Obligaties Altice veren op na bekendmaking opsplitsing

 | 11.01.2018 12:00

Tegen de achtergrond van een schuld van meer dan 50 miljard en van kwakkelende Europese activiteiten heeft Altice (AS:ATCA) NV, de holding opgericht door de huidige topman Patrick Drahi, een ingrijpende reorganisatie van het bedrijf aangekondigd.

Geconfronteerd met ongeruste beleggers vanwege een schuld die 5x groter is dan de brutowinst en vanwege 5 verlieslatende jaren op rij heeft Altice beslist om de Amerikaanse en de Europese activiteiten op te splitsen en in twee afzonderlijke dochters onder te brengen.

Onder de Europese vlag zullen SFR, Portugal Telecom en NextRadioTV in ondergebracht worden. De nieuwe groep Altice Europe zal 62% van de schulden van de groep overnemen.

Altice USA groepeert dan weer de Amerikaanse activiteiten, waaronder de kabeloperatoren Suddenlink en Cablevision die 2 jaar geleden voor 26 miljard dollar werden overgenomen.

In het kader van deze herstructurering zal Altice USA, dat in snel tempo zijn schulden afbouwt en zijn marges ziet verbeteren, een eenmalig dividend van 1,50 miljard dollar uitkeren. Daardoor zullen ook de schulden van Altice NV met 900 miljoen euro afgebouwd worden, zo stond in een mededeling te lezen.

h2 Moeilijke marktomstandigheden voor SFR/h2

De aankondiging van de reorganisatie werd goed onthaald op de beurs van Amsterdam, waar het aandeel Altice de maandagsessie met een winst van 10% afsloot. Sinds eind oktober heeft de koers 35% van zijn waarde verloren, dit na de aankondiging van tegenvallende interimresultaten. Die tegenvallers mochten vooral op rekening van dochter SFR geschreven worden.

De belangrijkste dochter van de groep zag de omzet in het derde kwartaal met 1,30% dalen tot 2,76 miljard euro. Bovendien is het bedrijf verwikkeld in een zware concurrentiestrijd met zijn rivalen (Free, Bouygues Telecom et Orange). Die strijd heeft SFR al 75.000 klanten in de vaste telefonie gekost.

De aanhoudende problemen wegen zwaar op de Franse kabeloperator. Samen met de hoge schuldengraad van het moederbedrijf, het gevolg van talrijke overnames in de afgelopen jaren, heeft dit er toe geleid dat Standard & Poor’s de outlook/bias van de kredietrating voor het bedrijf heeft verlaagd tot « negatief » tegenover voordien « stabiel ».

S&P nam ook nota van het feit dat de beurskapitalisatie van de groep fors is gedaald als gevolg van de hoge schuldengraad. Daarom heeft het bedrijf dringend behoefte aan winstgevende dochters die een maximum aan cash binnenbrengen voor het afbetalen van de schulden.