Daggrafiek: industrie onaangetast door handelsoorlog Trump

 | 23.05.2018 16:10

Gedurende bijna vier maanden zijn investeerders overspoeld met negatieve voorspellingen over hoe een handelsoorlog tussen 's werelds twee grootste economieën de eerste gesynchroniseerde mondiale groei in een decennium onderuit zou halen. De consensus is dat hoe meer de wereldhandel verstoord wordt, hoe lager de economische groei.

Als we echter geloof hechten aan de balans tussen vraag en aanbod, lijkt het erop dat beleggers over het algemeen geen rekening houden met die negatieve beoordelingen. Hoewel de markt waarschijnlijk in de nabije toekomst volatiel zal zijn, suggereren recente prijsacties dat handelaren optimistisch blijven, ondanks de sluimerende handelsproblemen.

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers de handelsperikelen niet al te zwaar opnemen. De eerste reden is dat beleggers geloven dat als er inderdaad een handelsoorlog komt, de gevolgen beperkt zullen zijn, vooral in het licht van de economische groei en positieve bedrijfsresultaten. De tweede reden is dat de meeste marktdeelnemers geloven dat er helemaal geen handelsoorlog zal komen. Er is een goede kans dat de meeste mensen aannemen dat het 'Trumpse' retoriek is tegenover zijn electoraat. De eisen die hij stelt eisen zijn gewoon te onrealistisch; China kan zijn burgers niet dwingen meer Amerikaanse producten te kopen, noch kan de VS voldoen aan de vereiste vraag om de handelsbalans in evenwicht te houden.

Uiteindelijk zou een verhoogde Chinese vraag naar Amerikaanse goederen niets anders bereiken dan het overhevelen van diezelfde hoeveelheid export naar andere landen, waardoor het totale saldo op de lopende rekening ongewijzigd zou blijven. De adviseurs van Trump begrijpen dit.

De realiteit is nu eenmaal dat er een grotere vraag is van de VS naar goedkope Chinese producten dan een Chinese vraag naar dure Amerikaanse producten. Niemand kan daar met de huidige dynamiek iets aan veranderen, en alle retoriek over handelsoorlogen van Trump lijkt niets meer te zijn dan een verwoede poging om een campagnebelofte in te lossen.

Gisteren lieten we via de S&P500 zien dat beleggers optimistisch zijn over de markt, ongeacht het vooruitzicht van een handelsoorlog. Vandaag zullen we ondersteunend bewijs leveren op basis van de industriële sector, die normaliter het meest gevoelig zou zijn voor een handelsoorlog.