BNP Paribas : moeten we kiezen voor het aandeel of voor de perpetuele obligatie ?

 | 30.01.2019 13:21

Il y a quelques années, les investisseurs en quête de rendement ne posaient que peu ou pas de questions. Ils ont simplement acheté des obligations d’émetteurs de bonne qualité. Aujourd'hui, quiconque veut réaliser des retours doit chercher des alternatives. BNP Paribas (PA:BNPP) en est un bon exemple.

Oblis propose régulièrement des alternatives sous la forme d’obligations en devises ou sous la forme d’obligations en euros d’émetteurs plus spéculatifs. Il va sans dire que des risques sont en jeu. Ces alternatives constituent un bon moyen de répartir un portefeuille, mais à condition que vous soyez conscient des risques que vous courez. Aujourd'hui, nous examinons de plus près BNP Paribas, puis plus particulièrement le choix entre l'action et l'obligation subordonnée de cette banque.

h2 L'action BNP Paribas et sa politique de dividende/h2

En juin, BNP Paribas a versé un dividende de 3,02 euros par action. Au taux actuel, cela revient à 7,19%. Ce rendement élevé est quelque peu trompeur, car il faut bien sûr tenir compte de la forte baisse de la part de BNP Paribas en bourse. En 2018, le cours de l'action a chuté de plus de 36%.

En juin 2017, un dividende de 2,70 euros a été versé, soit un rendement d'environ 4,20%.

Autrement dit: malgré le fait que BNP Paribas verse un dividende, des risques sont présents. Le prix d'une action est exposé aux fluctuations. Ce n'est rien de plus que logique, car avec une action, vous participez au capital d'une entreprise. Dans le pire des cas, vous courez le risque que votre montant investi soit complètement perdu. À court terme, le prix d'une action peut être soumis à une grande incertitude, voire à des situations de crise, entraînant d'importants mouvements de prix. À long terme, toutefois, une action, à l'exception de circonstances imprévues, symbolise la croissance et la valeur ajoutée.

De plus, l'aspect fiscal ne doit pas être négligé. C'est assez lourd, car dans le cas de BNP Paribas, vous payez une retenue à la source en France et en Belgique.

h2 De achtergestelde perpetual: renterisico en risico van achtergesteldheid/h2

De risico’s verbonden aan een achtergestelde obligatie zijn tweezijdig: er is natuurlijk het renterisico en er is het risico dat er ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt waardoor het bedrijf niet meer in staat is om de intresten uit te betalen. Deze risico’s zijn bij alle soorten obligaties aanwezig, maar ze zijn groter in het geval van achtergestelde obligaties.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Het risico bestaat tevens dat de achtergestelde obligatie niet wordt terugbetaald. Ze heeft in theorie een oneindige looptijd en is daardoor zeer gevoelig voor schommelingen in de rentevoeten. In geval van een rentestijging zal een perpetual sneller in waarde dalen dan een gewone obligatie met beperkte looptijd. Het feit van de achtergesteldheid werkt namelijk met een hefboom in geval van een rentestijging.

De bezitter van een achtergestelde obligatie wordt pas terugbetaald na alle andere obligatiehouders. Hij staat wat prioriteit betreft dus op de laatste rij. Bovendien kunnen er clausules ingelast worden waardoor in geval van uitzonderlijke omstandigheden de coupon niet wordt uitbetaald. Uitzondering gemaakt voor een grote crisissituatie gedraagt de koers van een achtergestelde perpetual zich toch stabieler dan die van een aandeel. Kort samengevat: in normale omstandigheden zijn er minder risico’s verbonden aan een achtergestelde perpetual dan aan een aandeel.

h2 De achtergestelde perpetual BNP Paribas met een coupon van 4,875%/h2

Deze perpetual werd door BNP Paribas in 2005 uitgegeven. Ze noteert aan 102,50% iets boven pari en draagt een coupon van 4,875%. De emittent beschikt over de mogelijkheid van vervroegde terugbetaling aan 100% en dit telkens op 17 oktober van elk kalenderjaar. Het is dus al 8 jaar dat BNP Paribas van die mogelijkheid geen gebruik maakt.

Om het risico van vroegtijdige terugbetaling te vermijden, zal Oblis uitzonderlijk de courtagekosten van 0.30% toepassen op elke aankoop van deze obligatie tussen 30 januari tot en met 5 februari 2019. Op deze wijze, en zelfs in geval van vervroegde terugbetaling, zal de klant kunnen genieten van een iets hoger rendement dan zijn spaarrekening bij dezelfde instelling. Maar met een potentieel rendement van 4,75% als de obligatie op de markt wordt behouden.

In dit geval zal het nettorendement ongeveer 3,32% bedragen. In tegenstelling tot het dividend van het aandeel is de coupon immers enkel onderworpen aan de Belgische roerende voorheffing.

Met een belegging in coupures van 1.000 euro kunnen de geïnteresseerden dus rekenen op het rendement van de perpetuele achtergestelde obligatie BNP Paribas 4,875%, die minder volatiel is dan de aandelenkoers. Het prospectus van deze emissie kan via deze link worden geraadpleegd.