Beursverhandeld bitcoinfonds komt eraan; wat zijn de voor- en nadelen?

 | 13.06.2018 10:42

Zoals we al eerder hebben gezien, is het heel moeilijk voor aanbieders van ETF's (Exchange Traded Funds) om alle Amerikaanse reglementaire horden te nemen en een Bitcoin ETF te lanceren. Dit geldt voor welke cryptovaluta ETF dan ook. Het enige fonds dat specifiek gericht is op de meest populaire cryptovaluta is momenteel de Bitcoin Investment Trust van Grayscale (OTC:GBTC). Deze wordt echter niet verhandeld op een grote Amerikaanse beurs, maar veeleer over de toonbank.

Dat wil echter niet zeggen dat beleggingsfirma's het idee van een notering in een grote Amerikaanse index hebben opgegeven. Vorige week woensdag diende vermogensbeheerder VanEck Securities, in samenwerking met blockchain-firma SolidX Partners, een voorstel in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om een fysiek ondersteunde Bitcoin ETF op de markt te brengen. Deze zou de VanEck SolidX Bitcoin Trust of kortweg XBTC gaan heten.

Beide bedrijven hebben eerder geprobeerd BTC-gerichte fondsen te starten. SolidX probeerde een fysieke Bitcoin ETF op te zetten, maar de aanvraag werd begin 2017 door de SEC verworpen. VanEck trok zijn plan voor een futures- en fondsen-gedekte Bitcoin ETF in januari in, omdat het een negatieve SEC-beslissing al aan zag komen.

De SEC heeft dus vooralsnog niets goedgekeurd. Wat zo'n ETF voor de SEC acceptabel zou kunnen maken, is dat het ondersteund wordt door echte bitcoins in plaats van door meer speculatieve futures. CEO van SolidX Dan Gallancy legt het uit :

"Vorig jaar wees de SEC onze aanvraag af ... De belangrijkste overweging achter die afwijzing was het feit dat ze zich zorgen maakten over de marktstructuur en de mogelijkheid van prijsmanipulatie in de onderliggende bitcoin-markt."

Hij zegt echter dat deze keer de ETF wordt ondersteund door een index:

"De mensen bij VanEck hebben nu een index samengesteld van handelspunten waar bitcoins over de toonbank verhandeld worden. Dat is geen elektronische handel, maar stemhandel, en daarmee inherent minder vatbaar voor het soort uitwassen waar de SEC zich zorgen over maakte."

h3 Voorstel voorzichtig verwelkomd, maar zorgen blijven/h3

Shane Brett, CEO van GECKO Governance, zegt dat het voorstel "voorzichtig" moet worden verwelkomd, omdat het laat zien dat bitcoin en andere cryptovaluta breder worden beschouwd als een legitieme beleggingsoptie voor fondsmanagers. Maar hij wijst erop dat de toegangsprijs voor dit fonds verrassend onbetaalbaar is.

"Een voordeel van handelen op deze manier is dat beleggers worden beschermd tegen de risico's van sourcing en van het zelf in bezit hebben van bitcoin. Echter, dit specifieke voorstel voor een door bitcoin gesteunde ETF plaatst de beleggingsoptie buiten het bereik van de gemiddelde kleine belegger, omdat de aandelenprijs gelijk is aan 25 BTC, oftewel ongeveer $200.000."

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Gary Bernstein, oprichter en CEO van CoTrader , is van mening dat ETF's geweldige beleggingsoplossingen bieden voor vele activaklassen (waaronder cryptovaluta). Maar er zijn een paar zorgen die ondervangen moeten worden. Volgens Bernstein zijn ETF's misschien niet de beste manier om mensen te laten investeren in bitcoin. Er zijn een aantal risicofactoren waarmee rekening moet worden gehouden bij een fysiek ondersteunde bitcoin ETF.

"Het is verstandig te kijken naar de afwijkingen in de beleggingsprestaties van een fonds ten opzichte van de index waarin het opgenomen is. Gezien de volatiliteit van bitcoin, de transactie- en handelskosten, om nog maar te zwijgen van de beheerskosten, kan het rendement aan het einde van de rit sterk verschillen van de onderliggende waarde. We kunnen dezelfde tendens zien met de Bitcoin Tracker ETN die op de beurs van Stockholm genoteerd is (wat nog het dichtst in de buurt komt van een Bitcoin ETF). Het rendementsverschil tussen de ETN en Bitcoin is meer dan 7% over het lopende jaar!

Aan de andere kant is het voor kleine individuele beleggers die willen leren hoe de cryptowereld in elkaar steekt, maar niet direct willen investeren, een geweldige manier om in aanraking te komen met bitcoin terwijl het risico geminimaliseerd wordt."

David Hanson, co-CEO van Ultra, zegt dat een bitcoin ETF goed nieuws zou zijn voor de hele cryptosector. Het zou het volume en de marktkapitalisatie van de eerste cryptovaluta aller tijden legitimeren en vergroten.

"Het zal het voor iedere institutionele belegger mogelijk maken Bitcoin in zijn portefeuille op te nemen.

Natuurlijk moet duidelijk zijn hoe de prijs wordt gevolgd. Het lijkt erop dat VanEck en SolidX Partners OTC-deals willen gebruiken, maar hun fonds is gecorreleerd met BTC/USD van Coinbase en Bitfinex. Dat is waarschijnlijk de reden waarom Amerikaanse toezichthouders nu kijken naar mogelijke prijsmanipulatie op die beurzen."

h3 Wie behoudt de voogdij over bitcoins?/h3

Een andere, tot nu toe onopgeloste, vraag is de kwestie van de voogdij. Wie bezit eigenlijk de tokens aan het einde van de dag? Hanson zegt dat Ledger, Gemini en Coinbase allemaal aan een oplossing werken, maar uiteindelijk is nog steeds niet duidelijk wie de leiding heeft bij het verplaatsen en opslaan van de bitcoins.

"Dat is een moeilijke vraag. ETF's zouden enorme bitcoin-voorraden kunnen creëren. Er moet een Fort Knox voor cryptos worden opgezet. Iets dat fysiek en digitaal onneembaar is. Een entiteit die op de hoogte is van nieuwe dreigingen, zoals Quantum-technologie."

Hanson voegt eraan toe dat het beschermen van bitcoin technisch haalbaar is, maar ongetwijfeld veel onzekerheid genereert bij toezichthouders. "Hier komt nog een andere filosofische vraag naar voren," zegt hij. "Bitcoin-fans dromen van een massale acceptatie, maar als de munt afkomstig is van centraal beheerde ETF's en institutionele beheerders, zal dat dan betekenen dat het hele decentralisatie-experiment mislukt is?"

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

Uitloggen
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan