Argenx moet overgaan van spierballengerol naar iets concreets

 | 13.05.2021 07:16

Biotechbedrijf Argenx is een van die Belgische goudklompjes dat voor een echte buzz zorgt op de financiële markten binnen de gezondheidssector.

Begin februari haalde Argenx, dat vrijdag zijn resultaten van kwartaal 1 van 2021 bekendmaakt, maar liefst een miljard dollar op voor de financiering van zijn expansieplannen. Dit via de emissie van certificaten op de Nasdaq en aandelen op Euronext (PA:ENX). In L'Echo staat te lezen dat het management van Argenx profiteerde van de hoge beurskoers (die tussen februari 2020 en februari 2021 verdubbeld is) om "het ijzer te smeden terwijl het heet is", mede dankzij het eerder genoemde succes, en "zonder korting op de recentste beurskoers".

Chapeau voor al dat spierballengerol, maar nu moet die berg cash ingezet worden voor de verdere ontwikkeling van hun paradepaardje Efgartigimod (bijna even onuitspreekbaar als de naam van een IJslandse vulkaan), een medicijn tegen de auto-immuunziekte myasthenia gravis (een spierziekte).

Op 4 jaar tijd snelde de beurswaarde van Argenx van bijna nul naar meer dan 12 miljard euro en de koers van het aandeel ging maal 14! Half februari werd een piek van bijna 310 euro bereikt. Sindsdien lijkt de koers wat te slabakken (-30%), maar in de biotechnologie kan het heel snel gaan. Een week geleden klom de Franse biotech Advicenne bijvoorbeeld 30% nadat het groen licht kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA voor Sibnayal, een medicijn voor de behandeling van bepaalde nierproblemen. De dag nadien moest het alweer 15% inleveren. Liefhebbers van beleggingsfondsen weten het maar al te goed: om te beleggen in biotechnologie zet men beter in op fondsen die zowel farmacie als biotechnologie in portefeuille hebben. Lees aandachtig wat er over Efgartigimod geschreven staat in het persbericht van Argenx.