De eeuwigdurende obligatie van AGEAS onder druk

 | 30.07.2014 17:01

De eeuwigdurende, achtergestelde obligatie van Ageas (BRU:AGES), met een coupon van vaste en vervolgens variabele waarde, staat onder druk op de secundaire markt.

Evenals de aandelen van de verzekeringsmaatschappij, is de obligatie gepenaliseerd door de uitspraak die afgelopen dinsdag door het Gerechtshof van Amsterdam is gedaan.

Volgens het Gerechtshof heeft Fortis (wat nu Ageas is geworden) de aandeelhouders in september en oktober 2008 bedrogen en onvoldoende ingelicht door in de media te verklaren dat de bank "financieel sterker is dan ooit tevoren".

Volgens het Gerechtshof "wist Fortis dat deze informatie onjuist was, en heeft Fortis dus een bedrieglijk signaal naar de markt en de beleggers uitgezonden. Deze beleggers werden waarschijnlijk misleid door aanvechtbare informatie, en hadden hun beslissing om aandelen van Fortis te kopen of te houden erop gebaseerd. Deze beslissingen hebben vervolgens tot verlies geleid en Fortis is verantwoordelijk voor deze schade."

Dat is dus een open deur voor eventuele schadevergoedingen voor de aandeelhouders. Deze schadevergoeding zou miljarden euro kunnen bedragen, aldus Adriaan De Gier, die de zaak voor het gerecht heeft gebracht.

h2 Een rendement van 4,55% tot de "call" voor de eeuwigdurende obligatie/h2

De obligatie van Ageas Hybrid Financing, met vaste en vervolgens variabele waarde, heeft dus een dalende tendens op de secundaire markt. Het is nu mogelijk om de obligatie onder de 101% van de nominale waarde te bemachtigen, tegen een koers die aan het begin van deze week bij de 103% lag.

Het jaarlijks rendement komt dan op 4,55% tot de datum van de volgende "call". De aan deze obligatie-uitgifte gewijde brochure bedingt inderdaad dat Ageas Hybrid Financing (de uitgever) beschikt over de mogelijkheid om de lening op 29 juni 2016 terug te kopen.

Als de uitgever de lening niet terugbetaalt, wordt de coupon variabel en gelijkwaardig aan het Euribor-tarief op drie maanden, verhoogd met een premie van 200 basispunten (2%). Het ritme van uitbetaling van de rente zal dan veranderen en om de drie maanden plaatsvinden, op 29 juni, 29 september, 29 december en 29 maart. Daarnaast beschikt de uitgever over de mogelijkheid om de lening bij elk van deze termijnen terug te roepen.

Deze uitgifte, waarmee een miljard euro kon worden vergaard, is bij Standard & Poor's met "BBB" genoteerd.

Als u meer wilt weten over eeuwigdurende obligaties, nodigen wij u uit om het artikel bij Oblis te raadplegen.