Daggrafiek: S&P 500 - dubbele uitbraak kan recordniveau op de proef stellen

 | 22.05.2018 14:12

Sinds het record in januari hebben we speciale aandacht besteed aan de consolidatie van de S&P 500. We hebben kennis genomen van het voortdurende debat tussen technici over de vraag of de grafiek moet worden opgevat als een neutrale symmetrische driehoek - door het extreem diepe dal op 9 februari als een uitschieter te beschouwen - of, onder uitsluiting van de tweede lagere schaduwniveaus van 9 februari en april, als een overduidelijk dalend kanaal.

De eerste interpretatie is neutraal van aard, omdat het zowel vraag als aanbod weergeeft. De laatste opvatting duidt op een dalende tendens, omdat het aanbod de vraag beïnvloedt.

De huidige geopolitieke situatie is daarbij niet aan de Amerikaanse referentie-index voorbij gegaan, wat de onzekerheid vergroot. Op 10 mei toonde de koers een opwaartse uitbraak, geleid door de energieaandelen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat hij zich terug zal trekken uit het Iraanse nucleaire akkoord en opnieuw sancties instelt tegen 's werelds op twee na grootste olieproducent, wat op wereldschaal een miljoen vaten olie per dag op het spel zet.

De aandelen verloren hun winst een week later weer, nadat het 10-jaars obligatierendement in de VS het hoogste punt in zeven jaar had bereikt terwijl de Amerikaanse detailhandelsomzet over maart en april steeg, waardoor de angst op inflatie opnieuw ontwaakte. Deze vrees bestond al sinds eind januari, toen de rendementen voor het eerst omhoog sprongen, waardoor aandelen de eerste dubbelcijferige correctie sinds eind 2015 / begin 2016 ondergingen.

Een tweede factor die op koersen woog waren recente verklaringen van zowel de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross als de Amerikaanse ambassadeur in China Terry Branstad dat de handelsspanningen tussen China en de VS niet snel voorbij zullen gaan.

Het was daarom passend dat de SPX gisteren omhoog sprong na de aankondiging van een wapenstilstand in het handelsconflict, al is die waarschijnlijk tijdelijk van aard. In de aanloop naar de ontmoeting op 12 juni tussen de VS en Noord-Korea is het in het belang van Trump om een vreedzaam gezicht te tonen aan China, de Aziatische natie die een ongeëvenaarde invloed uitoefent op Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea. Uit rapporten is echter naar voren gekomen dat medewerkers van Trump steeds sceptischer worden over deze topontmoeting, gezien de groeiende bezorgdheid over de agenda en de toenemende harde retoriek uit Noord-Korea.