Top 5 financiële onderwerpen van vandaag

Top 5 financiële onderwerpen van vandaag

Investing.com  | 21.06.2019 17:06

Top 5 financiële onderwerpen van vandaag

Investing.com - Hier zijn de top vijf dingen die je moet weten in de financiële markten op vrijdag 21 juni:

1. Aandelen pauzeren rally door oplopende spanningen tussen de VS en Iran

De aandelenrally, die volgde op het signaal van de Federal Reserve over mogelijke renteverlagingen, liep op vrijdag averij op doordat de escalerende spanningen tussen de VS en Iran een klap betekende voor de risicobereidheid van beleggers.

De Amerikaanse president Donald Trump had op vrijdag een militaire aanval tegen Iran goedgekeurd als vergelding voor het neerhalen van een Amerikaanse surveillance drone, maar blies de operatie op het laatste moment af, volgens een bericht van de New York Times.

Amerikaanse indexen opende vandaag lager na het slot op recordhoogte van de S&P 500 op donderdag. De Dow Jones maakte een licht openingsverlies goed en noteert 45 minuten na opening 5 punten of 0,1% hoger om 16:15 (Nederlandse tijd), de S&P 500 daalt 4 punten of 0,2%, terwijl de Nasdaq met 18 punten of 0,2% inlevert.

Europese aandelen onderbroken hun opmars ook voor een adempauze met de Europese Stoxx 600 iets lager noterend, een stap terug van een wekelijkse winst van bijna 5%.

Aziatische aandelen sloten ook overwegend lager, hoewel de Chinese Shanghai Composite de algemene trend ontliep en 0,5% hoger slot na het tekenen van meer liquide steun van de People's Bank of China.

2. Goud boven $ 1.400 op 6-jarig hoogtepunt

De spot goudprijs doorbrak het $ 1.400-niveau en zet de hoogste prijs sinds september 2013 op de borden. Op weekbasis steeg het edelmetaal bijna 5% voordat de rally begon op vrijdagochtend.

Goud futures zagen een vergelijkbare prijsbeweging waarbij de $ 1.400 werd overschreden om de prijzen te noteren die sinds juli 2014 niet meer gezien zijn.

Het gele metaal heeft deze week vooral geprofiteerd van de gewijzigde outlook van de Fed, die de verwachting heeft gewekt dat er maximaal drie renteverlaging plaats zouden kunnen vinden, waardoor de dollar bijna 1% lager staat.

Tekenen dat centrale banken uit Europa, Japan en Australië ook bereid zijn om het beleid te versoepelen ter ondersteuning van een trager economisch vooruitzicht, geopolitieke spanningen tussen de VS en Iran en het onopgeloste handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China hebben de vraag naar het veilige havenmetaal verhoogd.

3. Olie op schema voor 10% stijging in een week

Amerikaanse ruwe olie futures zette de eeder ingezette stijging vrijdag voort, waardoor hun wekelijkse winst dicht bij 10% komt, te midden van de groeiende vrees dat het aanbod uit de Perzische Golf zou kunnen worden verstoord door de impasse tussen de VS en Iran. Verstoringen zouden het mondiale aanbod verder doen afnemen, aangezien de OPEC en zijn bondgenoten van plan zijn hun bestaande akkoord over beperking van de productie begin juli uit te breiden.

Tegelijkertijd zijn de zorgen over de wereldwijde vraagvooruitzichten enigszins afgenomen van vanwege de hoop op een losser monetair beleid en op de hoop dat de VS en China dichter bij een handelsovereenkomst komen wanneer de twee leiders elkaar volgende week ontmoeten op de G20-top.

West Texas Intermediate ruwe olie noteert 54 dollarcent of 0,95% hoger op $ 57,61 om 16:37 (Nederlandse tijd), terwijl een vat Brentolie 96 dollarcent of 1,49% hoger staat op $ 65,41.

4. Wereldwijde productiesterkte vertoont gemengde tekens

Globale cijfers van de productieactiviteit die vrijdag werden vrijgegeven toonden gemengde signalen.

De Japanse inkoopmanagersindex van de product liet een derde opeenvolgende maand van krimp zien.

Ondanks een aanhoudende daling in de verwerkende industrie in de eurozone slaagde de algemene lezing van de bedrijvigheid erin om een 7-maandelijks hoogtepunt te bereiken. Toch toonde het onderzoek van IHS Markit aan dat bedrijven het minst optimistisch zijn van de afgelopen vijf jaar vanwege bezorgdheid over het vertragen van de wereldwijde groei en de impact van handelsconflicten..

5. UnitedHealth koopt Equian; Slack maakt grote sprong bij debuut

Het moederbedrijf van de grootste zorgverzekeraar van de Verenigde Staten, UnitedHealth (NYSE:UNH), heeft ingestemd met het kopen van het gezondheidszorgbetalingen-bedrijf Equian voor $ 3,2 miljard, volgens The Wall Street Journal. De deal zou de laatste zijn in een golf van fusies en overnames in de sector dit jaar. Dealogic liet weten dat er in totaal $ 260 miljard aan deal in de gezondheidssector hebben plaatsgevonden.

Elders zullen beleggers kijken of de berichten-app Slack Technologies (NYSE:WORK) verder kan stijgen na de meer dan 50% winst die het maakte tijdens zijn beursdebuut donderdag. De slotkoers van het aandeel waardeerde het bedrijf op meer dan $ 20 miljard, wat onderstreept dat de markt nog steeds een relatief hoge mate van tolerantie heeft voor de verliesgevende unicorn-startups zolang het bedrijfsmodel maar overtuigend genoeg is. Slack debuteerde door tot directe notering, in plaats van een traditionele IPO. Als zodanig zijn er geen underwriters om eventuele potentiële volatiliteit glad te strijken in de onmiddellijke nasleep van de notering.

-- Reuters heeft bijgedragen aan dit rapport.

Investing.com - Hier zijn de top vijf dingen die je moet weten in de financiële markten op vrijdag 30 november:
Investing.com - Hier zijn de top vijf dingen die je moet weten in de financiële markten op vrijdag 30 november:
Investing.com - Hier zijn de top vijf dingen die je moet weten in de financiële markten op vrijdag 30 november:

Gerel. Nieuws

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+