Analyse van de obligatie Rickmers Holding na de semesterresultaten

 | 02.09.2014 15:31

h2 De obligatie van de Duitse reder Rickmers Holding is vandaag, maandag, beschikbaar op 101,7% van de nominale waarde. Het rendement bereikt 8,31% op basis van een maturiteit op 11 juni 2018 en een coupon van 8,875%.

De coupure voor onderhandeling komt op 1.000 euro en de totale uitgegeven waarde is 250 miljoen. Wij preciseren dat de lening geen enkele beoordeling heeft.

De obligatie is afgelopen vrijdag teruggelopen op de secundaire markt, na de publicatie van de halfjaarlijkse cijfers van de Duitse maatschappij.

De omzet van Rickmers over de zes eerste maanden van het jaar bedroeg 271.7 miljoen euro, een verlaging van 5,9% in vergelijking tot dezelfde periode van het voorgaande jaar. De EBITDA is teruggelopen met 9,2% tot 101.5 miljoen euro, terwijl de winst voor belasting 1.1 miljoen euro heeft bereikt. Deze was nog 22.7 miljoen bij de sluiting van het eerste semester van 2013.

Deze cijfers zijn "voornamelijk het resultaat van de impact van de wisselkoersen en de momenteel lage vrachttarieven voor de nieuwe contracten", aldus de uitleg van Rickmers.

De drie divisies ("Zeevaartactiva", "Zeevaartdiensten" en "Rickmers-Linie") hebben hier de gevolgen van ondervonden.

De sectie "Zeevaartactiva" functioneert als activabeheerder, zowel voor eigen rekening als voor derde partijen. Het kan hierbij gaan om het coördineren van projecten voor de bouw van schepen, financieringsdiensten of de aankoop of verkoop van schepen... De divisie "Zeevaartdiensten" verzorgt de exploitatie van de schepen van zowel de groep als derden. Rickmers-Linie biedt vrachtvervoerslijnen over zee.

De reder verwacht geen opmerkelijke verandering op korte termijn voor de twee belangrijkste activiteiten ("Zeevaartactiva", "Zeevaartdiensten"). De onderneming heeft overigens een herstructureringsprogramma aangezwengeld voor de divisie Rickmers-Linie, met het doel om de kosten te stabiliseren en de operationele prestaties te verbeteren.

Rickmers heeft als objectief voor dit jaar om een bruto exploitatie-overschot te verwerkelijken "op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van 2013".