Wie zal het in zijn hoofd halen om de nieuwe Libra-munt van Facebook te gaan gebruiken?

Wie zal het in zijn hoofd halen om de nieuwe Libra-munt van Facebook te gaan gebruiken?

Meer voor beleggers  | 01.07.2019 16:13

Wie zal het in zijn hoofd halen om de nieuwe Libra-munt van Facebook te gaan gebruiken?

Door Jesse Cohen

Mocht u het gemist hebben: Facebook (NASDAQ:FB) heeft op half juni plannen aangekondigd om een nieuwe wereldwijde cryptovaluta te lanceren: de Libra.

De valuta wordt beheerd door het Libra-netwerk, dat door verschillende bedrijven uit de betaal- en tech-branches gezamenlijk is opgericht. Onder deze bedrijven bevinden zich Mastercard (NYSE:MA), PayPal (NASDAQ:PYPL) en Uber (NYSE:UBER). Om transacties te faciliteren, heeft Facebook ook een nieuwe dochteronderneming, Calibra, opgericht, die de digitale portemonnees voor de Libra zal verzorgen.

De dochteronderneming zal alleen gegevens van consumenten met Facebook of externe partijen delen als deze hiermee hebben ingestemd of in "beperkte gevallen" waarin dat noodzakelijk is, heeft Facebook aangegeven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren voor doeleinden die samenhangen met wetshandhaving, de openbare orde of de algemene werking van het systeem.

Zullen mensen de Libra-munt echt gaan gebruiken?

De potentiële beweegredenen van Facebook om actief te worden op de markt van betalingen, zijn zorgbarend.

Facebook heeft om allerlei redenen een hele slechte reputatie. Zullen mensen hun financiën echt aan dit bedrijf toevertrouwen en de controle over hun geld overdragen aan Mark Zuckerberg, met name in het licht van de onthullingen van vorig jaar dat het in het VK gevestigde Cambridge Analytica onbevoegde toegang had verkregen tot de gegevens van meer dan 87 miljoen Facebook-gebruikers?

Het valt nog te bezien, maar ik verwacht persoonlijk dat het antwoord op die vraag een volmondig nee is. Facebook weet al zoveel over ons, dat het geen goed idee is om het socialemediabedrijf nog meer toegang te geven, in dit geval tot informatie over uitgavepatronen.

Voor velen is dit risico niet de moeite waard.

Uit een onderzoek dat in 2018 werd gehouden onder 1.000 volwassenen door de website MagnifyMoney, gespecialiseerd in persoonlijke financiën, gaf 91% van de respondenten aan dat ze Facebook niet zouden vertrouwen met hun betalingen. En dat is niet verrassend.

Facebook zegt dat de lancering van Libra niet alleen deel uitmaakt van inspanningen om zijn activiteiten uit te breiden naar digitale betalingen, maar ook is bedoeld om consumenten in minder ontwikkelde landen die geen toegang hebben tot het bankwezen, voor het eerst financiële diensten aan te bieden.

Wat Facebook uiteindelijk met Libra wil bereiken, is dat de digitale valuta voor alledaagse transacties, zoals het betalen van rekeningen, het kopen van een kop koffie of het betalen voor het openbaar vervoer, wordt gebruikt.

Dit zou het grootste socialemedianetwerk ter wereld, dat meer dan 2 miljard gebruikers heeft, in staat stellen de gegevens over transacties van klanten te combineren met die over hun sociale interacties en deze data mogelijk door te verkopen aan de hoogste bieder.

Dat is precies de reden waarom wereldwijde toezichthoudende instanties al aan de bel hebben getrokken over de Libra-cryptovaluta van Facebook. En Amerikaanse wetgevers hebben Facebook al verzocht de ontwikkeling van het concept te staken totdat er onderzoek naar is gedaan.

Congreslid Maxine Waters zei hierover onlangs het volgende: "Gezien het problematische verleden van het bedrijf, eis ik dat Facebook ermee akkoord gaat stappen voorwaarts met betrekking tot de cryptovaluta op te schorten totdat het Congres en de toezichthoudende instanties de kans hebben gekregen deze kwesties te evalueren en maatregelen te treffen."

Voorafgaand aan de aankondiging van dinsdag werd Facebook al sterk bekritiseerd in verband met wangebruik van de gegevens van zijn gebruikers. Naar aanleiding hiervan hebben sommige regeringsbeambten opgeroepen tot een gedwongen opsplitsing van het bedrijf.

Reageer als eerste op

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app van Investing.com

Ontvang gratis realtime noteringen, grafieken en meldingen over aandelen, indexen, valuta's, grondstoffen en obligaties. Raadpleeg gratis de beste technische analyses en prognoses.

Investing.com is nog beter via de app!

Meer informatie, snellere noteringen en grafieken, en een soepelere ervaring, alleen via de app.