3 Ontwikkelingen om te volgen in de energiemarkt

 | 14.03.2019 16:00

Nu geopolitieke en transport-rampen de olie- en brandstoffenmarkten hard raken, lijken de CEO's van sommige oliemaatschappijen zich vooral bezig te houden met klimaatverandering en het milieu. Voor olie- en aandelenhandelaren is het dan ook interessant om naar hun nieuwe bedrijfsstrategieën te kijken.h2 1. Grote oliebedrijven verdeeld over strategie/h2

De giganten in de olie-industrie zitten niet op één lijn wat betreft strategieën om investeerders aan te trekken. Lage olieprijzen hebben de afgelopen jaren een deuk in hun winsten veroorzaakt, terwijl sommige grote maatschappijen, zoals BP (NYSE:BP), Equinor (NYSE:EQNR) en Shell (NYSE:RDSa) ook vrezen dat ze het vertrouwen van beleggers hebben verloren omdat ze het probleem van klimaatverandering niet adequaat aanpakken. BP en Equinor willen hun imago verbeteren door potentiële investeerders te betrekken bij vraagstukken over de bijdrage van olie aan klimaatverandering. Het is de vraag of deze strategie, waarbij de moraliteit van de gehele brandstofsector herhaaldelijk in twijfel wordt getrokken, goed is voor het beleggersvertrouwen en de aandelenkoersen.

Royal Dutch Shell (AS:RDSa) ziet zichzelf in wezen opnieuw als een energiemaatschappij in plaats van een oliemaatschappij. Het wil begin jaren 2030 's werelds grootste energiemaatschappij worden. Shell heeft een groot deel van haar upstream-olieactiva verkocht en koopt in plaats daarvan duurzame energieactiva. Shell is op dit moment bezig met het uitbrengen van offertes voor de bouw van windmolenparken in de Noordzee. De marges voor elektriciteitsleveranciers zijn doorgaans veel lager dan voor oliemaatschappijen, dus het is niet zeker of Shell als energiemaatschappij in staat zal zijn om de 8%-12% rendementen te behalen die het zoekt.

Andere grote oliemaatschappijen, zoals Hess (NYSE:HES), Chevron (NYSE:CVX) en Exxon Mobil (NYSE:XOM) richten zich op meer traditionele aspecten. CEO John Hess van het gelijknamige bedrijf sprak onlangs over de verkoop van upstream activa met hoge productiekosten. Chevron en Exxon breiden beiden ondertussen hun activiteiten uit in het Amerikaanse Permbekken, waar ze goede toegang hebben tot pijpleidingen en scheepvaart.

h2 2. Olieproductie en sancties/h2

Olieprijzen stegen deze week na berichten dat de productiegroei in het Permbekken in december, januari en februari was overschat.