringen, grafieken en meldingen over aandelen, indexen, valuta's, grondstoffen en obligaties. Raadpleeg gratis de beste technische analyses en prognoses.

Investing.com is nog beter via de app!

Meer informatie, snellere noteringen en grafieken, en een soepelere ervaring, alleen via de app.