Investing.com NL

  • Martken
  • Nieuws
  • Analyses
  • Grafieken
  • Technisch
  • Brokers
    • Capital.com
    • Plus500
  • Tools
  • Mijn portfolio
  • Educatie
  • Forex-brokers
  • Cryptovaluta-brokers
  • CFD-brokers
  • Aandelenbrokers
  • Cryptobeurzen
  • Online brokers
  • Prop Trading

Inhoudsopgave

  • Heb ik een cryptobeurs nodig om te handelen in cryptovaluta's?
  • Soorten beursplatforms en de verschillen tussen hen: gecentraliseerd versus gedecentraliseerd 
  • Voor- en nadelen van gecentraliseerd en gedecentraliseerd 
  • Is de handel in cryptovaluta's risicovol?

Beste Crypto Exchanges Nederland 2025

Geactualiseerd :
mei, 2025
Written By icon
Geschreven door
Demi Sher

Er is op dit moment geen markt die zo dynamisch is als de cryptomarkt. Bij investing.com kunt u op één locatie terecht voor beleggings-tools, resources en beoordelingen, zodat u de markt ongeacht het economische klimaat een stap voor kan blijven. Volg ons advies. Wij helpen u een beurs te vinden die tegemoetkomt aan uw behoeften.

Risicowaarschuwing info_outline

Onze aanbevolen online brokers

Vertrouwde partner
Plus500
Beoordeling Plus500
Vertrouwde partner
eToro
Beoordeling eToro
Just2Trade
Beoordeling Just2Trade

Heb ik een cryptobeurs nodig om te handelen in cryptovaluta’s?

Een cryptobeurs is een platform waarop u cryptovaluta’s kunt kopen en verkopen. U kunt cryptovaluta’s omwisselen – bijvoorbeeld door met Bitcoin Litecoin te kopen – of ze aanschaffen met gewoon geld, zoals Amerikaanse dollars. Om in crypto te handelen, hebt u dus een beurs nodig. Want zonder een account bij een beursplatform hebt u geen toegang tot digitale activa en valuta’s om deze te kopen en verkopen.

Soorten beursplatforms en de verschillen tussen hen: gecentraliseerd versus gedecentraliseerd 

Gecentraliseerde crypto exchange, die ook wel brokers worden genoemd, treden op als intermediair tussen een koper en een verkoper. Aangezien ze eigendom zijn van een bedrijf, zijn deze beurzen over het algemeen betrouwbaarder. Op gedecentraliseerde crypto exchange, ook wel DEX genoemd, kunnen gebruikers daarentegen direct handelen en transacties uitvoeren zonder dat er een broker aan te pas komt. 

Voor- en nadelen van gecentraliseerd en gedecentraliseerd 

Gecentraliseerde beurzen zijn gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Dit soort beurzen is ideaal voor beginners. Op gecentraliseerde beurzen hebt u alles binnen handbereik. In de apps en op de websites van de brokers kunt u uw accountsaldo en transacties raadplegen. Het is minder risicovol, maar er zijn ook een aantal nadelen aan verbonden. 

Nadelen zijn bijvoorbeeld dat uw account kan worden gehackt en dat u transactiekosten moet betalen. Als u gebruikmaakt van een gecentraliseerde beurs worden uw cryptovaluta’s beheerd door een bedrijf dat verantwoordelijk is voor deze tegoeden, maar dat wil niet zeggen dat er geen risico’s mee gemoeid zijn. Als u voor miljarden aan Bitcoin bezit, kan uw account worden gehackt. Een ander nadeel, dat met name relevant is als u grote hoeveelheden crypto aanhoudt, zijn de transactiekosten. Deze zijn bij gecentraliseerde beurzen over het algemeen hoog omdat zij service en gebruiksgemak bieden.

Gedecentraliseerde beurzen hebben ook zo hun voor- en nadelen. Op dit soort beurzen worden accounts minder vaak gehackt en wordt marktmanipulatie voorkomen. Op gedecentraliseerde beurzen is er geen tussenpersoon. U hoeft uw activa dus niet over te dragen aan een bedrijf dat kan worden gehackt. Gezien hun aard kan marktmanipulatie op ‘peer-to-peer’-beurzen beter worden voorkomen en zijn gebruikers beter beschermd tegen ‘fake trading’. Dat klinkt allemaal geweldig, maar er zijn ook risico’s. 

De nadelen van gedecentraliseerde beurzen zijn dat ze complex zijn en u er niet kunt betalen met fiduciair geld. Op deze beurzen beheert u uw activa en accounts zelf, dus u moet extra verstandig te werk gaan. Daarnaast is het op deze beurzen niet mogelijk met fiduciair geld te betalen voor digitale valuta’s, waardoor het een minder aantrekkelijke optie is voor gebruikers die nog geen cryptovaluta’s hebben. Als u een beginnende handelaar bent, zijn gedecentraliseerde beurzen mogelijk niet de meest geschikte optie voor u. 

Is de handel in cryptovaluta’s risicovol?

Ja, de handel in cryptovaluta’s is risicovol omdat de valuta’s zelf veel volatiliteit vertonen. Beurzen tonen de actuele koersen van de cryptovaluta’s die zij aanbieden. Beleggingen in deze valuta’s zijn een vorm van speculatie en dat brengt risico’s met zich mee. De waarde van crypto kan ineens honderden dollars dalen. En ook komen plotselinge enorme koersstijgingen regelmatig voor. Een ander groot risico is crypto-cybermisdaad. De branche is niet of nauwelijks gereguleerd en overheden staan niet in voor de waarde van cryptovaluta’s. Er komen geen banken bij kijken en de SEC zal u geen geld teruggeven als u verlies lijdt. Aan crypto verwante cybermisdaad kan onder meer de vorm aannemen van misbruik van persoonsgegevens of hackers die cryptoaccounts van gebruikers hacken en legen.  

Al met al zijn er aanzienlijke risico’s gemoeid met de handel in cryptovaluta’s. Zorg er dus voor dat u het nodige onderzoek doet en goed beslagen ten ijs komt.


Install Our Apps

Scan the QR code or install from the link

www.facebook.comApp Store www.twitter.comGoogle Play

www.investing.com
Investing.com
www.facebook.com www.twitter.com

Risicowaarschuwing: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
De services op deze pagina worden mogelijk niet aangeboden door de vermelde partners. Vraag de aanbieder om meer informatie.
Proprietary Trading is niet volledig gereguleerd. De gebruiker is volledig verantwoordelijk voor het verlies dat wordt geleden en de winst die wordt behaald.


© 2007-2025 Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Risico Waarschuwing
  • Do Not Sell My Information