Handelsoorlog: Mexico geeft toe aan Trump. Wat gaat China doen?

Handelsoorlog: Mexico geeft toe aan Trump. Wat gaat China doen?

Investing.com  | 10.06.2019 15:05

Handelsoorlog: Mexico geeft toe aan Trump. Wat gaat China doen?

Door Laura Sanchez

Investing.com - De Europese markten beginnen deze week in het groen, nadat er op vrijdag een overeenkomst is bereikt tussen de Verenigde Staten en Mexico. De zuiderbuur heeft zich ertoe verbonden om met inzet van militairen aan de grens de immigratie naar de VS te voorkomen. In ruil daarvoor worden de door Trump opgelegde tarieven van 5 procent vandaag niet van kracht.

Jose Luis Cárpatos, CEO van Serenity Markets zegt dat het sluiten van dit front in de handelsoorlog “zeer goed wordt ontvangen door de markt.” En ook Renta 4 viert ook dit “positieve nieuws.” De firma verwijst naar het huidige “scenario van onzekerheid dat ervoor zorgt dat de overheidsschuld een veilige haven blijft.” Zijn analisten geloven dat deze status “in een duidelijk voorzichtig (dovish) centraal bankklimaat zal worden gehandhaafd.”

De Amerikaanse president dringt er nu op aan dat Mexico en de Verenigde Staten voortaan nauw zullen samenwerken op het gebied van grenscontrole. “Zowel Donald Trump als de ambassadeur van Mexico in de VS verzekeren dat de bilaterale handel de komende maanden drastisch zal toenemen," aldus Banca March.

Maar pas op, zeggen analisten van Link Securities, “de minister van Financiën van de VS, Steven Mnuchin, heeft gewaarschuwd dat de tarieven voor onbepaalde tijd zijn opgeschort maar dat ze in het geval van niet-naleving door Mexico opnieuw kunnen worden uitgevoerd.”

Ook Trump heeft vandaag weer getwitterd over de deal. Deze moet door de Mexicaanse wetgevende instanties worden goedgekeurd. Als hij niet wordt uitgevoerd, zal dit leiden tot de terugkeer van tarieven.

Renta Markets benadrukt de verwarring die ontstond na de overeenkomst, toen een nieuwe clausule verscheen.

“Donald Trump tweette dat Mexico ermee had ingestemd om grote hoeveelheden landbouwproducten uit de VS te kopen. Misschien denken mensen dat iets dergelijks ook met China kan gebeuren. Hoewel dat uiteindelijk wel zou kunnen, zijn er ook weer geen aanwijzingen dat dit op korte termijn zal gebeuren. Als zodanig blijft de onzekerheid bestaan.”

Als gevolg van de overeenkomst is de Mexicaanse peso vanochtend met 2,04% gestegen, de sterkste stijging in één dag sinds juli 2018.

China

In de komende weken zullen de markten zich blijven baseren op nieuws rond de handelsoorlog tussen de VS en China/Japan/EU, zo stellen analisten van Renta 4.

Cárpatos haalt de gegevens over de Chinese export aan, die veel beter zijn dan verwacht. De invoer is echter op zijn laagste punt sinds 2016. "Het merkwaardige is dat het Amerikaanse handelstekort met China veel meer toeneemt. De uitvoer met de VS is met meer dan 4% gedaald, maar de invoer is met meer dan 26% gedaald,” zegt hij. “China koopt niets van de VS vanwege de tarieven. Zijn ze dit allemaal waard? Blijkbaar niet.”

Als positieve factor noemt Cárpatos de uitspraak van de Amerikaanse minister van Financiën dat de sancties tegen Huawei kunnen worden opgeheven als er een handelsovereenkomst met China wordt bereikt.

Link Securities, aan de andere kant, spreekt over de bijeenkomst van afgelopen weekend tussen Steven Mnuchin en de gouverneur van de People's Bank of China, Yi Gang. Ze bereidden zich daarmee voor op de G20-top in Osaka (Japan) aan het einde van deze maand (28-29 juni). "Mnuchin omschreef de bijeenkomst weliswaar als 'vriendelijk en constructief',” zeggen ze, “maar hij gaf aan dat ambtenaren uit beide landen geen onderhandeling zouden hervatten voordat presidenten Trump en Xi elkaar hadden ontmoet op de G20-top.” Dat betekent dat een mogelijke deal voor eind juni niet zal komen.

De analisten van Link Securities merken op dat Mnuchins opmerkingen een andere toon hadden dan eerdere mededelingen door het ministerie van Financiën, waarin de goede relatie tussen de twee landen was benadrukt en de bespreking van afgelopen weekend duidelijk zal maken “of het werkelijk China's bedoeling is om een handelsovereenkomst te bereiken in de voorwaarden die werden onderhandeld.” Mnuchin geeft nu echter aan dat president Trump rond diezelfde tijd een besluit zou nemen over het al dan niet opleggen van meer tarieven aan China. Dat is volgens Link Securities een veel defensiever statement.

“Tenslotte,” zeggen de analisten, “noemde Mnuchin het veto van Trump op Huawei een kwestie van nationale veiligheid, en niet iets dat invloed had [of zou moeten hebben] op de commerciële sfeer.”

Gerel. Nieuws

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+