De 5 financiële onderwerpen van vandaag

De 5 financiële onderwerpen van vandaag

Investing.com  | 10.06.2019 11:29

Mexicaans-Amerikaans akkoord verlicht sentiment wereldmarkten

Investing.com - Dit zijn de vijf belangrijkste dingen die u moet weten op de financiële markten op maandag 10 juni:

1. Trump schort tarieven Mexico op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een deal met Mexico aangekondigd, waardoor de tarieven op Mexicaanse producten van 5% vandaag niet in werking zullen treden.

Trump had gedreigd met de tarieven, vandaag te beginnen en maandelijks op te hogen, als Mexico niet harder zou werken om illegale immigratie tegen te houden bij de Amerikaanse grens. Hij zegt nu dat hij “volledig vertrouwen" heeft dat Mexico behulpzamer zal zijn.

De Mexicaanse peso steeg met 2% op het nieuws, ook al zijn er weinig details vrijgegeven over de deal. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of Mexico heeft beloofd om meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen of de zuidelijke grens met Guatemala te versterken.

Trump wijst erop dat tarieven nog steeds een optie zijn als de samenwerking niet naar zijn zin is, maar hij benadrukt niet te geloven dat ze nodig zullen zijn.

2. Globale markten vieren rust VS-Mexico

Mondiale aandelen laten vandaag maandag een solide winst zien. Markten juichen het besluit van Trump toe om de tarieven op Mexicaanse goederen op te schorten.

Hoewel de VS nog steeds in hun handelsconflict met China vast zitten, zorgt de deal met Mexico voor een beetje verlichting en de hoop op een beperking van Trumps agressieve handelstactiek.

Aziatische en Europese aandelen staan ongeveer 1% hoger, terwijl de Australische, Duitse en Zwitserse aandelenmarkten voor een feestdag gesloten blijven.

Amerikaanse futures wijzen op een kleine winst bij de opening van de markt, na een week waarin ze de beste stijging sinds november hebben laten zien. Wall Street eindigde vrijdag 1% hoger, omdat een zwakker dan verwacht banenrapport de hoop aanwakkerde dat de Fed dit jaar de rente zal verlagen. De Dow Futures stijgen 82 punten, of 0,3%, om 11:26 uur, terwijl de S&P 500 futures 9 punten of 0,3% stijgen en de Nasdaq 100 futures 26 punten of 0,4%.

3. Handelsdeal VS-China kansloos tot eind juni

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin heeft CNBC in een interview verteld dat Trump over verdere tarieven op China zal beslissen nadat hij de Chinese president Xi Jinping op de G20-top van eind deze maand heeft gesproken. Mnuchin verklaart dat de president zonder enige scrupules (“perfectly happy”) nieuwe tarieven kan opleggen aan Peking als de bijeenkomst niet goed verloopt.

De financiële leiders van de G20 die dit weekend bijeenkwamen, waarschuwden dat het handelsconflict het grootste risico is voor de stabilisatie van de wereldwijde groei.

Uit vannacht vrijgegeven macrodata blijkt dat de Chinese export onverwacht zijn gegroeid. Sommige analisten vermoeden echter dat fabrikanten hun transporten nog snel hebben verhoogd om de nieuwste ronde van Amerikaanse tarieven op 300 miljard dollar aan Chinese goederen te kunnen vermijden. De Chinese import heeft echter de grootste daling in bijna drie jaar geregistreerd, wat een teken is van een zwakke binnenlandse vraag in de op een na grootste economie ter wereld.

4. United Technologies en Raytheon fuseren tot reus van $121 miljard

United Technologies (NYSE: UTX) en Raytheon (NYSE: RTN) zijn het eens geworden over een fusie die zou leiden tot een ware gigant in de ruimte- en defensie-industrie. Het zou de grootste deal zijn die ooit in de sector is gesloten.

Om kritiek van antitrustautoriteiten te vermijden, zullen de ondernemingen waarschijnlijk beweren dat hun activiteiten elkaar slechts in beperkte mate overlappen. Boeing (NYSE: BA), Airbus en het Pentagon zullen hoogstwaarschijnlijk bezwaar maken tegen de fusie.

De overeenkomst zal naar verwachting in de eerste helft van 2020 worden gesloten, nadat United Technologies de spin-off van haar Carrier-airconditioner- en Otis-liftenactiviteiten heeft voltooid.

5. Olie stijgt na Saoedisch-Russische belofte van deal

Olieprijzen stijgen vandaag verder op het nieuws dat de Saoedi’s en Russen hebben beloofd de markt verder te blijven coördineren met mogelijke productiebeperkingen. Een daling in de Amerikaanse booractiviteit en het akkoord tussen Mexico en de VS wegen eveneens zwaarder dan enige zorgen over de wereldeconomie.

De Saoedische Minister van Energie Khalid al-Falih zegt dat het land dicht bij een overeenkomst is met Rusland om de OPEC+ overeenkomst voor productiebeperking verder te leiden. Zijn Russische tegenhanger Alexander Novak zegt dat ze overeengekomen zijn om gecoördineerde actie te voeren.

Trumps besluit om tarieven op Mexicaanse goederen op te schorten maakt eveneens dat zorgen over stijgende handelsspanningen – en hun negatieve effecten op de economie – verzacht worden. Deze spanningen zouden immers de vraag naar olie kunnen beperken.

Uit gegevens van Baker Hughes van afgelopen vrijdag blijkt verder dat het aantal Amerikaanse boorplatforms in de voorafgaande week het minst was gedaald sinds februari 2018. Deze cijfers worden gezien als een indicatie van toekomstige productie.

WTI nam 30 cent of 0,6% toe tot $54,29 om 11:27 uur, terwijl brentolie 29 cent of 0,5% heeft gewonnen tot $63,58.

Gerel. Nieuws

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Theo Hamels
Theo Hamels

Prima toegevoegde waarde  ... (Lees meer)

11.06.2019 10:43 GMT· Antwoord
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+