De nikkelmarkt onder spanning, goed nieuws voor Eramet

 | 03.09.2019 12:14

De nikkelmarkt staat onder druk, na het besluit van Indonesië om de export van erts te verbieden vanaf begin volgend jaar, omdat Jakarta meer verwerkte producten op zijn grondgebied wil zien.

Indonesië alleen al produceert meer dan een kwart van het nikkel elk jaar in de wereld, volgens de krant ” Les Echos”: een productie voornamelijk bestemd voor China, een belangrijke consument van grondstoffen.

De Indonesische beslissing, die logischerwijs de vrees voor een duidelijk tekort in de aanvoer doet rijzen, heeft de nikkelprijzen op de London Metal Exchange voor enkele dagen naar een vijfjarig hoogtepunt geduwd. De reactie van de handelaars is des te heviger omdat nikkel, een essentieel ingrediënt in de productie van herlaadbare batterijen, al aan de gang was na een productieonderbreking in een fabriek in Papoea-Nieuw-Guinea, in verband met een verontreinigingsprobleem.

Voor nikkelproducenten zoals de Franse Eramet is de prijsstijging goed nieuws. Dit komt ook tot uiting in een sterke stijging van de koers van het aandeel op de Parijse beurs sinds afgelopen donderdag. Is dit genoeg om u de waarschuwing te doen vergeten die de groep bij de publicatie van haar laatste resultaten heeft gegeven op de resultaten?

Ondanks het vooruitzicht van een hogere Ebitda in het tweede semester ten opzichte van het eerste semester, dit dankzij operationele vooruitgang geboekt in de eerste zes maanden van het jaar, zal het brutobedrijfsresultaat over het volledige boekjaar onder dat van 2018 uitkomen. Voordien ging Eramet uit van een Ebitda in de buurt van die over het jaar voordien.

Over de eerste zes maanden van het jaar bleef de omzet van de groep geleid door Christel Bories stabiel op 1,80 miljard euro. De verslagperiode werd gekenmerkt door lagere prijzen en door leveringen met vertraging in de divisie Alliages Haute Performance.

Nochtans werden in het eerste semester van het jaar enkele sleutelbeslissingen getroffenen, zo stelde Christel Bories. Daarmee werd verwezen naar de vooruitgang geboekt in de redding van het Caledonisch filiaal SLN, de duidelijke vooruitgang geboekt in de fabriek van Sandouville, de nieuwe productierecords en de reorganisatie van de ploegen. Deze maatregelen moeten hun vruchten afwerpen in de tweede helft van het jaar, aldus nog Bories.

De beleggers houden rekening met de nieuwe stand van zaken, de risicopremie voor de obligaties van het bedrijf gingen naar omhoog. De obligatie met nog een looptijd van 5 jaar en een coupon van 4,196% noteert aan 98,435%, waardoor het rendement rond 4,60% bedraagt. De obligatie reageert op de laatste ontwikkelingen op een gematigde manier, met een prijsstijging van ongeveer 3/4 van een punt.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft deze obligatie geen rating bij Standard & Poor’s.