Van 0 naar 372 miljoen in tien jaar tijd

Van 0 naar 372 miljoen in tien jaar tijd

AFN  | 12.01.2019 08:02

Van 0 naar 372 miljoen in tien jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - Vijftig bitcoin, voor die tijd een schijntje. Met de overboeking van dat bedrag begon op 12 januari 2009, zaterdag precies tien jaar geleden, een nieuwe wereld. Het was de eerste transactie van de munt, die toen nog gloednieuw was. Inmiddels zijn er 372 miljoen transacties geweest. Elke dag gaat er voor 5 tot 7 miljard dollar aan bitcoins heen en weer tussen gebruikers, in honderdduizenden overboekingen. Over een paar maanden gaat de bitcoin door de grens van 400 miljoen transacties.

Het eerste geld was afkomstig uit het account, de zogeheten wallet, van ene Satoshi Nakamoto. Die had een paar maanden eerder zijn digitale munt gepresenteerd. In die tijd, rond het uitbreken van de kredietcrisis, was het vertrouwen in banken en overheden laag. Daarom werd er al langer gedacht aan een nieuwe vorm van geld, een virtuele munt die alleen uit bits bestond. Al die ideeën hadden een zwakke plek: als een bedrag alleen maar virtueel is, als er nergens munten of biljetten bestaan, hoe voorkom je dan dat mensen hun 'virtuele euro' knippen en plakken? Als ze dat doen, kunnen ze geld namelijk onbeperkt uitgeven. Moest er een centrale toezichthouder komen die bijhoudt wie welke munt bezit? Wie vertrouw je dat toe? En creëer je dan niet het systeem dat je juist probeert te bestrijden? Nakamoto bedacht de oplossing: georganiseerde anarchie. Alle gebruikers houden bij wie wat bezit in een gedeeld logboek. Niemand kan dat vervalsen en iedereen houdt elkaar eerlijk. Om de tien minuten komt er een nieuwe bladzijde in het logboek, een block, en elk block wordt als een ketting aan het vorige blok gekoppeld: de blockchain.

Over Nakamoto is niets bekend. Het is een schuilnaam, maar niemand weet van wie. De eerste bitcoin-ontvanger is wel een bekende naam: privacy-activist Hal (AS:HLAN) Finney. Hij was onder meer het brein achter Pretty Good Privacy (PGP). Die software versleutelt berichten zodat niemand kan meelezen. Er gingen geruchten dat Hal Finney ook de man achter Satoshi Nakamoto was, en dat hij de eerste bitcoin dus aan zichzelf heeft overgemaakt. Finney heeft dit tot aan zijn dood in 2014 ontkend.

Pizza

In zijn eerste jaren had de bitcoin nog geen waarde. De eerste transactie was vooral symbolisch. Nakamoto verloor niets, en Finney kon niets met de nieuwe bitcoins doen. Pas in 2010 werd de bitcoin voor het eerst gebruikt om iets mee te kopen. Iemand betaalde 10.000 bitcoin voor twee pizza's. Omgerekend was dat toen 25 dollar waard. Bij de huidige koers zou dat 36 miljoen dollar zijn, omgerekend 31,5 miljoen euro. En op het hoogtepunt van de bitcoin zouden de pizza's zo'n 200 miljoen dollar hebben gekost.

Ook in de jaren na die pizza bleef de bitcoin een hobby van een heel kleine groep. De gebruikers waren vooral idealisten die de gevestigde banken wilden omzeilen. Begin 2017 begon de bitcoin ineens aan te slaan. Met het grote publiek kwam ook het grote geld. Beleggers roken hun kansen. Binnen een jaar ging de koers van nog geen 1000 dollar naar zo'n 20.000 dollar. Daarna kwam de terugval. Afgelopen november was de laatste val, van 6000 dollar naar iets meer dan 3000 dollar. Sinds half december schommelt de bitcoin rond de 4000 dollar.

Gerel. Nieuws

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
dirk desmaele
dirk desmaele

De crypto zal de 15 jaar niet halen   ... (Lees meer)

13.01.2019 20:12 GMT· Antwoord
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+