Daggrafiek: Staan aandelenbeleggers op het punt te worden afgeslacht?

 | 10.05.2018 16:54

Gisteren zijn de aandelen in de VS het meest gestegen sinds vrijdag, toen de werkloosheid het laagste niveau

in 18 jaar bereikte, terwijl de loonstijging beperkt bleef. De combinatie van efficiëntere arbeidskrachten tegen een proportioneel lager loon schetste een beeld van een Goudlokje-economie - niet te warm en niet te koud, maar precies goed (en nog belangrijker, duurzaam).

Men zou denken dat Amerikaanse aandelen negatief zouden reageren vanwege twee gebeurtenissen op dit moment. Ten eerste stijgt het risico in het Midden-Oosten nadat dinsdag de Amerikaanse president Donald Trump het nucleaire verdrag met Iran heeft opgezegd. Ten tweede zijn er de vooruitzichten van hogere koersen nu 10-jaars opbrengsten gisteren wederom boven het sleutelniveau van 3 procent gestegen zijn. Toch blijven de aandelen ondanks deze twee potentiële katalysatoren alleen maar stijgen.

Als Amerikaanse aandelenbeleggers ervoor kiezen de geopolitiek simpelweg buiten beschouwing te laten, zouden dat kunnen passen in de voortzetting van een recent patroon: sinds de verrassing van de Brexit medio 2016 zijn de markten gewoon door blijven stijgen, ongeacht de verwachte uitkomst van wereldwijde gebeurtenissen. Wanneer handelaren echter geen rekening houden met aanleidingen voor de eerste dubbelcijferige correctie sinds februari 2016 - het hoogste 10-jaarsrendement sinds 2014 en de hoogste 2-jaars opbrengst sinds 2008 - dan moeten we dat toeschrijven aan pure hebzucht.

En soms, op het slagveld van de meedogenloze financiële markten, vloeit er dan bloed.