De obligatie van de dag: de Russische Federatie (7,85% - 2018)

 | 03.11.2015 11:46

Deze obligatielijn is beschikbaar per coupure(s) van 5 miljoen roebel (+/- 70.870 euro). De beleggers die deze lening willen aanschaffen, dienen vandaag, dinsdag, rekening te houden met een prijs van 95,68% van de nominale waarde, ofwel een rendement van 9,95%.

Wij preciseren dat de coupon op halfjaarlijkse basis wordt uitbetaald, in maart en in september, wat invloed heeft op de te betalen opgelopen rente. Deze obligatielijn beschikt overigens over een beoordeling van ‘BBB-’ ('Investment Grade') bij Standard & Poor's en van ‘Ba1’ ('High Yield') bij Moody's.

Daling van de roebel

De lening ontwikkelt zich ruimschoots onder de uitgifteprijs op 100% van de nominale waarde, maar heeft zich verder goed hersteld van de spectaculaire inzinking van eind vorig jaar. De obligatie was toen gezakt naar 77% van de nominale waarde, in reactie op de plotselinge beslissing van de Centrale Bank van Rusland om de basisrente te verhogen van 10,5% naar 17% om te proberen de duikvlucht van de roebel tegen te houden.

Sinds die tijd heeft de Centrale Bank de basisrente geleidelijk gereduceerd, met het doel om een acceptabel niveau te vinden voor de economische activiteit en daarbij de belangstelling voor investeringen in de Russische munteenheid te waarborgen.

De basisrente is momenteel 11%. De Centrale Bank heeft dit niveau zojuist bevestigd bij de laatste bijeenkomst over het monetair beleid, een beslissing die gerechtvaardigd is t.a.v. het inflatierisico. Bepaalde economisten hoopten op een daling om de in recessie zijnde economie te ondersteunen.

Recessie

Het Russische BBP is in het derde kwartaal gedaald met 4,3%; dat was 4,6% in het tweede kwartaal en 2,2% in het eerste kwartaal, volgens het agentschap voor statistieken Rosstat. De daling van de aardolieprijzen heeft de boekhouding van dit door Vladimir Poetin bestuurde land zwaar getroffen. Het zwarte goud vertegenwoordigt met aardgas de helft van de inkomsten van het land. De Oekraïense crisis en de nasleep van sancties hebben deze economische laagconjunctuur en de instorting van de openbare financiën versterkt.

De regering verwacht nu, na meerdere jaren van financieel evenwicht, een deficit van 3% op de begroting van volgend jaar. Het is ook de bedoeling om een ondersteuningsplan van een miljard euro ten behoeve van de zwakkere sectoren in werking te stellen en om een gigantische lening bij de bevolking te lanceren. De regering hoopt in 2016 een terugkeer van de groei. De experts blijven anderzijds behoudender.