Bedrijfswinst SoftBank Group op recordhoogte

 | 16.05.2018 08:04

Het Japanse conglomeraat SoftBank Group (OTC:SFTBY), dat onder andere aandeelhouder is van Uber, Alibaba (NYSE:BABA) en Yahoo Japan (T:4689), heeft onlangs de resultaten over het jongste boekjaar gepubliceerd. Het betreft het boekjaar 2017-2018, dat werd op afgesloten op 31 maart laatstleden.

De bedrijfwinst kwam uit op een nieuw recordniveau en voldeed daarmee aan de verwachtingen van de analisten. Vooral de investeringen in technologiebedrijven leverden hun bijdrage aan de recordwinst.

Die kwam uit op 1.304 miljard yen (of ongeveer 10 miljard euro), waarvan 303 miljard afkomstig was van SoftBank Vision Fund en Delta Fund. Dit zijn de 2 belangrijkste investeringsfondsen via dewelke in technologiebedrijven wordt belegd. Een jaar voordien was er nog maar een winst van 1.026 miljard yen (of 8 miljard euro).

Het bedrijf opgericht door Masayoshi Son zag de omzet over het voorbije boekjaar met 3% stijgen tot 9.159 miljard yen (70 miljard euro) en een nettowinst die daalde van 1.474 miljard yen (11 miljard euro) naar 1.238 miljard yen (9 miljard euro).

Vanwege een aantal onzekerheden gaf SoftBank Group geen prognose voor het lopende boekjaar.

De volledige resultaten van de groep zijn hier te raadplegen.

h2 Meer dan 4% rendement op obligatie die loopt tot 2025/h2

SoftBank Group, dat zich deels financiert via de emissie van obligaties, heeft verschillende obligatiesuitstaan, waarvan eentje in euro met een coupon van 3,125% en een looptijd tot 19/09/2025.

Rekening houdend met een koers die sinds de publicatie van de resultaten lichtjes is gestegen tot 92%, bedraagt het rendement momenteel meer dan 4%.

Deze obligatie met een rating BB+ bij Standard & Poor’s, zijnde de hoogste in de speculatieve categorie, is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro.

We mogen niet vergeten te vermelden dat deze obligatie fiscaal interessant is voor Belgische beleggers. Eén van de mogelijkheden om roerende voorheffing te vermijden is om obligaties onder hun emissieprijs te kopen, waardoor een deel van het rendement belastingvrij gerealiseerd kan worden.

Als geheugenopfrissertje herinneren we er aan dat het rendement van een obligatie bestaat uit aan de ene kant de coupon en aan de andere kant de meer- of minwaarde zijnde het verschil tussen de aankoopprijs en de prijs waaraan de obligatie op de vervaldag terugbetaald wordt. Deze twee componenten zijn onderworpen aan een verschillend fiscaal regime.

Terwijl in het geval van de coupons een roerende voorheffing van 30% verschuldigd is, zijn de meerwaarden gerealiseerd op een obligatie vaak vrijgesteld van roerende voorheffing.