Wat gebeurt er als een aandeel ...

Wat gebeurt er als een aandeel ...

Meer voor beleggers  | 12.06.2019 16:37

Wat gebeurt er als een aandeel ...

Beleggers komen weleens vragen tegen waarop ze het antwoord niet zeker weten. Misschien weet u niet precies wat er gebeurt als aandelen worden gesplitst of de beurs moeten verlaten. We hebben een snel en handig spiekbriefje opgesteld dat u kunt gebruiken voor uzelf of om anderen iets te leren.

Wat gebeurt er als een aandeel:

wordt gesplitst of samengevoegd?

Er is sprake van een aandelensplitsing als een bedrijf besluit dat de waarde van zijn aandelen te hoog is en het deze betaalbaarder wil maken zodat er meer vraag komt naar het aandeel (waardoor de algehele koers meestal stijgt).

Wanneer een aandeel wordt gespitst, gebeurt hetzelfde met de waarde ervan. Bij een 2-1-splitsing krijgt u dus voor elk aandeel dat u had nu 2 aandelen, die 50% van de oorspronkelijke prijs waard zijn. Bij een 3-2-splitsing krijgt u voor elke 2 aandelen die u had nu 3 aandelen en is elk aandeel 66% van de oorspronkelijke prijs waard. Enzovoort, enzovoort.

Bij een samenvoeging gebeurt precies het tegenovergestelde als bij een splitsing. Bij een 1-10-samenvoeging heeft een handelaar die 1000 aandelen bezat nu 100 aandelen, die elk 10 keer de prijs van voor de samenvoeging waard zijn. Dit wordt gedaan wanneer de aandelenkoers van een bedrijf onder een bepaalde drempel komt en het bedrijf bang is dat het de beurs moet verlaten. Als een belegger na de samenvoeging een aantal aandelen heeft dat te laag is voor één nieuwe aandeel, ontvangt hij of zij het equivalent van het aantal "verloren" aandelen in contanten.

als de handel wordt stilgelegd?

Het stilleggen van de handel verwijst naar het besluit van een beurs om tijdelijk de handel stil te leggen in een bepaald aandeel om eerlijke handelsvoorwaarden te waarborgen of om koop- en verkooporders in evenwicht te brengen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kan de handel ook stilleggen. Het kan dit doen voor een periode van maximaal tien dagen als het van mening is dat een aandeel een financieel risico vormt voor het publiek. Dit gebeurt meestal wanneer een beursgenoteerd bedrijf geen financiële jaarrekeningen of kwartaalverslagen publiceert.

Wat gebeurt er als een aandeel

de beurs moet verlaten?

Een aandeel moet de beurs verlaten wanneer het niet langer voldoet aan de voorwaarden voor notering van die beurs. Beurzen hebben verschillende eisen voor notering, zoals een minimale aandelenkoers, het aanbieden van een minimaal aantal aandelen enz. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, moet het aandeel die beurs verlaten.

In de VS kunnen aandelen die de beurs hebben verlaten worden verhandeld via het Over-the-Counter Bulletin Board (OTCBB) of het "pink sheets system". Ze verliezen vaak veel van hun waarde omdat het vertrouwen van beleggers afneemt. Het verlaten van de beurs is vaak een eerste stap in de richting van faillissement.

de 0-waarde bereikt?

Als de koers van een aandeel daalt naar 0, hangt het effect af van de vraag of u een korte of lange positie hebt. Als u het aandeel bezit (lang), dan gaat uw belegging met het aandeel mee naar 0. Als u een korte positie hebt is het echter een optimaal scenario, want dan maakt u 100% winst.

NYSE SELL SELL SELL
Bron: tenor.com

wordt overgekocht of oververkocht?

Een oververkocht aandeel is een aandeel waarvan analisten vermoeden dat het onder zijn daadwerkelijke waarde wordt verhandeld. Dit kan gebeuren wanneer handelaren het vertrouwen verliezen in het bedrijf of de branche, terwijl een ervaren analist kan zien dat de koers/winstverhouding lager is dan die van de branche of index.

Een overgekocht aandeel is een aandeel waarvan analisten vermoeden dat het boven zijn daadwerkelijke waarde wordt verhandeld. De koers van een overgekocht aandeel zal naar verwachting worden gecorrigeerd. De beste indicator is dat de koers/winstverhouding hoger ligt dan die van de branche of index.

van een "over-the-counter" naar een belangrijke index gaat?

Anders dan het geval is bij fysieke beurzen als de Nasdaq en de NYSE, is de OTC-markt een netwerk van bedrijven die grotendeels handelen in laag geprijsde aandelen. Wanneer een bedrijf besluit naar een grotere beurs te gaan, moet het eerst voldoen aan de eisen die deze beurs stelt voor notering (een minimale aandelenwarde/hoeveelheid beschikbare aandelen enz.).

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven van beurs veranderen, maar meestal doen ze dit om hun zichtbaarheid en liquiditeit te vergroten.

Wat gebeurt er als een aandeel

wordt toegevoegd aan een index?

Wanneer een aandeel wordt toegevoegd aan een index, zoals de S&P 500 of DJIA, nemen de zichtbaarheid, de liquiditeit en het volume meestal toe. Vaak stijgt de koers ook. Meestal betekent dit dat een ander aandeel uit de index wordt verwijderd.

en als een bedrijf failliet gaat?

Wanneer een bedrijf zich failliet verklaart, moet het al zijn activa verkopen om de schulden af te betalen. Er is een volgorde waarop crediteuren worden betaald:

1. Zekerheidsgerechtigden
2. Concurrente schuldeisers
3. Obligatiehouders
4. Preferente aandeelhouders
5. Gewone aandeelhouders

Het is belangrijk om te weten dat gewone aandeelhouders bijna nooit betaald krijgen aangezien de meeste beschikbare fondsen naar de kredietverleners gaan. Als betaling nog steeds mogelijk is, zal een gewone aandeelhouder worden gecompenseerd op basis van het percentage van de totale hoeveelheid aandelen van het bedrijf dat in zijn bezit is.

Hebt u het antwoord gevonden waar u naar op zoek was? Is er nog iets dat u wilt weten over het gedrag van aandelen? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder.

Reageer als eerste op

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+