Brexit-update: Wat is er gebeurd en wat is de volgende stap?

 | 16.01.2019 11:29

door Pauline Thomash2 Wat is er zojuist gebeurd?/h2

Het werd algemeen verwacht dat het Britse parlement de terugtrekkingsovereenkomst van premier Theresa May zou wegstemmen, maar de manier waarop - 230 stemmen verschil - markeert een historisch verlies voor de premier.

Direct na de stemming kondigde oppositieleider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen stemming in de regering aan. Een succesvolle motie van wantrouwen zou leiden tot snelle algemene verkiezingen, waardoor het pond zou dalen als gevolg van marktonzekerheid.

De motie van wantrouwen zal later vandaag in het parlement in stemming worden gebracht, maar verwacht wordt dat deze niet zal slagen omdat het onvoldoende steun lijkt te hebben. Een tweede motie van wantrouwen tegen de premier kan door haar eigen partij niet worden gevolgd na de mislukte poging van december.

Hier volgen de laatste opties voor het VK na de nederlaag en met slechts 72 dagen voor de deadline van de Brexit op 29 maart.

h3 Plan B/h3

Theresa May heeft tot maandag 21 januari de tijd om terug te keren naar het parlement met een 'Plan B'-versie van haar Brexit-deal. Gezien het feit dat het 18 maanden duurde voordat haar team de deal in haar huidige vorm kon uitonderhandelen, is het onwaarschijnlijk dat ze in de komende dagen een overeenkomst kan komen voor een geheel andere deal. Vooral een die tegemoet kan komen aan de 200+ die tegen Plan A gestemd hebben.

In zijn huidige vorm zal Plan B waarschijnlijk niet slagen. We verwachten niet dat het geheel anders is dan de afgewezen deal en we geloven ook niet dat de EU zal wijken van haar positie.

h2 Plan B-2/h2

Één mogelijkheid is steun te vinden van meerdere partijen met behulp van amendementen op de huidige overeenkomst. In haar speech na de stemming, kalmeerde May (een deel van) de vrees van de markt door te beweren dat het niet haar bedoeling was om 'de klok rond' te lopen tot de exit-datum. Ze zal proberen wederzijdse steun tussen partijen zoeken om samen te werken aan het sluiten van een deal om naar de EU te brengen.

We zullen in de komende dagen zien of het parlement waarschijnlijk een werkbare oplossing zal vinden en een ordelijke Brexit zal bereiken vóór de officiële einddatum.

Dit verzoenende uitgangspunt om tot een oplossing te komen zou positief moeten zijn voor Britse markten en zou het pond hoger moeten doen stijgen. Echter, de ruime marge van 230 stemmen tegen de huidige deal van May, zal nog voor een hele kluif zorgen om in het parlement genoeg steun te vinden voor een aangepaste deal.