BNP Paribas: moet de belegger kiezen voor het aandeel of voor de perpetual met cou

 | 08.04.2020 13:22

Op de beurs heeft het aandeel BNP Paribas (PA:BNPP) rake klappen gekregen, maar ook de perpetual in dollar met een coupon van 6,50% kon de dans niet ontspringen. De oorzaak van het koersverlies ligt in beide gevallen voor de hand: de financiële markten hebben zwaar te lijden gehad onder de uitbraak van Covid-19. Zijn het aandeel BNP Paribas en/of de perpetual van de bank nu interessante koopkandidaten? We zetten zowel de sterke als de zwakke punten van beiden even op rijtje, dit om de geïnteresseerde belegger een eindje op weg te helpen.h2 Het aandeel BNP Paribas: de koers heeft sinds 1 januari van dit jaar bijna de helft van zijn waarde verloren/h2

De afgelopen weken kregen de aandelen van de banken op de beurs rake klappen en ook de koers van BNP Paribas deelde in dit droevige lot. Sinds het begin van dit jaar heeft die koers zowat 48% van zijn waarde verloren en dat is uiteraard een klap die kan tellen.

De koersdaling werd nog eens extra aangescherpt door het bericht dat het management vorige week de wereld instuurde. BNP Paribas liet namelijk weten dat er werd afgezien van een dividenduitkering op het aandeel. Dat dividend was voor de beleggers extra aantrekkelijk in een periode van lage rentevoeten zoals we die nu meemaken.

Op basis van een nettowinst van 8 miljard euro had BNP Paribas bij het begin van de maand februari meegedeeld dat de beleggers konden rekenen op een dividend van 3,10 euro over de loop van het boekjaar 2019. Op dat moment kwam dat neer op een dividendrendement van 6%. Driewerf helaas, dat dividend werd dus geschrapt.

Deze beslissing werd niet op eigen houtje genomen. Ook de andere banken besloten om het advies van de Europese Centrale Bank op te volgen. Aan de banken uit de eurozone werd door de ECB namelijk gevraagd om geen dividenden uit te keren tot minstens 1 oktober 2020. Wat er daarna te gebeuren staat, valt nog af te wachten.

Het opschorten van het dividend door BNP Paribas is in ieder geval een opmerkelijke beslissing. Het is namelijk de eerste keer in de 21ste eeuw dat de bank geen dividend beschikbaar stelt voor de aandeelhouders. Zelfs tijdens de grote financiële crisis van 2008, die het financieel systeem op zijn grondvesten deed daveren, werd een dividend van 1 euro uitgekeerd. Nochtans stonden de banken destijds in de vuurlinie van de crisis, de sector als geheel werd bijzonder hard geraakt.