Bitcoin, use your coinsciousness…

 | 19.03.2018 09:48

Ik zie iedere dag meerdere artikelen voorbij komen over cryptocurrency. Ik probeer me een beetje te distantiëren van het onderwerp maar ik krijg toch regelmatig verzoeken of ik er charttechnisch iets mee kan. Ga er even voor zitten, het is een beetje lang verhaal geworden.

Er zijn cryptocurrency die voldoende data hebben om er zelfs iets van een langere termijn analyse op los te laten, anderen bestaan nog te kort om er een gedegen artikel over te schrijven. Ik ga het één keer doen…

h3 Eerst even een stukje geschiedenis/h3

In februari 2014 kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen. Ik deed regelmatig interviews en bij mij in de studio schoof een security specialist aan voor een interview over het onderwerp. Hij kende de materie, had zelf “gemined” en bezat daardoor wat bitcoins. “Genoeg” kreeg ik als antwoord toen ik hem vroeg hoeveel…

De bitcoin deed in die tijd zo rond de €500 en hij verzekerde me dat er binnen een half jaar misschien wel €10.000 zou staan. Als ik voorspellingen hoor die van dat kaliber zijn, word ik altijd een beetje sceptisch. Ik werk al sinds 1987 in de financiële sector en dan hoor je wel vaker van die mooie voorspellingen die dan later niet bleken uit te komen.

Het verhaal over de blockchain dat ik hoorde tijdens het interview had direct mijn aandacht, ik heb vroeger veel SQL geprogrammeerd en had databases als hobby, geloof het of niet. De technologie kon natuurlijk voor meerdere dingen worden gebruikt en stond op dat moment in de spotlight door de stijgende bitcoin die van nul al naar 500 was opgelopen. Eigenlijk al een enorme stijging, dus ik was toen ook al wat sceptisch en besloot trouwens na dat interview niet in te stappen. Twee collega’s waren enthousiast over het verhaal en deden het wél. Er volgenden in de tijd erna nog twee interviews en de bitcoin was langzaam aan het oplopen.

h3 Nog verder terug…/h3

In 1999 begon de AEX-Index op te lopen zonder nauwelijks correctie, het was de tijd van de internetbedrijven en we hadden net de “campinghausse” achter de rug. Die eindigde met een forse daling en in de “internethausse” kon beginnen. Als je in die tijd op zoek naar geld was hoefde je alleen maar te melden dat je een bedrijf wilde beginnen om “iets” met het internet te doen en de financiers vochten erom. Het was dus in die tijd ook heel makkelijk geld verdienen op de beurs, het ging toch alleen maar omhoog en dan kan je nauwelijks iets fout doen.

Pizzorante Ponte Vecchio in Bolsward.
In 2000 was ik met mijn vrouw een pizzaatje aan het eten op vrijdagavond in Bolsward, ik zal het nooit vergeten en dit verhaal heb ik meerdere keren op de beursvloer verteld.
In het restaurant gonsde het van beleggen, werkelijk iedereen had het erover, was expert in aandelen en opties, geld verdienen was nog nooit zo makkelijk. Ik durfde niet te melden dat ik optiehandelaar was, ik was waarschijnlijk belaagd en ik had de hele week al staan schreeuwen op de vloer.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Ik merkte op dat als werkelijk iedereen op een kinderlijk eenvoudige manier geld aan het verdienen is, het einde van de rally waarschijnlijk in zicht komt. Dat gebeurde ook, het begon met een halvering van de index en vervolgens moest het nog even onder de 250 ook.

h3 Terug naar de bitcoin/h3

Begin november vorig jaar zat ik bij de plaatselijke “prop je vol/All U can Eat” Japanner op vrijdagavond. Mijn zoon was 18 geworden en is gek op sushi etc. Ik merkte op dat er bij de twee tafels om ons heen een drukke discussie gaande was over de blockchain en cryptocurrency. Experts aan tafel, ik kreeg gelijk een Deja Vu. Ik was weer even in Bolsward, Pizzorante Ponte Vecchio, je weet wel. Geld verdienen met cryptocurrency was nog nooit zo makkelijk…

h3 Technische Analyse/h3

Bij technische analyse gaat het vaak over patroon herkenning. Patronen uit het verleden komen vaak terug en hoe mooier / symmetrischer ze zijn, hoe beter ze werken. Daarnaast zijn er indicatoren die de patronen ondersteunen. Een veel gebruikte combi is het gemiddelde op 50 en 200 daags. Kruisingen van die twee krijgen vaak veel betekende namen zoals “Golden Cross” en “Dead Cross”. Als het korte (50 daags) gemiddelde het lange (200 daags) gemiddelde kruist heet dat een Dead Cross en vice versa. Ze werken overigens niet altijd even mooi moet ik hierbij opmerken, je moet ze op een goede manier interpreteren in het charttechnisch plaatje.

Het charttechnische plaatje dat de bitcoin op langere termijn laat zien, heb ik al eens eerder gezien. Het is een bekend patroon dat op veel bubbels is losgelaten en ik vind eigenlijk dat er veel overeenkomsten zijn met het langere termijn plaatje van de bitcoin. Vergelijk de onderstaande plaatjes maar met elkaar. Daarnaast is het dan ook nog eens zo dat het 50- en 200-daags gemiddelde met rappe schreden naar elkaar toe bewegen. Nu moet je nooit anticiperen op een mogelijk signaal van een indicator, maar het is wél iets om in je achterhoofd te houden.